Kaynamış su saf su mudur? Kaynamış su saf değildir. Ancak kaynamış suyun buharı damıtıldığında belli oranda saf su elde edilmesi mümkündür.
Suyu 2 ya da 3 dakika boyunca kaynatarak içerisindeki bakteri ve mikroorganizmaları öldürmek mümkündür. Su kaynatıldığında suyun içerisindeki faydalı mineraller zarara uğramaz. Fakat içme suyunu kaynatarak arıtıyorsanız dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Suyu çok uzun süre kaynatmak, suyun tadını bozar.
Saf su, laboratuvarlarda kullanılan su; organik ve inorganik maddelerden arındırılmış damıtık (distile). Hemen her çözelti ve çalışma damıtık su ile yapılır. Çeşme suyu kullanılmışsa bunu belirtmek gereklidir. Pratikte en fazla bir defa damıtılmış su kullanılır.
Musluk suyunun kaynatılması durumunda suyun içindeki kalsiyum, magnezyum, karbonat kireç halinde çökeceğinden ve su mineralini kaybedeceğinden musluk suyunun kaynatılarak içilmesi önerilmemektedir.
Yapısında kendinden başka madde bulunmayan ve özellikleri her noktasında eşit olan maddeler saf madde kabul edilmektedir. Bu özellikler dikkate alındığında içme suyunun saf özellikte olduğu ortaya çıkmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Saf suyu, bir bardağa konulması halinde, bakılarak ayırt etmek mümkün değildir. Ancak içilirse saf su olduğu anlaşılır. Çünkü içerisinde mineral bulunmadığından dolayı, ağızda yavan ve buruk bir tat bırakır. İçilmesinde zarar yoktur ancak yarar da yoktur.
Suyu yaklaşık 2 dakika kaynatarak su içindeki tüm bakteri ve mikroorganizmaları öldürebiliriz. Suyu kaynatmak su içindeki faydalı minerallere zarar vermez. Ancak çok uzun süre kaynatmak, su içindeki diğer gazların uçmasına ve suyun tadının bozulmasına yol açar.
MUSLUK SUYU
Bu nedenle musluk suları nispeten güvenlidir. Bağışıklığı baskılanmış (kanser hastaları, HIV/AIDS gibi) ve kirli sudan hastalanmaya duyarlı olan bireylerin arıtılmış su tüketmesi daha iyi olur. Su kirliliğinin sorun olduğu ülkelerde şişelenmiş veya arıtılmış su tercih edilmesi daha güvenlidir.
Çeşme suyu kaynatmanın sadece acil durumlarda tercih edilmesi gereken bir yöntem olduğu ve yalnızca su içerisindeki mikroplara karşı önlem almada etkili olabileceği unutulmamalıdır. Sağlıklı bir su arıtma işleminde suyun ağır metaller, radyoaktif maddeler ve çeşitli kimyasallardan da arındırılması gerekmektedir.
Arıtma sonrası elde edilen bu tür sular, neredeyse saf ya da damıtılmış su niteliği taşıyor. Saf su, sağlıklı ve doğal demek değildir.
Yağmur Suyu Kalitesi:
Hava içinde bulunan su buharını teorik olarak “saf su”, yani saf H₂O olarak kabul edebiliriz. Yağmur damlası da bu saf su buharının yoğunlaşması ile meydana geldiğine göre, yağmur damlasını da teorik olarak “saf su” olarak kabul etmemiz mantıklıdır.
Asel Kaan Efe Moderatör. Kombi suyunun saf su olmayıp yanma sonrası baca gazı içinde yoğunlaşan su buharı olduğundan asidik özellikli olduğunu duymuştum. Bundan dolayı kullanılması sakıncalı olabilir. Klima suyu ise saf su olup radyatör ve ütü suyu olarak kullanılabilir.
Hemen açıklayalım saf suyun elde edilmesi için laboratuarlar kullanılır, endüstride ihtiyaç duyulan bu su filtreleme, iyon değişimi, damıtma, deiyonizasyon ve Reverse osmosis gibi işlemlerden geçirilerek elde edilir.
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
Suyun kaynamaya başlaması için kaynama noktası, deniz seviyesinde yaklaşık 100 C°'dir. Suyun kaynama noktası rakım artıkça azalır. Virüs, bakteri ve protozoanlar gibi mikroorganizmalar içeren suyu kaynattığınızda, ısı patojenlerin yapısına zarar verir ve onları öldürür.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan analiz raporlarında son yıllardır en iyi ilk üçte yer almaktadır. Son raporda ise birinci sıraya çıkmıştır. Buzdağı Su markasının 100 puan üzerinden toplam puanı 84'tür. Bu da onu Türkiye'nin en iyi suyu yapmıştır.
Renksizdir, berrak ve kokusuz olur. İçimi sert değil yumuşaktır. Tat veren ya da kokuya neden olan yağlar ve fenoller içermez. En kaliteli içme suyu tüm bu özellikleri eş zamanlı taşır.
Kaynatma Yöntemi
Suyu kaynatmak pek çok zararlı mikroorganizmanın yok olmasını mümkün kılmaktadır. Suyu birkaç dakika kaynatıp sonrasında biraz bekleterek tüketmek suyun zararlı maddelerden arınmasını, minerallerin ise yok olmamasını mümkün kılmaktadır. Suyu 2-3 dk kaynatmak yeterli olacaktır.
Beklemiş sularda kolera, sigella, salmonella, aeromonas, lejyonella gibi bakteriler, giardia ve amip gibi parazitler, norwalk, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabilir. Hepsinin ortak bulgusu bulantı kusma ve ishaldir. Arabada uzun süre beklemiş suyun tekrar kullanılmaması gerekir.
Bu konuda yağmur suyunu örnek gösterebiliriz. Saf suyun içinde mineral bulunmadığı için tadı yavandır ve ağızda burukluk bırakır. Normal suyun içinde mineraller bulunduğundan dolayı iletkenlik sağlamaktadır. Saf suyun içerisinde sadece su olduğundan dolayı iletkenlik en azdır.
Kurutma makinesinin deposunda biriken su, aynı klima suyu gibi saf sudur. Bu suyu bazı yerlerde kulana bilirsiniz. Saf su, içerisinde bulunan minerallerin kimyasal tepkimesi neticesinde meydana gelen suya verilen isimdir.
Saf su, içerisinde önceden var olan minerallerin destilasyon, damıtma, ters ozmoz, iyon değişimi, filtreleme gibi tekniklerle alınmış su demektir. Saf suyun içerisinde özellikle çocuklar ve yaşlılar için gereken sülfat, magnezyum, bikarbonat, klorür, kalsiyum gibi mineraller yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri