-Saksıda Ihlamur Yetiştiriciliği: Saksı içerisinde Ihlamur fidanı yetiştiriciliği temelinde ağaç tacının yani dal oluşumun ilk başladığı yerin saksı hizasından sonra en 15 cm olması gerekir. Kullanacak olduğunuz saksı asgari 10 litrelik, kullanacak olduğunuz toprak ise çiçek toprağı olabilir.
Sahil kenarlarında rahatlıkla yetiştirilebilen bu ağaçlar, ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerde, güneşin yoğun olduğu bölgelerde verimli bir şekilde yetiştirilebilir. Toprak olarak ise, humuslu toprağı sever.
Ihlamur ağacı genellikle ılıman iklim bölgelerinde yetişir. Özellikle Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerinde doğal olarak bulunur. Türkiye'de de çeşitli bölgelerde Ihlamur ağaçları yetiştirilmektedir. Bu ağaçlar genellikle nemli ve iyi drene edilmiş topraklarda yetişmeyi tercih ederler.
Ihlamurlar yeteri kadar sulandığı ve uygun gübreleme yapıldığı zaman 5 ve 10 yıl arasında büyüme göstererek çiçek açmaya başlar. Olgunlaşan ıhlamurlar Mayıs-Ağustos ayları arasında çiçek açmaya başlar.
Dikimden sonra can suyu vererek toprak içerisinde ki hava boşluklarının doldurulması sağlanmalıdır. Can suyundan sonra özellikle yaz aylarında 15 günde bir sulanarak mümkünse çapalanması faydalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Dikimden en az iki ay sonra gübrelenecek. Ihlamur fidanı normal hızında büyür yılda 100 cm boy atabilir.
Ihlamur ağacı ıhlamurgiller familyasına ait bir ağaç türüdür. 30 metreyi bulan boyu ile Anadolu'nun heybetli ağaçları arasında yer alır. Oldukça hızlı büyüyen bir ağaç türleri arasında yer alır. Kışın yapraklarını döken ağaç türlerindendir ve ılıman iklim kuşağında yetişir.
Ihlamur çayı, genellikle ağacın çiçek ve yapraklarından yapılsa da bazı bölgelerde ağacın kabuğu da çay olarak hazırlanmak amacıyla kullanılır. Ancak ıhlamur ağacının şifalı bitki olarak tüketilmesi anlamında en değerli bölgesi çiçekleridir.
Çok yıllık bir ağaçtır. Karasal iklimde yaprak dökmektedir. -Ihlamur Fidanı Soğuğa Dayanımı: Soğuklara dayanıklı bir süs bitkisidir.
1 kilo ıhlamur 5 kişilik bir aileye 1 kış boyunca yeter. 50 yaşındaki 1 ıhlamur ağacından 30 kilo mahsul çıkıyor" dedi.
Haziran ve temmuz aylarında çiçekleri açan ıhlamur sokaklarda mis gibi kokusuyla hemen fark edilir. Bu süreçte hızlı bir şekilde toplama dönemi geçmeden ıhlamurun toplanması gerekir.
1000 yaşına kadar yaşayabilen ıhlamurlar görülmüştür. Türkiye'de de 500 yaşını geçmiş çok sayıda ıhlamur ağacı vardır.
Ihlamur ağacı çiçek açmaz mı? Ihlamurun çiçek açması, birkaç yıl boyunca düzenli bir bakım yaparak sabırla beklenmesi gereken bir süreçtir. Sağlıklı bir ıhlamur ağacı mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır. Düzenli bakım yapılmayan ıhlamur ağaçlarından çiçek açması beklenemez.
Haziran ve Temmuz aylarında sarımsı renkte ve karakteristik kokuya sahip çiçekler açar. Kışın yapraklarını döken uzun ömürlü bir bitkidir.
Ihlamur Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'nın doğu kısımlarındaki ılıman iklimlerde yetişir. İyi drenajlı, yeterince havalandırılmış ve nemli toprakların yanı sıra tam güneşli ortamlarda büyümeyi tercih eder.
Ihlamur fidanı, sonbahar aylarında veya ilkbaharda, don tehlikesinin geçtiği zamanlarda dikilir. Bu dönemler, kök sisteminin yeni ortama uyum sağlaması için en uygun zamanlardır.
Ihlamur Ağacı Nerede Yetişir? Ilıman iklim koşullarını seven ıhlamur ağacı kuzey yarım kürede bulunan bir türdür. Ihlamur ağacı yüksek ve ışık alan yerlerde yetişmektedir. Bu çerçevede ülkemizde Marmara bölgesi, Ege bölgesi, Batı ve Doğu Karadeniz ve Antalya civarları ıhlamur ağacının yetiştiği yerledir.
Ihlamur fidanı, humuslu toprakları sever ve güneş gören yerlerde daha kolay büyür. Toprak çok tuzlu olmadığı sürece asidik ve hafif topraklarda da yetiştirilebilir. Eğer mümkünse toprak yanmış gübre ile desteklenmelidir. Ihlamur yavaş büyüyen bir bitki olduğu için sabırlı olmak gerekir.
Ihlamur ağacının budamasını ilk diktiğimiz andan itibaren yapmalıyız. Diktiğimiz ıhlamur fidanının boyu çok uzunsa, yüz elli santim veya iki metreden keserek taçlanmasını ve dallanmasını sağlamalıyız.
Ihlamur ağacı çeşitleri kokulu ve kokusuz olarak iki farklı türde büyür. Fidanın türüne göre bu durum değişiklik gösterir. Kışın ev çaylarının vazgeçilmezi olan ıhlamur çayı her yaştan insan tarafından tüketilebilir.
Ihlamur, çoğu insan için tüketilmesi zararsız bir bitkidir. Bunun yanında ıhlamur, nadiren de olsa alerji yapabilmektedir. Fazla ıhlamur çayı içmek, çok nadiren kalp hasarına da yol açabilmektedir.
Bu sorunun cevabı hayırdır. Ihlamur ağacındaki çiçeklerin kurutulması sonucunda ıhlamur çayı oluşur. Bu nedenle kurutulmuş olmayan bir ıhlamur kişilere faydalı olmaz. Ihlamurun tüm faydası kurutulduğu takdirde ortaya çıkar.
Orman ve arıcılık için gümüşi ıhlamur fidanı tercih edilmelidir. Küçük yapraklı ıhlamur ise sağlık alanında tercih edilir. Kafkas ıhlamuru gibi büyük yapraklı ıhlamurlar da park ve bahçeler için kullanılabilir. Küçük yapraklı ıhlamur ülkemizde doğal bir tür olarak yetiştirilmez.
Ihlamur ağacının yaprakları kış aylarında dökülüyor, sonbaharda da kuruyarak altın sarısı bir renk alıyor. Beyaz ve sarımsı çiçekleri sarkık şeklinde yetişir ve karakteristik bir kokuları vardır.
evlerin hemen yanı başına dikilmesi tavsiye edilmez. çünkü bu ağacın kökleri temellere kadar inip verdigi ıslaklık neticesinde temele zarar verebilir. 15-20 metrelik ıhlamur ağacının kökleri 25 metreye ulaştığı görülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri