Balkabağı Ne Kadar Dayanır? Bütün balkabağı; Oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay, buzlukta ise 1 yıldan fazla süre dayanır. Dilimlenmiş balkabağı; oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta 8 ay dayanır. Pişmiş balkabağı; Oda sıcaklığında 1 gün, buzlukta 8-10 ay dayanır.
Bütün halde oda sıcaklığında bile 3 ay kadar saklayabilirsiniz. Dolaba sığdırmak zor olsa da yer ayırabilirseniz 5 ay hatta buzlukta 1 yıldan fazla saklayabilirsiniz ama bunu önermeyiz çünkü zaten bir sonraki senenin balkabağı mevsimi başlayacak ve tazesi çıkacaktır. Dilimlenmiş balkabağını oda sıcaklığında bırakmayın!
Bozuk bal kabağı nasıl anlaşılır? Bütün balkabağı bozulduğunda önce alt kısmı yumuşamaya başlar ve sulanma yaparak dışarı sıvı akıtır. Sonrasında farklı renklerde küfler oluşmaya başlar. Yumuşama başlamış ise çok hızlı ilerleyecektir bu nedenle çok yumuşamış veya küflenmeye başlamış balkabağını hemen atmanızı öneririz.
Bal Kabağı (Buzlukta Saklama) Tarifi Nasıl Yapılır? Balkabağını sert kabuğundan ayırarak doğrayalım. Yıkayıp suyunu süzdürdükten sonra buzluk poşetlerine ihtiyaca göre ayırarak yerleştirip havasını alalım. Taptaze kalıyor.
Bal kabağı kurusu, taze ürünün gerekli ön işlemlerden geçirilerek kurutulması ile üretilmiştir. Kurutma esnasında kurutulan üründeki özsuyun buharlaşması ile ürünün özü kalır ve doğal bal kabağı kurusu içindeki besin değerleri, vitaminler, etken maddeler, taze doğal haline oranla yüksek miktarda artış göstermiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Kabağınızın üzerinde nem ya da su varsa eğer bir peçete yardımı ile suyu silin. Fazla nem küflenmeye ve çürümeye neden olur. Biraz havalandırması olan bir plastik veya kağıt torbaya koyun. Kabakların bir torba içinde saklanması, olgunlaşmalarını yavaşlatacaktır.
Kışın tezgahlarda bütün ya da dilimlenmiş halde sıklıkla karşınıza çıkan bal kabağı, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır, tok tutar ve cilde iyi gelir. İşte A, B, E vitaminleri, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan zengin bal kabağının faydaları...
Tamamen kuruyan çiğ haldeki bal kabağı dilimlerini buzluğa uygun saklama kaplarına, buzdolabı poşetlerine ya da kilitli torbalara aktarın. Poşetlerin ya da saklama kabının üzerine bu işlemi yazdığınız tarihi de not ederek buzluğa kaldırın.
Kabakların ortalama kuruma süresi ise 7 ile 8 saat arasında değişmektedir. Bunun dışında bu süre fırının özelliklerine göre de değişmektedir.
Soyulmuş ve dilimlenmiş balkabağı bozulmuşsa bunu anlamak zor olmaz. Bildiğiniz gibi balkabağının içi sert bir dokuya sahiptir. Eğer yumuşamış ve dağılıyorsa bu bozulduğu anlamına gelir. Bütün balkabağında yukarıda anlattığımız gibi dilimlenmiş halinde de küf meydana geldiyse bal kabağını atmamız gerekir.
Bunun için de şu adımlara dikkat etmeniz önemli: Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz. Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli.
Bal kabağını pişirdiyseniz de buzlukta rahatlıkla saklayabilirsiniz. Piştikten sonra soğumasını bekleyin buzluğa atın.
Peki bal kabağı ne kadar dayanır? Bal kabağı yapısı gereği kesilmediği ve darbe almadığı sürece kendisini koruyan bir kabukla sarılmıştır. Bu demek oluyor ki bal kabağını kesmezsek, kuru ve karanlık bir ortamda tutarsak yaklaşık 3 ay kadar bozulmadan dayanacaktır.
Sulama: Bal kabağı bitkisi sulama ihtiyacı yüksek olan bir bitki. Bu sebeple toprağının her zaman nemli olduğundan emin olmalı, sulama düzenini asla aksatmamalısınız. Mümkünse bitkiyi aynı gün ve aynı saatte, dinlendirdiğiniz bir suyla sulamaya özen göstermelisiniz.
Buzluktan çıkardığımız kabağı uygun bir tencereye boşaltıp üzerine bir buçuk su bardağı toz şekeri ve bir bardak suyu da ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıyoruz ve orta ateşte pişmeye bırakıyoruz . 40-45 dakika gibi sürede pişiyor.
Kabak tatlısı yaparken kabak yıkanır mı? Kabaklar soyulup doğrandıktan sonra yıkanması gerekir.
Bal kabağı, toprak sıcaklığı 10-12 derece arasında olduğu zaman ekilmelidir. Derin, su tutma kabiliyeti iyi olan, geçirgen, organik ve mineral maddeler bakımından zengin tınlı toprakları sever. Ağır ve kumlu toprakları sevmez, verimi düşer.
BALKABAĞI NE ZAMAN YENİR? Ekim ayının ilk haftasında hasadı yapılan balkabakları, Ekim ayı itibari ile yenmeye başlanır.
4. Balkabağı Vücut direncini yükseltirken çok büyük oranda şekeri de yükselttiğinden şeker hastalarının tüketmemesi gerekiyor.
Dışarıda var olan herhangi bir sıcak hava ile temas yapılırsa eğer bu durum bal kabağın bozulmasını hızlandırır. Bal kabağı dilimlendiği için havayı daha çok çeker. Zamanla bu sıcak hava da bal kabağı üzerinde küflenme etkisi bile yaratır. Tüm bunlar ise bal kabağının küflenip kokmasına bile neden olur.
Kabakları soyup dilim dilim kesiyorsunuz. Yemeklik olarak poşetliyip dondurucuya atıyoruz. Ben genelde fazla kalın kabaklar bozulmasın diye atıyorum. Dondurucuya kabak çorbası da yemeklerde kullanacağınız zaman dondurucudan çıkardığım zaman kullanırım ki kabak sulanmasın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri