Soğanı saklamak için en uygun ortam, serin ve karanlık yerlerdir. Soğanları çuvala koyarak serin, kuru ve güneş görmeyen bir alanda aylarca muhafaza edebilirsiniz. Ancak çuvalın içinde saklarken, betonla temas etmemesine özen gösterin. Serin bir yerde hafif kokulu soğanı, 1-2 aya kadar saklayabilirsiniz.
En çok yapılan hata soğanların patateslerle birlikte saklanmasıdır. Bu etkileşim soğanların erken bozulmasına sebep olur. Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir. Soğanları evinizin serin ve güneş görmeyen bir yerinde, çok nem olmayan bir ortamda saklamalısınız.
Kuru soğanı buzdolabında saklarken bozulmasına neden olan en büyük faktör dolap içerisindeki yüksek nem oranıdır. Tüm nemli ortamlarda olduğu gibi buzdolabında da kuru soğan kısa sürede küflenerek bozulmaktadır. Kuru soğanı en uygun saklama sıcaklığı 10- 20 C arası serin, nemsiz ve havadar ortamlardır.
Soğanları buzdolabında 4 °C'de saklayın. Kesilmiş soğanlar oda sıcaklığında değil her zaman buzdolabında saklanmalıdır. Bunları düşük bir sıcaklıkta tutmak bakteri üremesini engeller. 7-10 gün sonra doğranmış soğanları kullanın veya atın.
Soğanları evinizin serin ve güneş görmeyen bir yerinde, çok nem olmayan bir ortamda saklamalısınız. Eğer soğanları çuvalda saklıyorsanız, asla beton ile temas ettirmemelisiniz. İsterseniz soğanları doğradıktan sonra da bir süre muhazafa edebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Bütün soğanlar serin bir yerde buzdolabı dışında hava geçiren delikli kaplarda, direkt güneş ışığı almayan bir yerde saklanırsa uzun süre dayanır. Kesilen soğanı Koroplast Buzdolabı Poşetine koyup ağzını bağlayıp buzdolabında 2-3 gün saklayabilirsiniz.
Soğanı saklamak için en uygun ortam, serin ve karanlık yerlerdir. Soğanları çuvala koyarak serin, kuru ve güneş görmeyen bir alanda aylarca muhafaza edebilirsiniz. Ancak çuvalın içinde saklarken, betonla temas etmemesine özen gösterin. Serin bir yerde hafif kokulu soğanı, 1-2 aya kadar saklayabilirsiniz.
Serin ve kuru yerleri tercih edin
Nem ve sıcaklık değişimini sevmeyen bu gıda maddeleri bir arada değil mutlaka ayrı yerlerde ve serin, kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Depolanan soğanların çürümesinin önlenmesi için, ya tarlada güneş altında veya yapay yolla iyice kurutulması gerekir. Yapay kurutucularda kurutma sıcaklığı +45 / +47 °C'yi aşmamalıdır. Tam olarak kurumuş soğanlar, 0 °C sıcaklık ve %70-75 bağıl nemde 8 ay kadar depolanabilmektedir.
Kuru soğanı kiler gibi serin ve karanlık bir yerde 2-3 ay kadar saklayabilirsiniz. Buzdolabında 2-3 gün, buzlukta ise 10 aya kadar taze bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Kuru soğan, sıcak ve nemli havaya maruz kaldığında yapısı bozuluyor ve filizleniyor. Yumuşayan kuru soğan, çürümeye başlıyor. En doğrusu, kuru soğanı soğuk ve nemsiz bir ortamda saklamaktır. Ancak buzdolabına koymak kesinlikle uygun değildir.
The Mirror gazetesinin ajansın internet sitesinden aktardığı bilgiye göre; buzdolabına konmaması gereken en kritik yiyecek patates. Çünkü buzdolabında saklandığında, patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor.
Ortalama 20 derece altındaki sıcaklıklar, patateslerin sağlıklı saklanması için uygun bir ortamdır. Kısacası serin ortamlarda uzun süre saklanabilir. Karanlık bir yerde saklamalısın. Güneş ışığı patatesin filizlenmesine sebep olacağından patateslerini mümkün olan en karanlık yerde saklaman idealdir.
Sarımsağın kendine has keskin bir kokusu ve aroması vardır. Sarımsak uygun koşullar sağlanmadığında çimlenen yani yeşillenen bir besindir. Bu sebeple doğru ve uygun koşullarda muhafaza edilmeyi gerektirir. Hem dışarıda hem de serin ve nemli olmayan bir ortamda ya da buzdolabında muhafaza edilebilmektedir.
Cam evde un saklamak için en ideal kaptır. Unu steril ve ağzı sıkı bir şekilde kapanan cam kavanoz içerisinde, son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. Eğer plastik kapları tercih ediyorsanız kapalı bir dolapta, kabın ağzı açık şekilde ununuzu saklayabilirsiniz.
Taze soğan buzdolabında nasıl saklanır? Taze soğanların uzun yeşil saplarının bir kısmını kesin ve kağıt havluya sarın. Kağıt havluya sarılmış halde Koroplast Büyük Boy Buzdolabı Poşetine yerleştirin. Poşetin ağzını kapatmayıp, taze soğanları buzdolabının sebzelik bölümüne yerleştirin.
Soğanlar saklanmadan önce mümkünse güneş gören kuru bir ortamda, geniş bir tepsinin içine serilerek birkaç gün bekletilmelidir. Bu işlem soğanların iyice kurumasını sağlar ve kuruyan soğanların dayanma ve filizlenme süreleri de uzar.
Kuru Soğandan Gelen Kötü Koku
Kuru soğan alırken nemlenmiş, filizlenmiş, yumuşak ve kötü kokulu soğanlara dikkat etmek gerekir. Dışı düzgün görünse bile kötü bir koku olması içeride çürümenin başladığı anlamına gelir. Kabuğunun yeşile dönmemiş olması önemli. Aksi halde hem lezzetsiz olur hem de evde çabuk bozulur.
Siz isteğe göre klasik buzdolabı poşetleri içerisinde de yapabilirsiniz. Bu yöntem ile hazırladığınız kuru soğanları buzlukta ya da derin dondurucuda 6-8 aya kadar saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman buzluktan çıkartıp, ihtiyaç olduğu kadarını alıp, buzunu çözdürmeden direk pişirebilirsiniz.
Patatesleri soğan ve sarımsak gibi farklı sebzelerle bir arada saklamayın. Genelde bol bol alınıp yakın ya da aynı yerde saklanan soğan, sarımsak ve patates üçlüsünü artık birbirinden ayırma zamanı.
Yeşil soğanı kestikten sonra su dolu bir kavanoza yerleştirmek, çürümesini önlemek için en etkili yöntemlerden biridir. Kavanozu cam kenarında güneş alan bir yere yerleştirerek, suyun azaldıkça su ekleyebilirsiniz. Bu sayede, büyümeye devam eden yeşil soğan haftalar boyunca çürümeden saklanabilir.
Patateslerin tomurcuklanmasını önlemek için serin, hava alabilen ve karanlık bir ortamda saklanmalıdır. Evdeki kilerler bunun için uygun bir alandır. Evde kileriniz yoksa patatesleri mümkün olan en az ışık alan odanızda saklayın. Patatesleri karton kutunun içerisinde de saklayabilirsiniz.
Kabukları soyulmuş patatesleri, yağ ve tuz ile kaplayın. Ardından buzdolabı poşetine koyarak ağzını bağlayın. Soyulmuş patatesleri bu şekilde, buzdolabında 3-4 gün, buzlukta ise uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Ancak patatesleri kullanmadan önce suyla durulayıp tuzundan arındırmayı unutmayın.
Sarımsakları temiz, kuru ve hava almayan bir kavanoz içine doldurun. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabına koyun. Sarımsakların bozulmaması için kavanozun kuru olmasına mutlaka dikkat edin. Hazırladığınız bu yöntem ile sarımsakları buzdolabında 1-2 hafta kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
Soğan soyulduktan sonra, bakteriyel kontaminasyonu önlemek için buzdolabında saklanmalıdır. Hava geçirmez bir kaba yerleştirin ve buzdolabınızın 4 °C veya altına ayarlı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri