Bebeğiniz beklenmedik yüksek sesli gürültülerde irkilmiyor, ağlamıyor ya da herhangi bir tepki vermiyorsa, seslendiğinizde başını size doğru hareket ettirmiyorsa, 6-12 ay arasında konuşma sesi çıkarmamışsa, sorduğunuzda tanıdık eşya veya kişileri gösteremiyorsa işitme kaybı olabilir.
Sesin nereden geldiğini arayıp bulamamakta veya tespit edememektedir. Agulamayı bırakmıştır ve sesler ile ilgili denemelere girişmemektedir. Hala agu sesleri çıkarır, ancak daha anlaşılabilir sözcükler söyleyecek kadar ilerleyemez. Kucağa alındığı zaman dahi seslere yanıt vermez.
Bunun için ilgili kişi ses geçirmeyen kabine alınır. Ardından da kulaklık takar. Bundan sonra değişik frekanslarda sesler verilerek, kişiden duyduğunda düğmeye basması istenir. Aynı zamanda kemik ve hava yolu işitme dereceleri de burada anlaşılır.
Prof.Dr. Yusufhan Süoğlu / KULAK HASTALIKLARI / İşitme Kayıpları İşitme hassasiyetindeki azalma, etraftaki sesleri algılamakta güçlük çekme, kulakta çınlama veya vızıldama gibi seslerin duyulması işitme kaybı olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
ABR işlemi bebeğe hiçbir zarar vermez ve canını acıtmaz. Bebeğin alnına ve kulak arkalarına yerleştirilen ufak elektrotlar ve kulaklara takılan kulaklık ile özel bir sesli uyaran gönderilir ve işitme sinirinin uyarana cevabı kaydedilerek işitme eşikleri saptanır.
Normal işitme 20 desibele kadar olan sesleri işitildiği durumdur. Hafif işitme kaybı yaşayan kişiler 25 - 39 desibel aralığında işitme kaybı yaşarlar ve yüksek gürültülü ortamlardaki sesleri ayırt etmekte zorluk yaşayabilirler.
Ayrıca, işitme kaybı yaşadığından şüphelenen kişilerin evde işitme testi yapması da mümkündür. Bu testler nasıl yapılır diye merak eden kişiler, evde işitme testini online olarak gerçekleştirebilir. Bu testler, işitme kaybı hakkında kesin bir bilgi vermese de, ilk aşamada kişilere yardımcı olabilir.
Otoakustik emisyon testleri
Çocuğa kulaklık takılır ve 2-10 dakika süren testle işitip işitmediği anlaşılır. Ancak işitme kaybının derecesi tam olarak tespit edilemez. O durumda da daha ayrıntılı bir test olan beyin sapı odyometrisi uygulanır.
Yenidoğan bebeklerde işitme testi
Test, bebek 24 saatini doldurduktan sonra yapılabilir. Ancak en uygun zaman, doğum sonrası 48 saatlik olduğundadır. Tercihen bir odiolog (işitme testi uzmanı) ya da bu konuda eğitimli bir hemşireyle birlikte yapılan testte, cihazın hassasiyeti kadar yapan kişinin deneyimi de önemlidir.
İşitme kaybı hemen her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Bazı kişilerde doğuştan işitme kaybı bulunurken bazı insanlarda ise sonradan oluşmaktadır. Ancak bunun dışında işitme kaybının en çok 65 ve 75 yaş arasında ortaya çıktığı görülmektedir. Erkeklerde ise kadınlardan daha sık görüldüğü bilinmektedir.
Özetle geçici işitme kayıplarında işitme kaybının tedavisi mümkün olmakla birlikte kalıcı işitme kayıplarında ise bu mümkün olmayıp bireyin yaşam kalitesinin arttırılması için tıbbi cihazlara başvurulur.
İşitme kaybı; kulak, işitme yolları veya beyindeki işitme merkezine ait herhangi bir yapının, normalde olması gerektiği gibi fonksiyon görmemesine bağlı ortaya çıkan durumdur. Çeşitli hastalıklar, gürültü, genetik özellikler gibi farklı faktörler bu problemin nedeni olabilir.
Çocuklarda işitme kaybı doğumsal olanlar ve sonradan gelişenler olarak ikiye ayrılır. Bunlar da kendi aralarında kalıtımsal nedenler ve kalıtımsal olmayan nedenler olarak ikiye ayrılırlar.
Ani işitme kaybının kesin nedeni bilinmediği için tedavisi de tartışmalıdır. Hastaların %65'inde kendiliğinden tam veya kısmi düzelme görülebilir fakat tedaviye ne kadar erken başlanırsa hastaların iyileşme oranları da bir o kadar yüksek olacaktır.
Erken tedaviyle işitme kaybının geri dönme olasılığı artar. Nedeni bilinmeyen ve bulunamayan ani işitme kayıpları, ilk günlerde hemen müdahale edilmezse kalıcı işitme kaybına yol açabiliyor. Oysa doğru tedavi ile işitmenin normale dönmesi mümkün olabiliyor.
Bebeklerde işitme kaybının ilk belirtisi bebeğin sese tepki vermemesi veya tutarsız tepkiler vermesidir. İlk üç ay içinde ani bir ses duyduğunda sıçraması veya yüksek sese karşı hassas olup uyanması ya da ağlaması beklenir.
Bebeklerin birinci testte kalma nedenleri arasında orta kulakta sıvı bulunması veya dış kulak yolunun dar olması sayılabilir. Bebek ilk testten geçemez ise, iki hafta sonra tarama testi tekrarlanır. Yine geçemez ise, iki hafta sonra bir kez daha tekrarlanır.
Çok kısa süren ve sessiz bir ortamda gerçekleştirilen test, genelde bebek uyurken yapılır; çünkü bebeğin test sırasında ağlaması ya da sesler çıkarması, işitme yeteneğini kontrol etmeyi zorlaştırır. Test sırasında anestezik veya sakinleştirici herhangi bir şey kullanılmaz.
Hastalara genellikle en sık uygulanan test saf ses odyometrisidir. Bu test ile amaç, iletişimde önemli olan frekanslarda işitme eşikleri ve işitme duyarlılığının nasıl olduğudur. Her kulağa farklı ses ve perdelerde kısa ses tonları dinletilmektedir. Bu sesler saf ses olarak adlandırılmaktadır.
Konuşmayı ayırt etme skoru kelimelerin hesaplanan sonuçları ile değerlendirilerek elde edilmektedir. Normal işiten bireylerin skorları %65-97, Sınırda olan bireylerin %65-96, Hafif seviyede ki bireylerin %65-88, orta seviyede ki bireylerin %65-66, Şiddetli seviyedeki bireylerin %65-26 düzeylerinde olması gerekir.
Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı Süreci
Tarama odyometri testi ile tüm frekanslarda ve her iki kulakta 20 dB'de cevap alan çocuklar testten geçer ve ek bir test yapılmaz. Herhangi bir frekansta bir veya iki kulakta 20 dB' de cevap alınamaması durumunda çocuk bir hafta içerisinde yeniden test edilir.
20 dB ve daha fazlasını kabul eden araştırmacılar da vardır ani işitme kaybının yıllık görülme sıklığı 100.000'de 5-20 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Genellikle 30-60 yaşlar arasında görülür, %90 tek taraflıdır. Düzelme süresi genelde ilk 2 haftadır. Buna paralel olarak iyileşme geciktikçe seyri kötüleşmektedir.
Geçici işitme kaybı bir günden az veya birkaç gün sürebilir. Çabuk geçmezse, tedavi için bir doktora gitmelisiniz. Geçici işitme kaybınıza enfeksiyon veya tıkanıklık gibi bir şey neden oluyorsa, sorunu kötüleşmeden önce gidermek için tedavi görmeniz gerekir.
İşitme desibel (dB) birimi ile ölçülür. 0-20 dB arasındaki işitme seviyeleri normal olarak değerlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri