Ihlamur Balı Nasıl Kullanılır? Ihlamur balını, ürünün yoğun aromasını güçlü bir şekilde duyumsamak için dilerseniz tek başına; dilerseniz de yiyecek ve içeceklerinize ilave ederek tüketebilirsiniz.
Sonbahar ve kış aylarından sıklıkla tercih edilen ıhlamur, grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklara karşı iyileştirici görevi vardır. Ballı ıhlamur özellikle kuru öksürüklerde ya da balgam atmak için tercih edilmektedir. Vücut direncini artıran ballı ıhlamur, boğazın yumuşamasında da etkilidir.
Kıvamı bildiğimiz çiçek ve çam balına göre biraz daha koyu, tadı ve kokusu ıhlamur çayını andırır. Türkiye'de Artvin, Rize, Bursa ve Yalova'da ıhlamur balı elde edilmektedir.
Ballı Limonlu Ihlamur Çayı Tarifi Nasıl Yapılır? Cezvemize 1 kahve fincanı su koyuyoruz ,avuç dolusu ıhlamur da ekliyoruz, 2 dilim limon ,2 tatlı kaşığı balı ekleyip kaynamasını bekliyoruz ,hastalara çok iyi gelir afiyet olsun.
Bu bitkinin bulunamaması takdirde kış çayına bal katılabileceğini ifade eden Yalvaç, “Yalnız dikkat edilmesi gereken balın çaya çok sıcakken katılmamasıdır. Yani çayın hafif soğumasını bekleyip, daha sonra çaya bal katmalıyız.”dedi.
İlgili 36 soru bulundu
Sıcak süte, bitki çaylarına, sıcak suya, yeşil çaya bal katarak tüketmek bala ve içine katıldığı içeceğe zarar vermediği aksine onun içerik ve nitelik değerlerini yükseltmektedir. Yeşil çayınıza, ıhlamura, adaçayına, bitki çaylarına hatta filtre kahvenize bile bal koyabilirsiniz.
Ihlamurun en iyi arkadaşlarından bal da işin içine katılır. Böylece hem tadı hem kokusuyla leziz bir ıhlamur çayı demlenir.
Ihlamur Bal Limon Faydaları
Limonun sağladığı C vitaminiyle birlikte vücuttaki demir, kalsiyum ve magnezyum seviyeleri yükselmektedir. Ihlamur-bal-limon karışımının içerdiği çok yönlü enzimler kişilere takviye besin olarak tavsiye edilmektedir.
Ihlamur Çayı Tarifi Nasıl Yapılır? İlk öncelik ıhlamur iyice yıkanır. Kaynamış su üzerine dökülür. 5 dakika demlenmeye bırakılır.
Bal ve limon ile de tüketilebilen ıhlamur, kışın gribal enfeksiyondan kaynaklı hastalıkların daha hızlı iyileşmesi için yardımcı olur. Bunun yanı sıra boğazda oluşan tahrişe ve ağrıya da iyi gelen ıhlamur tam bir sağlık deposudur.
Ballı ıhlamur, ıhlamur çayına bal ilave edilerek kolayca hazırlanabilen sıcak bir içecek çeşidini oluşturuyor. Kış aylarında sık tüketilen ıhlamur çayı, rafine şeker yerine bal ilave edilerek yapıldığında hem daha yoğun lezzetli hem de daha güvenilir içerikli oluyor.
Ihlamur Balı (350 gr) - 250,00 TL - TKV Bal.
Ihlamur balı da diğer doğal çiçek balları gibi kristalize olabilir. Bu bozulduğu anlamına gelmez.
IHLAMURUN ZARARLARI
Mesela, uykusuzluğa neden olabilir. Çok sıcak içilmesi yemek borusu ve ağızın iç kısmına zarar verebilir. Ihlamurun demlendikten sonra kaynatılması sakıncalı olabilir.Ihlamur, bazı kişilerde hassasiyet nedeniyle alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Sezgin, ıhlamurun kaynar suda uzun bir süre bekletilmesi halinde yapısındaki maddelerin değişmesine paralel sarı olan rengin kırmızıya dönüp kendine has kokusunun da kaybolmaya başladığına dikkat çekti.
Klasik bal-kaymak ve bal-tereyağı ikilisinin dışında meyvelerle birlikte de tüketilebilir. Ayrıca çocuğunuzun sağlığı için mamasında veya kendi sağlığınız için tatlı ve atıştırmalıklarda kullanabilirsiniz. Ancak hakiki bal tüketimi sonrası başka tatlı veya şekerli atıştırmalıkların yenmesi tavsiye edilmez.
Uzun süre kaynatılıp içilen ıhlamurun rengi ve kokusu daha güzel olsa da içindeki yararlı maddeler azalarak yok olur ve toksik etki yaratır. Hem ruhumuzu hem içimizi ısıtan bu mis kokulu çiçeğin bir tutamını kaynamış suya atın ve en fazla 7-8 dakika demleyin. 7-8 dakikanın ardından ıhlamur çayınız artık içmeye hazır.
Eğer yaprak ıhlamur kullanılırsa, ilk demleme anından itibaren çözelti kırmızı renkli olur. Kırmızı renkli olursa, zararlı mıdır? Zararlı değildir ama yapısındaki maddeler değiştiği için yararlı etkisi, ayrıca hoş kokusu ve tadı da kaybolmuştur” diyor.
Ihlamur çayı idrar söktürücü etkilere sahip olabilir. Ayrıca ıhlamur, uyuşukluğa da neden olabilir. Potansiyel olarak tehlikeli etkileşimlerden kaçınmak için ıhlamur sedatif (sakinleştirici) ilaçlar, otlar veya kan basıncını düşürebilecek veya kan basıncını artıran ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir.
Ancak ıhlamur ağacının şifalı bitki olarak tüketilmesi anlamında en değerli bölgesi çiçekleridir. Sarıya yakın beyaz renkli çiçekleri, son derece hoş kokulu olmakla beraber oldukça hassastır.
"Ihlamur hem sağlık için hem de cilt için çok faydalı bir bitkidir. Cildinizi yenilemek için ıhlamur maskesi uygulayabilirsiniz.
Şifa kaynağı olan ıhlamurun yaşken alınıp evde doğal yöntemlerle kurutularak tüketilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz, "Bekletilen ıhlamur sağlığa zararlı" dedi.
Bal da pekmez de günlük yaşantımızda şeker alternatifi olarak kullanılabilecek birbirlerine çok benzeyen doğal karbonhidratlardır. İkisinin de vücuda ayrı ayrı faydaları bulunmaktadır. İkisinin de tüketimi önerilmektedir.
Çaydanlık demliğinde İki gram kadar ıhlamur üzerine 1 su bardağı kaynamaya yakın sıcaklıkta su ilâve edilir. Yaklaşık 10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Ihlamur çiçeğinin sarı-beyaz rengini suya bırakması çay olarak tüketime hazır olduğunu belirtir. Günde 2-3 bardaktan fazla içilmemelidir.
Bala uygulanan ısıl işlem ve aşırı filtrasyon gibi uygulamalar, balın besin değerini yok eder. Ham bal; yüksek sıcaklıkta ısıl işleme tabi tutulmamış (pastörizasyon) ve polenleri tutacak derecede filtre edilmemiş, kovandan alındığı hali ile tüketime sunulan doğal bal anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri