Kostiğin formülü NaOH (Sodyum hidroksit) olan asit bazlı bir bileşendir. Sabunun Temel ham maddesidir.
Basit sofra tuzunun elektrolizi sonucunda %50 lik bir çözelti şeklinde üretilmektedir. Klor gazı bu esnada ortaya çıkar. çözeltideki suyun buharlaşması sonucunda katı haldeki kostik elde edilir. 25 kg paketli ambalajlarda olarak ticareti yapılmaktadır.
Kostik Soda olarak da bilinen sodyum hidroksit (NAOH), sodyum karbonattan elde edilir. Sodyum hidroksit, kağıt hamurunun ve çeşitli kimyasal ürünlerin üretiminde, laboratuarda ve endüstriyel ortamda en çok kullanılan kimyasal maddelerden biridir.
Kostik Üretim Prosesleri
Sodyum Hidroksit doğal olarak meydana gelmez ama üretmek çok kolaydır. Genellikle Sodyum Klorür' ün elektrolizi sonucu %50′ lik çözelti şeklinde üretilir. Bu esnada Klor gazı da ortaya çıkar. Çözeltideki su buharlaştırıldığında ise katı haldeki kostik elde edilir.
Kostik soda, aspirin ve koruyucuların üretimi için ilk tercihtir. Soda esas olarak saf su üretimi ve su arıtma işlemlerinde kullanılmaktadır. Alkali kostik ayrıca kağıt hamuru, ipek kumaşlar, boya kimyasalları ve patlayıcıların üretiminde de kullanılır.
İlgili 44 soru bulundu
Sodyum Hidroksit Sıvı Kostik 1 Litre (1.5 Kg. )
Kostik bazdır, zeytinyağı ise asittir. Kimyasal reaksiyon sonucunda tuz (sabun) ve gliserin açığa çıkar.
Kostik özellikle de banyo, lavabo ve mutfak gideri açıcısı olarak kullanılıyor. Kostik güçlü bir dezenfektan özelliği taşıdığı için kanalizasyonların arındırılmasında ve tıkalı gider borularının temizlenmesinde önemli bir rol oynar. Kostik, sabun ve anti bakteriyel sabunların ana bileşenidir.
Üretimi %98 lik payet kostik'ten yapılmaktadır. Endüstriyel ortamda üretimi büyük tanklarda payet kostiğin yavaş bir şekilde su içerisinde çözülmesi ile elde edilir. Sıvı Kostik (Sodyum Hidroksit) üretim sürecinde payet kostiğin su içerisinde çözünmesi sırasında yanıcı maddeleri ateşleyecek kadar ısı açığa çıkmaktadır.
Ebu Bekir er-Razi (865-925)
Kostik soda ve gliserini keşfetmiştir.
Konuyla ilgili görüş bildiren Gıda Mühendisi Nermin Özge Bilge, zeytinin yapım aşamasında üründeki acı tadın giderilmesinde kostik maddesinin kullanıldığını belirterek, "Kostik zeytindeki acılığı gidermek amacıyla kullanılmakta. Kostik kullanımının yasal olarak kabulü var. Kullanımı serbest bir ürün.
Sabun dediğimiz şey de, zeytinyağı asidinin kullandığınız bazik; yani kostik madde hangisi ise onunla tepkimeye girmesi sonucu ortaya çıkan “tuz”dur. Şu an piyasada sabun yapımında 2 tip kostik kullanılır.
Halk arasında kostik olarak bilinen NaOH (SODYUM HİDROKSİT) çözeltisi ile acılığı giderilen zeytinler işlem görmüş zeytinlerdir. Doğal zeytin üretiminde zeytinler ön işlem uygulanmadan doğrudan salamura veya tuz ile fermantasyona alınır.
Kostik nasıl kullanılır? Sorusunun cevabını maddeler halinde açıklayalım. Bir miktar kostiği tıkalı olan gidere dökünüz. Lavabo tıkanıklığı açmak için, 2 yemek kaşığı kadar kostik kullanılması yeterlidir.
✓ Metal ve metal olmayan yüzeylerden pas ve pas lekelerini temizler. ✓ Sodyum hidroksit gibi kostik bazlı yüklerden sonra yüzeyde kalan beyaz lekeleri temizler.
Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz. Sabun yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; kül ile birlikte bir yağ -tercihen zeytinyağı- ve bir miktar tuz. Bir de karıştırmak için tahta veya seramik kaşığa ihtiyacınız olacak. Sabunu dökmek için kalıplar da kullanabilirsiniz.
Hemen hemen tüm kostik soda üretimi üç hücre tipinden birisi kullanılarak sodyum klorür çözeltisinin elektrolizi ile üretilir. Bu elektroliz işlemi sayesinde her 1 ton klor için 2.25 ton %50'lik kostik soda üretilir.
Sodyum hidroksit Alüminyum, Bakır ve Metal Alaşım, Çinko, Kurşun gibi maddeler üzerinde korozif etkiye sahiptir. Paslanmaz çelik, propilen, katı formda ise kağıt torba gibi ambalajlarda hava almayacak şekilde serin ve kuru ortamda tutulmalıdır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kostik, kimyasal bir bileşimdir. Kimyasal bileşimi sayesinde sorunun kısa sürede ortadan kalkmasını sağladığı gibi gider hattındaki borulara da zarar verir. Söz konusu maddenin temas ettiği yüzeyi parçama ve eritme özelliği, pimaş ve diğer borulara zarar verir.
peki kostiğin fazla olduğunu nerden bilebiliriz yada nasıl anlarız .. Çekirdeği simsiyah olur, tadı güzel olmaz. Dış yüzeyde simsiyah olur. Siyah zeytinde kostikle olgunlaştırıldıysa, naturel olgunlaştırılan zeytindeki tadı yakalayamazsınız.
Boyayı çıkarmak için kullanılan en popüler müstahzar , %10 sulu sodyum hidroksit çözeltisidir. Hazırlamak için uygun miktarda kostik soda ölçülür ve önceden hazırlanmış suya yavaş yavaş ve dikkatli bir şekilde eklenir, kabın içindekiler eriyene kadar karıştırılır.
1 kg zeytinyağı ile 370 gr saf su ve 140 gr pul kostik (NaOH) karışımı ile evde de butik olarak yapabileceğimiz karışımlardır. Bu üç malzeme hassas ölçümler ile hazırlanır ve suyun içerisine yağ konur. Karışıma kostikli su verilmeye başlanır.
128 gr Sodyum hidroksit (Kostik) 350 gr Su (Temiz içilebilir su)
Arap Sabunu Nedir? Arap sabunu potasyum kostiği ile yapılan yumuşak krem kıvamlı bir sabundur. Temizlik amaçlı kullandığı için kostik indirimi ya da süperyağı kullanılmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri