7. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir Yüksek tansiyon ve kalp çarpıntısı gibi problemlere karşı doğal şifa kaynaklarından biri olan ıhlamur çayı, vücudun bağışıklığını güçlendirici etkileri ile bilinir. C vitamini kaynağı olan limon takviyesi ile bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur.
Boğaz ağrısını alır, Hazımsızlığa iyi gelir, Çarpıntıyı giderir, Toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Stresi azaltan ıhlamur çayı aynı zamanda uyku düzenini de sağlamaktadır. Kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyona karşı tavsiye edilen ıhlamur çayı C vitamini olan limon suyu ile beraber tüketilmesi üzerine bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Çiçekler, ıhlamur ağacının en değerli tıbbi bileşenleridir. Ihlamur soğuk algınlığı ve enfeksiyonlar için terlemeyi teşvik etmek, burun tıkanıklığını gidermek, boğaz tahrişini ve öksürüğü azaltmak için kullanılmıştır. Ihlamurun yatıştırıcı etkileri vardır ve kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyon tedavisinde kullanılır.
Ihlamur, kış aylarında çay formunda sevilerek tüketilen ve oldukça faydalı olan bir bitkidir. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına iyi gelmesi, öksürüğü kesmesi ıhlamurun faydaları arasında gösterilir. Ayrıca ıhlamur, rahatlatıcı etkisi sayesinde stres ve kaygının azaltılmasında da etkilidir.
İlgili 18 soru bulundu
Günde 3 fincandan fazla içmekten kaçınılmalıdır. Hamile veya emziren kadınlar için uygun değildir. Kalp rahatsızlığı olanlarda, kullanılan ilaçlarla etkileşime girebileceğinden içimi sakıncalıdır. Yine kalp hastalığı öyküsü olanlar ıhlamur kullanmamalıdır.
Ihlamur tansiyonu yükseltir mi? Kış mevsiminin önemli bitkilerinden biri olan ıhlamur, kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir. Bu özelliği sayesinde hipertansiyona iyi gelir. Bilinenin aksine, ıhlamur tansiyonu yükseltmez, aksine düşürür.
Bunun dışında lahana, ıspanak, roka ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Stres kaynaklı ritim bozukluklarında ise melisa papatya çayı gibi bitki çaylarının tüketilmesi kalp ritim bozukluğuna iyi gelir.
Ihlamur, faydaları kadar yan etkileri de bulunan bir bitkidir. Kalp rahatsızlığı geçmişi ya da riski bulunuyorsa kişi ıhlamur tüketmemelidir. Uzun zamanlı ve yoğun tüketilmesi kardiyotoksik etkiye neden olabilir. Bunun dışında hamileler ve emziren hanımlara tavsiye edilmez.
Fitoterapi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran “Bitkisel çaylar şifalı olduğu kadar zararlı da olabilir. Örneğin adaçayının fazlası çarpıntı ve krampa yol açabilirken, papatya çayının da fazla tüketilmesi alerjik reaksiyonlara neden olabilir” dedi.
Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın en önde gelenlerdir. Bu bitkilerin taze formları, toz halindeki baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki olup çok dikkatli kullanılmalıdır.
Çay kalp sağlığı için faydalı olabilir
Flavonoidleri düzenli olarak tüketmek, yüksek tansiyon, kolesterol ve trigliserit seviyeleri veya obezite gibi kalp hastalığı için birçok risk faktörünün azaltılmasına yardımcı olabilir.
Nefes açıcı olan ıhlamur bronşları ya yumuşatır ve rahatlatır. Solunum yollarına da iyi geldiğinden kronik alerjik astım hastalarının düzenli olarak tüketmeleri tavsiye edilir. Ayrıca astım ataklarını da hafifletir.
SOLUNUM Ekşi limon, sıcak (sıkıntılı) kalp çarpıntısını giderir ve meramalatı boğaz ve akciğere çok yararlıdır.
Kalp sağlığını artırabilecek bazı önemli otlar arjuna, amalaki, moringa, keten tohumu, alıç, ginkgo biloba ve zerdeçaldır. arjuna, kardiyovasküler sağlığı yönetmeye yardımcı olan harika bir bitkidir. Arjuna kabuğu tozu, kardiyo-koruyucu özelliği nedeniyle kalbi korur.
Rezene, karanfil ve tarçın çayları içmek
Her bünyede farklı etki gösterebileceği gerçeğini bilerek rezene, karanfil ve tarçın tüketimi de kalp çarpıntısına iyi gelen doğal yöntemlerdendir.
Kan basıncını yükseltir. İshal ve vücudun su kaybetmesine neden olur. Kalp rahatsızlığına neden olur. Bu zararlar haricinde hamile olan veya yeni doğum yapan kişiler mutlaka doktor kontrolünde ıhlamur tüketimi yapmalıdır.
Özellikle akşamları tüketilen bir fincan ıhlamur çayı, sakinleştirici etkisi rahatlamaya yardımcı olur.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz da vatandaşları uyararak, "Kesinlikle ıhlamurun ömrüne dikkat edilmesi gerekiyor. Bekleme ile beraber ciddi sorunlar doğabilir. Özellikle bekleme koşulları iyi değilse ıhlamur bakteri oluşumuna açıktır. Bu oluşum da kişinin bağışıklık sistemine olumsuz etki eder.
Kalp çarpıntısı olduğunda derin nefes alıp sakin bir yerde oturup dinlenin. Çarpıntı hissi devam ediyorsa su içip sakinleşmeye çalışın. Kalp çarpıntısı şikayetiniz devam ederken nefes darlığı, baş dönmesi, göz kararması ve fenalık hissi başladıysa mutlaka bir uzman doktora başvurun.
Kalp Çarpıntısına Evde İyi Gelen Bitkiler
Bunun yanında, çarpıntı sorunu yaşayan kişilere genellikle melisa ve lavanta çayları önerilmektedir. Ayrıca ıspanak, balık yağı, fıstık ezmesi, kabak çekirdeği, badem, muz ve hatta koyu çikolata gibi magnezyum içeren gıdaları tüketebilirsiniz.
Niyasin olarak da bilinen B3 vitamini suda çözünür ve kalp atış hızını düzenler, kırmızı kan hücresi üretimine yardımcıdır, kalp hasarını iyileştirir, fonksiyonunu geliştirir, kalbe kan akışını artırır, kalp çarpıntılarının frekansını ve yoğunluğunu düşürür, endişe ataklarını hafifletir.
Özellikle kış aylarında daha çok tüketilen ıhlamurun öksürükten kansızlığa bir çok faydası vardır. İşte şifa kaynağı ıhlamur... Ihlamur yaklaşık olarak 25 ila 50 metre uzunluğa ulaşabilen ağaçlarda yetişir.
Ihlamur ağacından toplanan yaprak ve çiçeklerin kurutulduktan sonra siyah çay gibi demlenerek tüketilmesinin geleneksel anlamda sakinleşmek, ateş düşürmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve spazm önlemek gibi pek çok farklı faydası bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri