Gliserin nedir ? Gliserin sabun yapımı sırasında doğal olarak oluşan ve el yapımı sabunları özel kılan maddedir. Cilde nem çeker ve sabuna temizleyici özellikler katar.
Tüm cilt tipleri rahatlıkla gliserinli portakal sabunun kullanabilir. Düzenli kullanımda ciltteki leke problemlerinin giderilmesine ve kırışıklıkların ortadan yok olmasına yardımcı olur. Cilde aynı zamanda pürüzsüz ve parlak bir görünüm kazandırır.
Bir bardak rendelenmiş saf zeytinyağı sabununu, kaynamış 1.5 - 2 bardak suyun içine ekleyin ve karıştırarak eritin. Yapılan işlem kaynamış suda sabun rendesini karıştırarak eritmektir birlikte kaynatmak değildir. 1 çay kaşığı gliserin bu aşamada eklenebilir ancak gliserinsiz de sonuçlar memnun edicidir.
Nem tutucu ve temizleyici etkisiyle şampuanlardan sıvı sabunlara, duş jellerinden el kremlerine ve bakım yağlarından yüz bakım kremlerine kadar birçok ürünün etkisini artırıyor. Cilt üzerinde makyaj sabitleyici olarak işlev görüyor.
İlgili 45 soru bulundu
Sabun yapmak hem basit hem de çok eğlencelidir. Geçmiş zamanların temizlik malzemesi kül, doğal sabun yapmak için ana malzemelerden biri. Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz.
Sabun yapımı sırasında iki farklı kostik kullanılır. Kalıp (katı) sabun için kullanılan kostik sodyum hidroksittir. Sıvı sabun yapmak için ise potasyum hidroksit kullanılması gerekir. Yağ ve kostiğin birleştirilmesinin ardından karışımın ısıtılması ile sabun oluşur.
Antiseptik özellikleri sayesinde gliserin, piyasa kolayca bulabildiğimiz öksürük şuruplarının, burun ve kulak damlalarının içinde de kullanılabiliyor. Gliserin, şampuan, sabun, sıvı sabun, el ve vücut kremleri, duş jeli, bakım yağı gibi piyasada karşımıza çıkan birçok ürünün içinde de kendine yer buluyor.
Sabunlar yag asitlerinin alkali tuzlari olup yüzey aktif maddelerdir. YÜZEY AKTiF MADDE: Yüzeyde birikerek yüzey gerilimini degistiren (düsüren)maddelerdir. Molekül yapilari cizgisel ve asimetriktir. Az ya da cok dallanmis zincir seklinde hidrofob bir kisimla ,hidrofil bir kisımdan ibarettir.
Doğal sabuna köpük vermek istiyorsanız elinizde fazla seçeneğiniz yok. En iyi köpük veren yağ Hindistan cevizi yağıdır. Hindistancevizi yağı ile birlik te kullanacağınız hint yağı size bol köpüklü bir sabun verecektir. Hindistancevizi yağı ve hint yağı dışında palm çekirdeği yağıda sabuna köpük özelliği katmaktadır.
Çoğu diş macunu, ağız gargaraları, cilt bakım ürünleri, traş kremleri, saç bakım ürünleri gliserin içerir. Sabunculukta ikinci madde olarak kullanılır. Mum yapımında kullanılır. Nargile tütünlerinde nem tutucu olarak kullanılır.
Antibakteriyel, antifungal ve antiviral özellikleriyle iltihaplara iyi gelen gliserin cilde faydaları ile bilinir. Pek çok doğal yağ gibi cilde ihtiyacı olan nemi sağlar. Doğal içeriği sayesinde cilde derinlemesine işleyerek cildin beslenmesine yardımcı olur.
Sertleşmiş dışkıya su çekme özelliği ve bağırsak kaslarının atıkları dışarı göndermesine yardımcı olarak kayganlaştırıcı görevi üstlenen gliserin, doktor kontrolünde kullanıldığında kabızlık için bir çözüm niteliğinde olabilir.
Şişeyi 1-2 dakika elinizde tutarak hafifçe ısıtın. Enfekte kulak yukarı bakacak şekilde yan yatın. Damlalığın ucunu kulağınıza, parmak uçlarına veya başka bir yüzeye değdirmemeye çalışın. Gliserin kulak damlası doktora danışmadan kullanılmamalıdır.
Gliserin faydaları sebebiyle birçok ürünün içinde yer almaktadır. Ancak gliserin, nemlendirici ve cildi iyileştirme özelliği sayesinde tek başına da kullanılabilen bir üründür. Temiz bir pamuğa gliserin yağı damlatılarak sorunlu olan bölgelere uygulanır.
Nemlendirici olarak gliserin, yüz kremleri ve el ve ayak losyonları gibi birçok nemlendirici üründe bulunabilir. Gliserin cildin yüzeyine nemi çekerken, pürüzsüz, yumuşak bir his ve görünüm için kırışıklıkları doldurur. Yüz Maskeleri: Bazı yüz maskeleri cildi aydınlatmak ve nemlendirmek için gliserin içerir.
Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
Çünkü sabunu köpürten kostiktir.
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
(LİNK DİSTİLE SU NE DEMEK) distile suyun nasıl elde edildiğine buradan da bakabilirsiniz. Parfüm yaparken; gliserin kullanmak parfümün kalıcılığını arttıracaktır. Koyu renk bir şişe bir de damlalık alabilirsiniz veya bir kavanozun dışını folyo ile kapatabilirsiniz.
Gliserin, diğer adı gliserol olan, sıvı hâlde bulunan polar organik bir trihidroksi alkoldür.
Su daha akışkandır. Çünkü suyun vizkozitesi daha düşüktür.
İçindekiler: Sodyum Palmat, Sodyum Donyağı, Su, Sodyum Palm Kernelat, Gliserin, Stearic Asit, Sodyum Klorür, Parfüm, Octyldodecanol, Sitrik Asit, Tatrasodium EDTA,Etidronik asit, Disodium Dsityrybiphenyl Disulfonate, Citronellol, Geraniol, CI 77891.
Örneğin 1000g zeytinyağından katı sabun yapmak için 0,1345 x 1000=134,5g Sodyum Hidroksit, jel sabun yapmak için 0,1906 x 1000=190,6g Potasyum Hidroksit ihtiyacımız vardır.
Doğada bulunan soda, kil, kükürt gibi maddelerin, sabunkökü gibi bitkilerin ya da kolay ulaşabildikleri üre, kül gibi maddelerin de gücünü keşfetmişler, sabun ya da deterjan olarak kullanmışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri