Deri altına enjeksiyon yapmak için en uygun bölge üst kolun dış yüzü ya da bacağın üst-dış kısmıdır. Daha nadir olarak kullanılsa da göğüste memenin üstü ya da karın derisinden de iğne yapılabilmektedir. Deri altı enjeksiyonu yapmak için ilk olarak enjeksiyonun yapılacağı yeri alkol ile temizlemek gerekmektedir.
Kas içine enjeksiyonda en çok tercih edilen bölge kalçadır. Buna ilave olarak baldırlardan, uyluktan veya omuz (deltoid) kaslarından da iğne yapılabilir. Hastanın ağız yoluyla ilaç alamadığı zamanlarda ve ilacın çabuk tesir etmesi gerektiği anlarda uygulanır.
IM yolla ilaç uygulamalarında 20- 23 numaralı, 2,5- 3,75 cm boyunda iğne kullanılır. İlacın kas dokusu içine bırakılması için dokuya giriş açısı 90 derece olmalıdır. Hastanın yaşı, klinik durumu, uygulanacak ilaç ve ilaç miktarı dikkate alınarak uygun olan enjeksiyon bölgesi seçilir.
Yazımızda bahsettiğimiz üzere yanlış iğne yapıldığında ortaya çıkan belirtiler takip edilmelidir. Ağrı, yanma, şişlik, morarma, ateş, enfeksiyon ve solunum güçlüğü gibi belirtiler iğne yapıldıktan sonraki ilk bir iki saat içerisinde görülürse vakit kaybetmeden tıbbi yardım almalısınız.
Hastaya gevşemesi ve dikkatini başka yöne çekmek için derin bir nefes alması söylenir. Enjektör kullanılan elin baş ve işaret parmağı arasında tutulur. İğnenin açık ucu üstten görülebilecek şekilde, 90 derecelik açıyla ve hızla dokuya batırılır. İğne doku içindeyken enjektör kıpırdatmadan sabit tutulur.
İlgili 43 soru bulundu
2) Adele (Kas) içine: Adale içine enjeksiyon, en fazla kalçadan yapılır. Bundan başka baldır veya kol kaslarına da iğne yapılabilir. Kalçadan iğne yapılacak en uygun yer şu şekilde tesbit edilir. İğne yapılacak şahsın kuyruk sokumundan sağ veya sol tarafa doğru ve omurgasına dik olarak bir çizgi çizilir.
Genel olarak enjeksiyon 3 farklı şekilde yapılır: - Deri altına - Adale yani kas içine - Damar içine Deri. Deri Altı Enjeksiyonu: Deri altına enjeksiyon yapmak için en uygun bölge üst kolun dış yüzü ya da bacağın üst-dış kısmıdır.
Enjeksiyon sırasında iğnenin sinire tekabül etmesi halinde anında hasta ani, şiddetli bir ağrı duyar ve çoğu zaman bu ağrı sinir trasesi boyunca yayılır. Daha geç dönemde ortaya çıkan periferik sinir yaralanmasına dair belirti ve bulgular yukarıda sayılan diğer sebeplerden ötürü olmaktadır.
Enjeksiyon sonrası siyatik sinir zedelenmesi belirtileri diğer siyatik sinir belirtileri ile benzerdir. Tüm bacağa yayılan ağrı uyuşma şikayetleri ile birlikte sinirde motor fonksiyon kaybına yol açmışsa ayak bileğinde hareket kaybı/felç durumları da görülebilir.
Zaten iğneye bağlı sakatlanmaların birçok nedeni siyatiğe yapılan iğnedir. İğneler sinire denk gelir ise hem hastanın canı çok yanacaktır hem de sinirler zarar görecektir. Bunun yanı sıra iğnenin içeriğine göre ayakta felç dediğimiz, ayak bileğini aşağı ve yukarı oynatamama durumu gelişebilir.
Z-track yöntemi
Z-track tekniği kullanılarak, enjeksiyondan önce deri enjeksiyon bölgesinden yanal olarak çekilir; Daha sonra ilaç enjekte edilir, iğne çekilir ve cilt serbest bırakılır. Üstteki dokunun yeri değiştirilebiliyorsa bu yöntem kullanılabilir.
Uyluğun ön yüzünde yer alan kasdır. Özellikle çocuk ve bebeklerde bu bölgeye enjeksiyon uygulaması yapılır.
Subkutan enjeksiyonlarda hematom veya ekimoz oluşumu olağan bir durumdur. Çünkü uygulama, hassas bir şekilde yapılmadığında veya iğne doğru açıda deri altında hareket etmediğinde damarlara zarar verir ve kan sızıntısı oluşur.
Özellikle zayıf vücut yapılı hastalarda kalçadan yapılan enjeksiyonlarda bir komplikasyon olarak siyatik sinir zedelenmesi olabilir. Yapılacak tedavi zedelenmeyi onarıcı, dolaşımı canlandırıcı, ağrıları azaltıcı nitelikte olmalıdır.
Enjektör ucunda renkler mm cinsinden ifade edilir fakat bu uzunluk değildir, iğnenin kalınlığını ifade eder ve her renk için kalınlık standarttır. Örneğin pembe renkte olup 16, 25, 38 ve 40 mm deniliyorsa bu mm birimleri uzunluğu ifade etmektedir ve bu farklı uzunluktaki pembe iğnelerin hepsi aynı kalınlıktadır.
Böylelikle iğne yapıldıktan 1-2 dakika sonra ağrı kesici etkisi oluşur fakat iltihabın azalması birkaç günü bulabilir.
Kalça bölgesinden baldıra, diz altından bacağın yan ve ön kısmına ve son olarak topuğa doğru hissedilebilir. Genellikle tek taraflı olan ağrı, genç erişkinlerde, ağır iş yapanlarda ve egzersiz yapmayan kişilerde daha sık görülür.
Beş sinir kökü bir araya gelerek sağ ve sol siyatik sinirini oluşturur. Vücudun her iki tarafında da birer siyatik siniri, kalçadan ve bir bacaktan aşağı doğru geçerek dizin hemen altında son bulur. Siyatik siniri daha sonra bacaktan aşağı, ayak ve ayak parmaklarına kadar devam eden diğer sinirlere dallanır.
İlaç uygulanan enjeksiyon bölgesindeki aşırı hassasiyet de bireyin ağrı algılamasını arttırabilir (Mitchell 1998). Fizyolojik olarak bakıldığında kas içi enjeksiyon ağrısı; enjekte edilen ilacın kimyasal yapısından kaynaklanan lokal irritasyon sonucu gelişebilir.
- Şırıngayı ışığa doğru tutarak iğne kısmındaki havayı alın ve ilacı yukarıya ittirin. - İğne yapılacak olan yeri alkollü pamuk ile iyice silin. - Kalçanın üst kısımlarına doğru 90 derecelik bir açıda iğneyi yapmanız lazımdır. - İğneyi yavaşça batırdıktan sonra hemen çekin ve iğne yapılan bölgeye temiz pamuk bastırın.
Ağrıya neden olacak aktivitelerden uzak durmak, ağır kaldırmamak ve uzun süre oturmamak siyatik ağrılarının azalmasını sağlar. •Akupunktur ve masaj terapisi de siyatik tedavisinde alternatif yöntemler olarak tavsiye edilir.
Siyatik sinir yaralanmaları genellikle şiddetli bir bel ağrısı ile başlar ve bacakta, ayakta veya parmaklarda uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlük hissi ile devam edebilir. Ayrıca yürüme, oturma ve ayakta durma zorluğu da yaşanabilir.
Kan tahlili sonuçları düzeldiğini gösterdiğinde, ayda 1 defa 1000 mcg B12 vitamini kas içine enjekte edilerek idame tedavisi uygulanır. Uygulama yolu ve metodu: Sadece kas içine enjeksiyonla uygulanır.
İnsülin Tedavi Şemasına göre Uygulama Yöntemleri
Günde iki kez insulin enjeksiyonu: Genellikle tek dozun yeterli olmadığı durumlarda Tip 2 diyabetlilere önerilen insülin tedavisidir, sabah ve akşam saatlerinde yaklaşık 12 saat aralıkla olmak üzere günde 2 doz insülin uygulaması yapılır.
IM enjeksiyon uygulanabilecek bölgeler ve kaslar: A- Dorsogluteal Bölge (Arka Kalça Bölgesi): Yetişkinlerde ve 3 yaş üzeri çocuklarda kullanılır ve daha çok erişkinlerde tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri