İslam hukuku literatüründe, mahkeme kararı olmadan şahısların bizzat haklarını alma anlamında ihkak-i hak, "ez-zufru bi'l-hak" veya sadece "zufr" terimi ile ifade edilmektedir.
A) SUÇUN FAİLİ, HERHANGİ BİR KİMSE OLABİLİR.
B) RESMİ MAKAMA MÜRACAAT İMKANI OLMALIDIR. Fail, iddia eylediği hakkı almak için, yetkili resmi bir makamı müracaata muktedir olduğu halde, bu müracaatı yapmayarak, hakkını kendiliğinden almaya kalkışmış olmalıdır.
Böylece; Kanunda, 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 308 inci maddesinde tanımlanan ve 'ihkakı hak' veya 'kendiliğinden hak alma' diye ifade edilen suç tanımına ayrıca yer verilmemiştir” şeklinde açıklığa kavuşturulmuştur.
kendi hakkını alma, diğer deyişle kendi adaletini sağlama durumu.
Nitelenen şeyde bizzat bulunan durum, nitelik veya özellik sıfat-ı asliye; nitelenen şeyde bizzat bulunmayıp, sonradan eklenen nitelik ise sıfat-ı arıza olarak ifade edilir. Bir kimsenin sağlıklı ya da sağ olması sıfat-ı asliye, hasta ya da ölü olması ise sıfat- ı arızadır.
İlgili 17 soru bulundu
İhkak-ı Hak; Kişinin iddia ettiği hakkını adli makamlara başvurmadan kendiliğinden kişi veya eşya üzerinde zor ve kuvvet kullanarak alması olarak tanımlanabilir.
Suçun mağduru yalnızca gerçek kişi olabileceğinden, siyasi partiler de tüzel kişiliğe haiz olduğundan siyasi partilere karşı hakaret suçu işlenemez, dolayısı ile cezaya hükmolunamaz.
(1) Suç işlemek için alenen tahrikte bulunan kişi, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, birbirini öldürmeye tahrik eden kişi, onbeş yıldan yirmidört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Alacağın tahsili amacıyla yağma suçu aynı zamanda ihkak-ı hak olarak da bilinir ve bu suçun bu sebeple işlenmesi cezayı hafifleten bir neden olarak düzenlenmiştir.
(1) Kişinin bir hukuki ilişkiye dayanan alacağını tahsil amacıyla tehdit veya cebir kullanması halinde, ancak tehdit veya kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır. (2) Yağma suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, verilecek ceza üçte birden yarıya kadar indirilebilir.
Bir konuda emredici ve yararlandırıcı nitelikte olan bir kanunda veya yönetmelikte; bir hakkın ortaya çıkması için belli koşulların gerçekleşmesi koşulu varsa, bu koşullar gerçekleştiğinde ilgili kanun veya yönetmelik emredici nitelikte olması sebebiyle kazanılmış hak kendiliğinden ortaya çıkacaktır.
Haklar aslen, devren veya tesisen olmak üzere üç farklı yolla kazanılabilir. Hakların kaybedilmesi ise ya hukukî olaylar ya hukukî işlemler ya da hukukî fiiller (eylemler) sonucunda olmaktadır. özel hukuk alanında hatta kısmen kamu hukuku alanında geçerli olacak iki temel ilke benimsemiştir.
Kişinin hükümlü sıfatı almasından itibaren cezanın infazı başlar. Yağma suçu sonucunda fail 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası alır. Eğer nitelikli yağma suçu söz konusu ise 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Daha az cezayı gerektiren hallerde de ceza resen veya hâkimin takdiriyle indirilir.
Yağma suçunun temel halini işleyen kişi ilgili hükme göre 6 yıldan 10 yıla kadar cezalandırılmaktadır. Cezanın alt sınırı 6 yıldan başlamaktadır. 1 yıl veya altında olan hapis cezalarının adli para cezasına çevrilmesi mümkün olduğundan, yağma suçunda adli para cezasının verilmesi mümkün değildir.
Yağma (Gasp) Suçu Nedir? (TCK 148-149)
Yağma Suçu, diğer adıyla gasp suçu, zilyetliği başkasına ait bir menkul malın “cebir” veya “tehdit” kullanılarak alınmasıyla oluşur. TCK'nın 148. ve 150. maddeleri arasında düzenlenen yağma suçu, mağdurun malvarlığına yönelik gerçekleştirilen haksız bir eylemdir.
Örneğin küfür edilmesi durumunda öfkelenen failin karşı tarafa '' O anda'' saldırganlık göstermesi haksız tahrike girmektedir. Öfke ve şiddet nedenine bağlı olarak yapılan uygulamalarda, mağdurun faile karşı tahrik edici doğrudan hareketlerde bulunması durumudur.
Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Cinsel istek uyandırmak anlamında kullanılan bir sözcük türüdür.
“Eşek”, “köpek”, “öküz” “it” vb. hayvan isimleriyle hitap etmek de hakaret suçuna vücut verir. Amk vb. kısaltmalarla sosyal medya üzerinden yazılan yazılar hakaret suçu oluşturur. Kişiye isnat edilen somut olgu kişinin mevcut fiziksel veya psikolojik bir özelliğine vurgu yapsa da hakaret suçunu oluşturur.
YARGITAY 18. Ceza Dairesi 2019/8409 Esas 2020/246 Karar sayılı ilamına göre “Lan kel, Keltoş” kelimeleri kaba hitap tarzı niteliğindeki sözler olup, muhatapların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunu oluşturmamaktadır.
Cumhurbaşkanına hakaret suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 299. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, Cumhurbaşkanı'na hakaret etmek, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.
Kendiliğinden hak alma fiilleri 765 s. TCK m. 308'de suç olarak düzenlenmiştir. Suçun basit şekli eşya üzerinde kuvvet kullanmak suretiyle bir kimsenin kendine ait olduğunu iddia ettiği hakkını almasıyla oluşmaktadır.
Bir kimsenin hakkının verilmesini ya da başkalarının kendisinin hakkına saygı göstermesini istemek yetkisine talep hakkı denir. Kişi talep hakkını kullandığı halde hakkına kavuşamamış ya da başkaları tarafından hakkına saygı gösterilmemiş olabilir. Bu durumda devreye dava hakkı girer.
Tanımı ve teoriler. Hak, kişinin hukuken korunan ve sahibine bu korumadan yararlanma yetkisi veren bir menfaattir. Hak, esasen Arapça hukuk kelimesinin tekil hâlidir. Günümüzde ise hak kavramı, kişilerin hukuken menfaati olarak tanımlanmaktadır.
Örnek olarak 30.03.2020 tarihinden önce işlemiş olduğu bir suçtan dolayı 6 yıl hapis cezası alan bir hükümlü, ilk 3 yılını denetimli serbestlikle, geriye kalan 3. yılını ise Koşullu Salıverme ile cezaevi dışında tamamlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri