İlhak etme, bir devletin topraklarının başka bir devlet tarafından zorla alınmasına ilişkin idari eylem ve uluslararası hukuk kavramıdır.
- Ekleme ve katma ile bağlama, - Bir devletin başka bir devlete ait toprakları zorla ele geçirme noktasında, bunu idari eylem ve uluslararası kavram ile gerçekleştirilmesi, Özellikle günümüzde ikinci anlamı üzerinden daha fazla tercih edilen bir sözcük olarak değerlendirilmektedir.
Kısaca ilhak, bir bölgenin politik ya da askeri olarak ele geçirilmesidir. Fakat burada “ilhak” ve “işgal” kelimelerinin karıştırılmaması gereklidir. İlhak, işgal kelimesinin aksine çoğunlukla savaş veya barış zamanında yapılan anlaşmalar ile gerçekleşir.
Arapça'dan dilimize geçen ilhak kelimesi isim olarak iki anlamda kullanılıyor. TDK'da ilk anlamı "katma, bağlama, ekleme" olan ilhak kelimesinin ikinci anlamı ise "egemenliği altına alma" şeklinde aktarılıyor. "İlhak etmek" en çok kullanılan şeklidir.
Askerî işgal veya genellikle basitçe işgal, resmi bir egemenlik iddiası olmaksızın, bir egemen güç tarafından bir bölge üzerinde geçici kontroldür. Bölge daha sonra işgal edilen bölge ve hakim güç işgalci olarak bilinir. İşgal, amaçlanan geçici süresi ile ilhak ve sömürgecilikten ayırt edilir.
İlgili 38 soru bulundu
(') Arapçada kök harfleri içerisinde و ,ا ve ي harflerinden biri bulunan eylemlerin çekimlerinde bu harflerin kaybolması veya başka bir harfe dönüşmesi olayı.
Kırım'ın ilhakı, Ukrayna'ya bağlı bir yarımada olan Kırım'ın, 18 Mart 2014'te Rusya tarafından ilhak edilmesi olayıdır. O tarihten beri yarımadada Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol federal şehri olmak üzere iki federal birim bulunmaktadır.
1. Helâk etme, yok etme, öldürme: Saff-ı ikbâline serdâr ola sa'd u tevfîk / Leşker-i düşmene dümdâr ola kahr u ihlâk (Enderunlu Fâzıl). 2. Sarfetme, harcama.
Bu kökten türeyen istidrâc ise “bir kimseyi bir şeye adım adım, derece derece yaklaştırmak, onu kurduğu tuzağa yaklaştırıp düşürmek, aldatmak” anlamındadır.
Genellikle yasa dışı bir eylem olarak kabul edilen ilhak, tek taraflı bir eylem olduğu için toprakların antlaşmalar yolu ile devredilmesi veya satılmasından farklıdır ve genellikle bir bölgenin askeri işgalinden sonra gerçekleşir.
İltica, Arapça kökenli bir sözcüktür. Bir devletin, farklı bir devlet vatandaşına verdiği sığınma hakkını ifade etmektedir. Uluslararası kanunda her devlet vatandaşına tanınmış bir haktır.
Abluka, savaş halinde olan devletlerden birinin, diğerinin kıyılarından bir bölümüne veya tümüne giriş ve çıkışı engellemeyi amaçlayan savaş önlemlerinden birisidir. Abluka sözcüğü Türkçeye Cenevizceden geçmiştir. Ablukanın eş anlamlısı olarak kamal, kuşatma ve muhasara sözcükleri bulunmaktadır.
Hayvan itlafı (itlaf, öldürmek demektir) bir grup içinde üreyebilecek olan hayvanların belirli kriterlere uygun olarak ortadan kaldırılması sürecidir.
Buna göre ittihaz sözcüğü anlam olarak sayma, tutma ve olarak görme anlamlarına gelir.
İstidrâc ise inanmayan, günahkâr insanlarda ortaya çıkan bir haldir. Mutasavvıflar, kerâmetin caiz olduğuna Kur'an ve Hadislerden delil getirmişlerdir. Kerâmet maddî ve manevî olmak üzere iki çeşittir.
Ekseriyetle kelimesi bir şeyin genellikle ya da aralıksız yapılması anlamına gelir. Kelimenin sözlük anlamı ise genellikledir.
İhtilal ülkenin siyasal yapısını, ekonomik yapısını, sosyal yapısını ve yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymadan kuvvet kullanılmasıyla yapılan halk hareketidir. Diğer bir anlamıyla devrim demektir. Bunun dışında sözlüklerde kargaşa, düzensizlik veya karışıklık olarak da geçmektedir.
Etimoloji. Megali İdea terimi, Yunanca megalo (cinssiz)/megalos (eril) sıfatının dişil hali olan Μεγάλη (büyük) ve dişil olan Ιδέα (fikir) sözcüklerinin Latin alfabesi ile yazımıdır.
Kırım sorunu, Ukrayna ile Rusya arasında Kırım'ın statüsü konusunda bir anlaşmazlıktır. Birçok hayati tehlikesi olan yaralı. Tüm Ukrayna donanması ile beraber yaklaşık 100 ile 200 arası Ukraynalı deniz askeri, kendi iradeleri dışında Rus kuvvetleri tarafından tutulmaktadır.
Kırım Özerk Cumhuriyeti, (Ukraynaca: Автономна Республіка Крим, Avtonomna Respublika Krym; Rusça: Автономная Республика Крым, Avtonomnaya Respublika Krym; Kırım Tatarcası: Qırım Muhtar Cumhuriyeti, Къырым Мухтар Джумхуриети, Ҡырым Мухтар Җумхуриети), Ukrayna'nın özerk cumhuriyeti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kısmi seferberlik ilan etti. Ukrayna'da işgal ettikleri toprakların güvenliğini sağlamak için bu kararı acilen almak zorunda kaldıklarını açıklayan Putin, kararın Çarşamba gününden itibaren geçerli olduğunu belirtti. Böylece ordunun yedek birlikleri de göreve çağrılacak.
Aynı cinsten iki varlığı gösteren sözcük yapısına müsennâ (ikil) adı verilir. Aşağıdaki kelimeler müsennâ yapıdadır.
Orta harfi, yani 'aynu'l-fi'l'i illetli olan fiillere ecvef fiiller denir. Ecvef fiiller bu illetli harfin vav (و) ya da ye (ي) oluşuna göre ikiye ayrılır: İlletli olan orta harf vâv ise bu fiile ecvef-i vâvî, قال (kâle) söyledi, dedi / قام (kâme) kalktı / نام (nâme) uyudu.
ʼĒl (aynı zamanda ' Il, Ugaritikʾil ; Fenike dili ʾil ; İbranice: אֵל -ʾēl ; Süryaniceʾyl ; Arapça ʾīl veyaʾilāh ; Akad ile aynı kökten), "tanrı" veya " ilah " anlamına gelen, birçok büyük antik Yakın Doğu tanrısından herhangi birine atıfta bulunan Kuzeybatı Semitik bir kelimedir.
İttifak etmek aynı şekilde ittifak kelimesi ile benzer anlama gelmektedir. Bu doğrultuda 'uyuşmak, bağlaşmak ya da anlaşmak' şekillerinde yorumlanır. Bu durum hem bireysel açıdan hem de devletler ya da şirketler kapsamında yapılacak olan birlikler için ele alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri