Ekvatoral iklimde kış ya da yaz ayları yaşanmaz. Hava yıl boyunca sıcak ve yağışlıdır. Yağışlar düzenli ve sıktır. Ekvatoral iklim kuşağında gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı yıllık sıcaklık farkından daha fazladır.
Ekvatoral İklim
Her mevsim yağışlıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 25-30 °C civarındadır. Yıllık sıcaklık farkı çok azdır. Yıllık ortalama yağış 2.000 mm üstündedir.
Güneşten gelen ışınlar farklı enlemleri farklı ısıtır. Aynı enerji kuplara yakın alanları daha az (B), ekvatora yakın alanları daha yoğun ısıtır (A). Çünkü aynı enerji miktarı kutuplara yakın bölgede daha geniş alanı, ekvatorda ise daha dar bir alanı ısıtmaktadır.
Güneş ışınlarının ekvatora dik düşmesi sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an, gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a dik düşer. Dünya'da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur.
⇒Güneş ışınlarının dik geldiği bölgeler daha sıcakken,Güneş ışınlarının eğik açıyla geldiği bölgeler daha soğuktur. ⇒Ekvator ve çevresine Güneş Işınları eğik geldiği için,Ekvator ve çevresi sıcak değildir.
İlgili 25 soru bulundu
Ekvatoral iklimde kış ya da yaz ayları yaşanmaz. Hava yıl boyunca sıcak ve yağışlıdır. Yağışlar düzenli ve sıktır. Ekvatoral iklim kuşağında gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı yıllık sıcaklık farkından daha fazladır.
Buna karşılık Kolombiya, Ekvador, Kenya, Endonezya, Maldivler, Singapur ve kuzey bölümüyle Brezilya'da yalnızca yaz mevsimi yaşanır. Kuzey yarım küredeki ülkelerin eylül, ekim ve kasım aylarında yaşadıkları mevsim sonbaharken aynı aylar güney yarım kürede yaşayanlar için ilkbahar mevsimine karşılık gelir.
Ekvator enlemi güneş ışınlarını yılda iki kez tam dik açı ile alır (21 Mart ve 23 Eylül). Diğer günlerde ise dike yakın açı ile alır. Buna rağmen üzerinde gece ve gündüz süreleri her gün eşittir.
Ekvator çizgisi, Afrika kıtasındaki Gabon, Kongo Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Uganda, Kenya, Somali ve Asya kıtasındaki Maldivler, Endonezya ile Güney Amerika kıtasındaki Ekvador, Kolombiya ve Brezilya'dan geçiyor.
İşte, ekvatoral iklimin diğer özellikleri! Ekvator'un ikilim tarafında 10 ° enlemleri arasında, Okyanus Adaları'nda, Amazon Havzası'nda ve Kongo Havzası'nda görülür. Yıllık sıcaklık ortalaması 25-30 °C civarındadır. Yıllık sıcaklık farkı çok azdır.
Tropikal ormanlarının yoğun olduğu yerlerde ki iklim türüne ekvatoral iklim denilmektedir. Dünya ekseninde ekvator çizgisine yakın olan ülkelerin sahip olduğu iklim türüdür. Bu iklimde tropikal yağmurları sık sık gözlemlenmektedir. Sürekli yağmur alan bir iklimdir.
Penguenler, martılar, foklar ve balinalar soğuk, ama besin maddesi açısından zengin Güney Kutbu denizlerindeki planktonları ve balıkları yiyerek yaşamlarını sürdürürler. Anlaşmalar gereği hiçbir ülkenin toprağı olmayan Güney Kutbu bu özelliğinden dolayı "Dünyanın Parkı" olarak adlandırılmıştır.
Türkiye'de görülmeye iklim türlerinden biri olan Ekvatoral iklim en fazla Ekvator'da yer alan ülkelerde görülür. Tropikal iklim olarak da bilinen bir iklim türüdür. Dünya ekseninde Ekvator adı verilen çizgiye en yakın olan ülkelerde oldukça yaygın görülen bir iklim tipidir. Bu iklim türünde tropikal yağmurlar görülür.
güneşe yakınlıkla alakası yok ekvator üzerinde bir nokta ile isterse güneşe en uzak nokta olsun,ekvator üzerinde olmayan bir nokta fakat güneşe en yakın karşılaştırıldığında ekvator üzerindeki nokta daha sıcak.. Ekvatora güneş ışınları dik ve dike yakın açılarla düştüğü için ekvator ve çevresi daima sıcak olur.
Güneş'ten gelen enerjinin etkisiyle ısınan nemli hava yükselir ve yükseldikçe soğur. Soğuk hava sıcak havaya göre daha az nem tutabildiği için hava yükseldikçe içindeki su yoğunlaşmaya başlar. Bu nedenle Ekvator bölgesinde nem oranı çok yüksektir ve tropikal iklim görülür.
Dil. İspanyolca, Ekvador'da resmi ve en çok konuşulan dildir. Başta Keçuva dilleri olmak üzere diğer sömürge öncesi Amerikan dilleri 2.500.000 kişi tarafından konuşulmaktadır.
Ayrıca Türkiye'nin Ekvator'un kuzey tarafında ve Greenwich'in doğusunda yer aldığı bilinmektedir. Türkiye matematiksel konum olarak 26 - 45 Doğu meridyenlerin de ve 36 - 42 Kuzey paralelleri arasındadır. Ayrıca ülkemiz konum olarak Ekvatorun kuzeyinde bulunmaktadır. Başlangıç meridyeninin ise doğusunda yer almaktadır.
Cevap. Merhaba.Evet , Ekvatorda gece gündüz süreleri eşittir. 12 saat gece , 12 saat gündüz yaşanır.
Türkiye 36-42 kuzey paraleli arasında olup ekvatora daha yakındır.
Dolayısıyla bir tam gün 24 saattir. Bu şu demektir: 24 saat sonra Güneş, tekrar doğacaktır (ya da batacaktır). 360 adet meridyen olduğuna göre, meridyen başına düşen saat 24/360'ten 1/15 olur.
Kito (Resmî adı: San Fransisco de Quito), Güney Amerika'nın kuzeybatısındaki Ekvador'un başkentidir.
Güney Amerika kıtasının kuzeybatı kıyısında, ekvator çizgisi üzerinde bulunan, kuzeyde Kolombiya, güneyde ve doğuda Peru ile komşu olan Ekvator Cumhuriyeti, batısında Pasifik Okyanusu çevrili. Anakarasının bin kilometre açığındaki Galapagos Adaları da ülkenin parçası.
21 Mart durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri