Balans yapan fren diskinde oluşan salgı, frenleme esnasında direksiyon simidinin titremesi ile sürücüyü uyarır. Bu durum aracı güvensiz hissettirir. Ayrıca ani frenlemede tehlike oluşturabilir. Yani fren yaparken direksiyon simidinin titremesinin en büyük sebebi fren disklerinin bozulmasıdır.
Frene basıldığında aracın-direksiyonun titreme yapmasının sebebi, fren disk yüzeylerinin zamanla aşınarak bombeli (dalgalı) bir forma dönüşmesindendir. Fren diskinin eğilme, (dalgalı-konik) yüzey oluşmasının sebebi, balatayla sürtünmesi aşınması, sıcaklık etkisi gibi sebeplerdir.
Direksiyon titremesi, sürüş güvenliği açısından büyük bir sorundur ve önlem alınmazsa hem araçta daha büyük sorunlara yol açabilir hem de can ve mal güvenliğini tehlikeye atabilir. Bu nedenle aracınızda sağa sola çekme veya direksiyonda titreme gibi problemler varsa ihmal etmeden bakıma göütün.
Otomobilinizin fren balataları zamanla aşınmaya ve hatta bitmeye başlar. Bu da beraberinde fren balatalarından ıslık benzeri sesler gelmesini, otomobiliniz ile fren yaparken titreme meydana getirecektir.
Sağa ya da sola çekme var sa rot ayarından, Direksiyonda titreme varsa balans ayarından, Frene bastığında titreme varsa disklerinin eğrilmiştir. Yani tornaya girmesi gerekir.
İlgili 21 soru bulundu
Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir.
Normalde, fren pedalına basıldığında bir direnç hissedersiniz ve araç yavaşlar veya durur. Ancak, fren balatası aşındıkça, fren pedalı daha sert hale gelebilir ve frenleme gücü azalabilir. Eğer fren pedalınıza bastığınızda sert bir direnç hissediyorsanız, fren balatanızın değiştirilmesi gerekebilir.
Eğer montaj sırasında uygun vidalama yapılmazsa baskı balatanın yatak kısmında orantısız bir şekilde plaka kaldırma yapılır. Bu durumda araç titreme yapar.
Hocam genelde gözle görülmesi çok zor. Ancak sabit bir hızda frenleri hafifçe ve aynı oranda sıktığımızda frenlemede ara ara fark oluyorsa kayda değer bir disk yamukluğu anlaşılabilir. Yamuk bir diskte frenleme aynı oranda devam etmez dalgalanmalar oluşur.
Direksiyon titremesi neden olur sorusunun en temel sebebi olarak, jant şeklinde ifade edebiliriz. Yüksek hızda eğer titreme fark ediyorsanız, ön tekerleklerin ayarı bozulmuş olabilir. Eğer titreme arka kısımlarda ise, balanstan kaynaklı sorunlar oluşmuş olabilir. Araçlarınızın lastiklerinin belirli bir ömrü vardır.
Aracınıza LPG takıldıktan sonra, yüksek hızda ve rölantideyken titreme yapabilir. Eğer ki aracınız 100-120 km/h gibi hızlarda titreme yapıyorsa rot ayarlarında problem olabilir, kontrol edilme vakti gelmiş olabilir. Ön takımlarda rotiller veya rot kollarında bir problem varsa araba titreme yapacaktır.
Bozuk rot ayarına sahip bir araçta dönüş esnasında tekerleklerden rahatsız edici seslerin gelmesine sebep olabilir. Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir.
Frene basınca aracın yavaşlamasını ve durmasını sağlayan parça ise fren diskidir. Fren disklerinde sorun varsa veya fren diskleri bittiyse frenleme sağlıklı bir şekilde yapılamaz. Periyodik bakımlarda fren diskleri kontrol edilir. Bu nedenle aracınızın bakımlarını aksatmamanızı öneriyoruz.
Fren diskinin ne zaman değiştirilmesi gerekmektedir? Fren diskleri balatalara göre daha uzun ömürlü olsa da sürüş tarzına bağlı olarak belirli bir süre sonra aşınarak değiştirilmeye ihtiyaç duyuyor. Standart kullanımlarda fren disklerinin 60 veya 70 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
Hızlandıkça yoğunlaşan titreşimler, tekerleklerde var olan hafif dengesizliklerden kaynaklanır. Zamanla ya da eksik denge ağırlıkları nedeniyle tekerlekler dengelerini kaybetmiş olabilir. Arabanızın sallanmasının tekerleklerle ilgili nedenleri arasında, bozuk lastik tabanları veya gevşek bijon somunları da olabilir.
Baskı balatanın bitip bitmediğini anlamak için el frenini kaldırıp aracınızı hareket ettirmeye çalışın. Eğer güçlü bir çekiş söz konusuysa ve pedal kavraması ortalardaysa baskı balatanın sağlam olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan çekiş gücünde eksilme mevcutsa baskı balata bitmiş olabilir.
Aracınızın baskı balatasının bitip bitmediğini test etmek için bir diğer yöntemde, el freni çekikken aracı 5. vitese takıyor debriyajı hafif kaldırıp gaz vermeniz gerekiyor. Eğer araç stop ederse baskı balata sağlam, yok stop etmeyip gaz yemeye devam ederse baskı balata arızalı bitmeye yaklaşmış demektir.
Sabit volanlarda araç boşta çalışırken titreme hala devam ediyorsa bunun nedeni büyük oranda volandır. Yaylı volanlarda ise ayak gazdan çekildiğinde silkeleme tabir edilen etki oluşuyorsa volan yaylarında sorun var demektir.
Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
Bitmiş baskı balata durumunda, debriyaj sistemi düzgün bir şekilde çalışmaz ve gücün tekerleklere aktarımı kesilir. Bu durumda, araç hareket etmez veya zorlanarak hareket eder.
Araçların direksiyonunda bulunan 2'şer cm'lik sağ ve sol yönlerdeki boşluk normal kabul edilmektedir. Araç hareket etmez pozisyondayken direksiyonda bulunan boşluklar normal kabul edilir. Fakat hareket halinde oluşabilecek ve süreklilik arz eden boşluklar direksiyon kutusunda arıza olduğunun belirtisidir.
Direksiyon pompası bozulursa, araç kullanıcısı direksiyonun anormal bir şekilde sert veya yumuşak olması, direksiyon simitlerinin yavaş veya hızlı çalışması gibi problemlerle karşılaşabilir. Bu durum araç güvenliğini tehlikeye atabilir.
Rot kolunun boşluk yapması bozulduğu anlamına gelir. Rot kolunda oluşan boşluk, kasislerden geçerken veya çukurlara girildiğinde gıcırtı ve lokurtu sesi yapacaktır. Gıcırtı ve lokurtu sesini aracınızın ön takımında birçok direksiyon mekanizması bileşeni veya süspansiyon bileşeni yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri