Enfeksiyona neden olabileceğinden yanığa merhem, diş macunu, tereyağı gibi şeyler sürmeyin. Antibiyotikli krem uygulamayın.
Bepanthol krem, cildinizin hassaslaştığı dönemlerde, cildin ihtiyaç duyduğu nemi kazanması için yardımcı olacaktır. Leke, kızarıklık ve yanıklar için önerilen bir diğer krem ise Advantan kremdir. Mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir. İçeriğindeki kortizon sayesinde yanıklara çok iyi gelir.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
Yanık tedavisinde kullanılan yanık kremleri, yanık bölgesindeki ağrıyı hafifletmeye, enfeksiyonu önlemeye ve iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olur. Yanık kremleri, genellikle hafif ve orta düzey yanıkların tedavisinde kullanılır. Yanık bölgesine ince bir tabaka halinde uygulanır ve cilt tarafından kolay emilir.
Kremin ikinci derece yanıklarda pansumandan sonra sürülmesi önerilir. Güneşe oranla daha derin olan termal yanıklar, uzun süreli tedavi gerektirebilir. Bir ay düzenli olarak sürülmesi iyileşmeyi hızlandırabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Bunun dışında prensip olarak tüm yanık yaraları kapalı olarak tedavi edilmelidir.
Yanığa Ne Sürülür? Birinci derece yanığa aloe vera içerikli kremler veya antibiyotikli yanık merhemleri iyi gelebilir. İkinci derece yanıklarda özel yanık yara örtüleri ile pansuman yapılması gerekebilir.
SİLVERDİN PLUS; yara ve yanıklarda ortaya çıkan iltihaplanmaların (enfeksiyonların) önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır.
Birinci derece yanıklarda kızarıklık olan bölgenin kapatılmasına gerek olmadığını söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Akut durumda ıslak pansuman ile yanma hissi giderildikten sonra nemlendirici kremler sürülmesi ve yanık bölgenin açık bırakılması yeterli olur.
Sıcak su, buhar veya çay nedeniyle oluşan ufak yanıklar için patates suyu uygulaması yapılabilir. Bunun için yanık oluşan bölgede patates suyunu veya rendesini 15 dakika sürüp bekletilebilir. Ayrıca aloe vera da cildi yatıştırıp iyileşmesine yardımcı olabileceği için tercih edilebilir.
Bu konuda herhangi bir kısıt yoktur ve banyo yapılmasında hiçbir sakınca görülmemektedir. Yanık tedavisinde yara olan bölgeye halihazırda, derinliğine göre bir ay boyunca soğuk su uygulaması önerilirken, sık sık serin duş herhangi bir zarar vermeyeceği gibi yarayı rahatlatır.
Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem oluşur. Yaklaşık olarak 48 saatte iyileşir.
Yanmış cildi, soğuk suya tutun veya bölgeye soğuk kompres yapın. Yanığın derinliğini artırmamak ve ağrının dindirilmesi için çeşme suyuna batırılmış (ıslatılmış) bezler tatbik edilmelidir. Buz kullanmaktan kaçının, çünkü buz koyulması daha büyük hasara yol açabilir.
Çok ağrılıysa başta yanığa önce ANESTOL® POMAD (anestezik) sürülür. Sonra SİLVERDİN® KREM (Dünyada en sık tercih edilendir.) veya FUCİDİN® KREM/POMAD gibi antibakteriyeller yaraya sürülür.
Yanık cilt sabunlu su ile güzelce yıkandıktan sonra 2-3 dk soğuk su ile durulanmalıdır. Alkol, povidon iyot, oksijenli su gibi dezenfektan solüsyonlar yara iyileşmesini geciktirebilir bu nedenle kullanılmamalıdır. Nazikçe kurulandıktan sonra yanık üzerine ince bir tabaka vazelin sürülmesi yeterlidir.
Kaynar su yanığı tedavisinde yapılacak ilk şey, yanığa sebep olan maddenin uzaklaştırılması ve yanan bölgenin hızlı şekilde soğutulma işlemi yapılmalıdır. Bunun için de yanık bölesini yaklaşık 10 dakika kadar soğuk su altında tutmak yeterlidir.
Aygıt, şunları kaydetti:''Yanık bölgeye buz konulmasının dolaşımı bozucu etkisi var. Bu nedenle yanıkların üzerine buz konulmaması gerekiyor. Yanık bölgeyi buzlu ya da soğuk suda tutmak fayda sağlar. Soğuk suda da uzun süre tutulmaması gerekir.
– Önce yanmayı durdurun. – Yanan bölge çevresindeki kıyafetleri ya da takıları, eğer deriye yapışmadıysa, çıkarın. – Yarayı 10-15 dakika temiz suyla yıkayın. – Ne soğuk su ne de buz kullanın.
Peki yanık su toplaması nasıl geçer? Öncelikle vücut ısısını düşürmek amacıyla soğuk banyo yapılması oldukça rahatlatıcı olacaktır. Bunun dışında temiz bir bez soğuk suyla ıslatılarak günde iki üç kere yanık olan yerlerin yavaşça, tahriş etmeden silinmesi de yararlı olur. Bol su içmek de çok büyük önem taşır.
- Bebeklerin ve küçük çocukların pişiklerinde - 1. ve 2. derece yanıklarda / güneş yanıklarında - Çizik ve kesik gibi yüzeysel deri lezyonlarında - Emziren annelerde meme başı çatlaklarının bakımı ve korunmasında - Kurumuş, çatlamış, yarılmış derinin bakımı ve korunmasında [yaşlı kimselerin derisi dahil ] kullanılır.
Yanık kremi nereden temin edebilirim? Yanık kremi online alışveriş sitelerinden temin edilebilir.
Yanığın kısa sürede geçmesi için derin izler olmaması gerekir. Aksi halde kırmızı yanığın geçmesi hayli zaman alacaktır. Kırmızı yanık izinin dereceleri ve geçme süreleri; derecede oluşan kırmızı yanık: Bu yanığın geçme süresi ortalama olarak 1-2 haftadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri