Nüfusun yaklaşık %25'i tarım, %23'ü hayvancılık, % 33'ü ticaret ve sanayi ve %19'u da diğer sektörlerde çalışmaktadır. Şehrin nüfus yapısını çoğunluk olarak Azeriler, ardından ise sırasıyla Türkler ve Kürtler oluşturur. Günlük konuşmada genellikle Azerice, Türkçe ve Kürtçe kullanılmaktadır.
Iğdır ve kabilesi, Azerbaycan ve Aras bölgesinde yerleşmiştir . Karakoyunluların da mensup olduğu bu boyun ilk başbuğu İğdir Bey'dir. Anadolu ve Azerbaycan da “Iğdir” şeklinde söylenir. Asıl söylenişi ”İgdir”dir. Yöre ahalisi de “İydir” olarak telaffuz eder.
Türkiye Azerileri Iğdır, Kars, Ardahan ve Ağrı Azerileri ve Türkiye'nin büyük şehirlerine dağılmış durumda(İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa) olarak yaşamaktadırlar, Iğdır, Ardahan ve karsın yerlileridirler ayrıca Rus-Osmanlı savaşından gelen Terekeme/Karapapaklar da vardır.
Iğdır'ın adı; 24 Oğuz boyundan 21'ncisi sayılan İç-Oğuzlar-Üç-Ok kolunun ve Oğuz Han'ın altı oğlundan biri olan Cengiz Alp'in en büyük oğlu olan "Iğdır Beğ" den gelmektedir.
Iğdır'ın meşhur yemekleri şunlardır; kuymak, patlıcan reçeli, paça, kavut, bozbaş, ekşili pilav, taş köfte, işkembe kavurma, hörre, fetir, omaç helvası, katlet, tavuk şorva.
İlgili 32 soru bulundu
Halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Iğdır'ın kuzey ve kuzeydoğu sınırını, Aras Nehri ve bu nehrin oluşturduğu Türkiye-Ermenistan sınırı oluşturmaktadır.
Kayısı ağaçlarının Iğdır'ın sembolü olduğunu ve bu yönüyle tanındığını aktaran Coşar, "Iğdır denilince akla Iğdır kayısısı geliyor. Kendi tadı, aroması ile Türkiye'nin en uç noktasında dahi tanınıyor.
Oğuz Han yirmi dört Oğuz boyundan yirmi birincisi sayılan İç Oğuzlar'ın Üçoklar koluna mensup idi. Kentin ismi Oğuz Han'ın altı oğlundan biri olan Deniz Han'ın en büyük oğlu olan İğdir Bey'den gelir.
Nüfusunun bir kısmı Sünni, diğer kısmı Caferi mezhebine mensup olan Iğdır'da okunan ezan vakitleri arasında 8 dakika fark olmasından dolayı her gün iki defa iftar açılıyorİl Müftüsü Kulaz:"Her iki ezanın da muhtevası aynıdır.
Iğdır'ın adı; 24 Oğuz boyundan 21.sayılan İç-Oğuzlar Üç-Ok koluna mensup Oğuz Han'ın altı oğlundan biri olan Cengiz ALP' ın en büyük oğlu olan 'Iğdır Bey' den gelmektedir. Bu boyun ilk başbuğ'u Iğdır Bey'dir.
Azerice:Kars,Bayburt ve Iğdır…
"Oğuzların gelişi tezi"'ne göre Azeriler bölgeye 11. yüzyılda Orta Asya'dan Oğuzlar ve diğer Türkmen boylarının akınları ile gelerek yerleşmiş Karapapaklar, Afşarlar, Ayrumlar, Padarlar, Şahsevenler, Karadağlılar ve diğer bazı etnik gruplardan şekillenmişlerdir ve kökenlerinde Kafkas ve Türk unsurlar vardır.
Akpınar; Sarıkamış ilçesinin Boyalı, Tuzluca köyleri ile Kağızman ve Iğdır'da da bazı Alevi köylerin bulunduğunu belirtir (Kalafat, 2007: 211).
Şehir merkezine de “Iğdır, Sünni-Şia İmam Hüseyin'in yasını tutuyor. Hz. peygamberimize başsağlığı diliyor” pankartı açıldı. Iğdır da yaşayan Caferilerin dini lideri konumundaki Iğdır Ehlibeyt Din Alimleri Derneği Başkanı Hoca Zeki Tümay, Iğdır'da 2 sürecek yası şöyle anlattı: “Allah'ın resulü doğru buyurmuştur.
Iğdır - Azerbaycan arası uçak yolculuğu ortalama olarak 9 saat 10 dakika sürmektedir.
kuzey ve kuzeydoğu sınırını Aras Nehri ve bu nehrin yatağı boyunca geçen Ermenistan sınırı teşkil eder. Bölgenin doğu ve güneydoğusunda Nahçıvan ve İran, güneyinde Ağrı İli, batı ve kuzeybatısında ise Kars İli yer almaktadır.
Câferîlik ya da Câʿferîyye , İslam dininin Şii fıkıh mezheplerinden biridir. İsmini kurucusu olan Ca'fer es-Sâdık'tan (699-765) alır. Başta İran olmak üzere Azerbaycan ve Irak'ta yaygındır. Yer yer Türkiye'nin Kars, Iğdır gibi illerinde ve bazı İslam toplumlarında görülmektedir.
Iğdır'da, Sünni ve Caferi mezhebindeki tefsir farklılığı nedeniyle 7 dakika arayla iki defa akşam ezanı okunuyor. Birçok farklı etnik grubun ve dini mezhebin bir arada yaşadığı Iğdır'da, ramazan ayında iftarın müjdecisi olan akşam ezanın okunma saatinde de farklılıklar yaşanıyor.
Caferî mezhebi, tarihî süreç içerisinde birkaç farklı kola ayrılan Şia'nın en geniş koludur ve hatta günümüzde Şia denildiğinde doğrudan Caferîlik kastedilmektedir.
Genetik olarak İran Azerileri ve Azerbaycan'ın batı bölgelerinde yaşayan Azerbaycan Türkleri Kürtlerle yakın ilişkilidir. Hiçbir Orta Asya ya da Türkiye yörük Türkleri ile genetik bağlantı tespit edilememiştir. Perslerle ilişiği bulunmayan Azeriler, Kürtler ile ortak genetik havuza aittir.
Karapapaklar, Kafkasya'nın tamamına az-çok yayılmış, bugün Kafkasya ( Azerbaycan, Gürcistan, Dağıstan vb. gibi ), Türkiye ve İran'da varlıkları devam eden eski bir kuzey Kafkas kökenli Türk boyudur.
225 Karapapak/Terekeme yerleşimi . Nüfusu Karapapaklar (Terekemeler), Şii Azeriler, Kars çevresinden Yerliler ile daha sonra Erivan(Revan)'dan Kürtler oluşturur.
3 Haziran 1992 tarih ve 21247 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 3806 sayılı kanunla da "İl" yapılmıştır. Aynı kanunla Karakoyunlu beldesi de "İlçe" statüsüne kavuşturularak Aralık ve Tuzluca İlçeleriyle birlikte Iğdır İline bağlanmıştır. İLÇELER: Iğdır (merkez), Aralık, Karakoyunlu, Tuzluca.
1924 yılı itibariyle ülke yönetimi yeniden yapılandırılırken Iğdır Beyazıt Vilayetine bağlı bir nahiye yapılmıştır.7 1934 yılına kadar Beyazıt (Doğubeyazıt) Valiliğine bağlı kalan Iğdır, bölgede yaşanan Ağrı isyanların ardından, yapılan yeni düzenlemelerin neticesinde 1934 yılı itibariye Kars iline bağlanmıştır.
Iğdır'a gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler şunlardır:Ağrı Dağı, Meteor Çukuru, Gökkuşağı Tepeleri, Karhan Yaylası, Aras Vadisi, Tuz Mağaraları, Tarihi Bebek Mağarası, Bulakbaşı Karasu Mesire Alanı, Tuzluca Mesire Alanı, Balık Gölü, Pamuk Dağı, Gökçeli Şehit Ağacı ve son olarak da İrem Bağları.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri