Hem mayonez, hem de Holandez sos, yumurta sarısı (lesitin) aracılığıyla stabilize olmuş, su içinde yağ tipi emülsiyonlardır.
Çiğ yumurta sarısı ve bitkisel yağ karışımından oluşur. Sürekli çırpılan yumurta sarılarına koyu bir kremaya dönüşünceye değin yavaş yavaş yağ eklenmesiyle elde edilir.
Ayrıca krem şanti, traş kremi, köpük saç spreyi gibi köpükler; marşmelov ve strafor gibi katı köpükler; süt, mayonez, yumurta akı ve losyon gibi emülsiyonlar; jel, tereyağı ve jöle gibi jeller; mürekkep, silgi, sıvı deterjan, şampuan gibi soller ve inci, taş, renkli cam ve alaşımlar gibi karı soller de kolloid karışım ...
Doğrulanmış Cevap
Bu şekilde düşünüldüğünde mayonez yumurta, su,yağ vb. Maddeler tarafından oluşmuş heterojen bir karışımdır.
Mayonez nedir kimya? Mayonez, glikoz şurubu, tuz, sirke, limon suyu konsantresinin pastörize edilerek soğutulmasından sonra içine limon aroması, pastörize yumurta sarısı, sorbik asit ve bitkisel yağ ilave edilip karıştırılması ve homojenizasyonu ile hazırlanan yağ bazlı bir üründür.
İlgili 28 soru bulundu
Hem mayonez, hem de Holandez sos, yumurta sarısı (lesitin) aracılığıyla stabilize olmuş, su içinde yağ tipi emülsiyonlardır.
Homojen karışımlar
Karışımı meydana getiren maddeler gözle veya optik aletlerle görülemezler, Homojen karışımlara genel olarak “çözeltiler” de denir. Tuzlu su, şekerli su, alkollü su, çeşme suyunu homojen karışıma örnek verebiliriz.
Doğrulanmış Cevap
Heterojen karışımlar, her yerinde aynı ozelliği göstermezler. Ketçap ise, heterojen karışımın bir türü olan kolloit yapıdadır. İçindeki maddelerden bazıları askıda kaldığı için bu grubun içine girerler.
Birbirine eşit olmayan yoğunluklara sahip iki farklı maddenin birbirine karışmasıyla oluşan karışımlara heterojen denir.
Mayonez,yumurta,su,yağ gibi karışabilen maddelerden oluştuğu için karışım içerisinde homojen olarak görülür.Yani mayonez heterojen bir karışımdır.
Yeni tanıma göre; bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda 10−5-10−7 cm boyutlarında dağılmasıyla oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir. Örneğin kükürdün, kilin, sabunun suda dağılmasıyla kolloidal çözelti oluşur.
Süspansiyon ya da Türkçe adıyla Katı Asıltı herhangi bir sıvı içerisinde katı bir maddenin çözünmeden kalmasıdır. Yani bir fazın diğer faz içerisinde dağılmasıyla elde edilen heterojen karışımdır.
Mayonez bir KOLLOIDAL EMÜLSİYON dur, dedi.
Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir. heterojen karışımlara koloit karışımlar denir.
Santrifüjleme ile ayrılamayacak kadar küçük tanecikler içeren karışımları ayırma yöntemidir. Kolloidal karışımların gözenekli zarlardan geçirilerek ayrılması bu yöntemle gerçekleşir. Yarı geçirgen zarın gözenekleri karışımdaki bazı maddeleri geçirirken bazılarını işe geçirmemektedir ve bu şekilde karışım ayrılmaktadır.
- Adi heterojen karışım, karıştırılan maddelerin üç veya daha fazla olması durumunda karşılaşılan karışım çeşididir. Buna örnek olarak da, çamurlu suyun içerisine madeni bir paranın atılması gösterilir. Örnekleri çeşitlendirmek gerekirse, ayran, boza, çamur, meyve suyu, yağlı su heterojen karışımlara birer örnek olur.
1.2.4. Kolloid karışım: Bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda dağılması ile oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir. Kolloid karışımlara örnek olarak altın suyu, çırpılmış yumurta, krem şanti, ketçap, mayonez, bira köpüğü verilebilir.
HETREOJEN KARIŞIM: Heterojen karışımlarda karışan maddeler birbiri içerisinde her tarafa eşit dağılmaz. Yani maddeler karışımın farklı bölgelerinde farklı oranlarda bulunur. Örneğin tebeşir tozu bir bardak suya atılarak karıştırıldığında tebeşir taneciklerinin suyun içinde eşit dağılmadığı gözlemlenilebilir...
Homojen karışıma hava, şekerli su, yağmur suyu, sirke ve bazı alaşımlar örnek olarak verilebilir. Heterojen karışıma kumlu su, duman, sis, yağlı su, çorba, salata ve toprak örnek olarak verilebilir. Heterojen karışımlar dağılan ve dağıtıcı faz olmak üzere iki fazdan oluşur.
Maddenin her yerinde aynı özelliği gösteren karışımlar homojen karışım olarak ifade edilir. Heterojen karışımlar ise bunun tam tersidir. Maddenin her yerinde aynı özelliği göstermeyen ve farklı bölgelerinde değişik karışımlar olarak ortaya çıkar. Homojen karışımlar, birbirine karışarak tam bir uyum sağlayan yapılardır.
Bunlardan homojen olan ise 2 veya daha fazla maddelerin karışımından oluşan ancak dışardan bakıldığında tek bir madde gibi gözüken karışımlardır. Homojen karışım diğer ismiyle türdeş karışım olarak da bilinir ve kendi aralarında 3'e ayrılır, bu karışımların içinde sıvı, gaz ve katı maddeler bir arada olabilir.
Mayonez, bal ve elma sirkesini güzelce karıştırın. Maskeyi saçınıza uygulayın ve tarakla iyice her bölgeye yayın. 45 dakika bekledikten sonra saçınızı yıkayabilirsiniz. Mayonez bal maskesi sayesinde saçınızı ve saç köklerinizi zararla maddelerden arındırabilir ve saçlarınızın canlanmasını sağlayabilirsiniz.
Derin bir kap içerisinde önce yumurta sarıları, hardal ve az miktar limon suyunu mikserle çırpmaya başlayın. Çırpma işlemi esnasında aynı anda, azar azar ve sürekli olarak sıvı yağ ekleyerek koyu kıvamlı bir mayonez çırpın. Karışıma son olarak kalan limon suyu, sirke ve tuzu ekleyip karıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri