Ihlamur, daha çok ılıman iklimde yetişen ve ağaç formunda bir bitki türüdür. Ihlamur çayı ise ıhlamur ağacının kurutulmuş yaprak ve çiçeklerinden üretilen bitkisel bir içecektir. Ihlamur çayı, sıcak veya soğuk olarak tüketilebilir, çiçeksi bir tada sahiptir.
Ihlamur demlendikten sonra, hızlıca tüketilmesi gerekir. Uzun süre demlenen veya kaynatılan ıhlamur çayının şifalı etkisi kaybolabilmektedir. Aynı şekilde ıhlamurun tekrar ısıtılıp içilmesi sağlığa fayda sağlamamaktadır.
Uzun süre kaynatılıp içilen ıhlamurun rengi ve kokusu daha güzel olsa da içindeki yararlı maddeler azalarak yok olur ve toksik etki yaratır. Hem ruhumuzu hem içimizi ısıtan bu mis kokulu çiçeğin bir tutamını kaynamış suya atın ve en fazla 7-8 dakika demleyin. 7-8 dakikanın ardından ıhlamur çayınız artık içmeye hazır.
Bu konuyla yapılan araştırmalar, ıhlamurun soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi geldiği ortaya çıkarılmıştır. Ihlamurun ateş düşürücü ve terletici özellikleri ile bu tip solunum yolu rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur.
Şifa kaynağı olan ıhlamurun yaşken alınıp evde doğal yöntemlerle kurutularak tüketilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz, "Bekletilen ıhlamur sağlığa zararlı" dedi.
İlgili 19 soru bulundu
Özellikle akşamları tüketilen bir fincan ıhlamur çayı, sakinleştirici etkisi rahatlamaya yardımcı olur. Günümüzün en büyük psikolojik problemlerinden biri olan strese bağlı anksiyete etkilerine karşı rahatlatıcı etkilere sahiptir. Sakinleşmeyi sağlayan ıhlamur çayı, geceleri daha rahat bir uykuya zemin hazırlar.
"Peki ıhlamur çayımı nasıl hazırlamalıyım?" diye sorarsanız kesinlikle kaynatma yöntemini önermem çünkü bu yöntem ıhlamurun polifenol içeriğinin azalmasına neden olur ve sağlığı koruyucu tüm etki kaybolur.
Ihlamur, mine çiçeği, papatya gibi bitki çayları yatıştırıcı ve huzur verici özellikleri sayesinde rahat bir uyku uyumanızı sağlar.
Eğer yaprak ıhlamur kullanılırsa, ilk demleme anından itibaren çözelti kırmızı renkli olur. Kırmızı renkli olursa, zararlı mıdır? Zararlı değildir ama yapısındaki maddeler değiştiği için yararlı etkisi, ayrıca hoş kokusu ve tadı da kaybolmuştur” diyor.
Kalp rahatsızlığı geçmişi ya da riski bulunuyorsa kişi ıhlamur tüketmemelidir. Uzun zamanlı ve yoğun tüketilmesi kardiyotoksik etkiye neden olabilir. Bunun dışında hamileler ve emziren hanımlara tavsiye edilmez. Hafif alerjik reaksiyonlar oluşturabilir.
Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Yemek üzerine içilirse hazmı güçleştirir. Kullanım Şekli : Kurutulmuş çiçek ve yaprak karışımından 1 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10 dakika süreyle demlendirilir.
Ayrıca ıhlamur çayı, güçlü balgam söktürücü özelliğiyle solunum yollarının rahatlatılması amacıyla da tüketilebilir.
Ihlamur çayı nasıl demlenir İbrahim Saraçoğlu tarafından: “Bir bardak kaynar suya bir tutam ıhlamur çiçeği koyulur ve 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülüp içilir” şeklinde cevaplanıyor.
Ihlamur gibi çiçeklere alerjisi olanlar içmeden önce doktorlarına danışmalıdır. Günde 3 fincandan fazla içmekten kaçınılmalıdır. Hamile veya emziren kadınlar için uygun değildir. Kalp rahatsızlığı olanlarda, kullanılan ilaçlarla etkileşime girebileceğinden içimi sakıncalıdır.
Günde birkaç defa alt üst edilmelidir. Yaklaşık bir hafta gibi bir sürede ıhlamurlar kuruyacaktır. Ihlamur bozulur mu diye soracak olursanız genelde hava almayacak şekilde, çok ışık ve nem olmayan yerlerde, cam kavanozlarda saklandığı sürece bitki çaylarının ömrü uzun olur ve 1-2 yıl kadar saklanabilirler.
Keyfi içilecek çay, kaynatılmış suya batırmak suretiyle bekletilip içilebilir.
Peki ıhlamur çayımı nasıl hazırlamalıyım diye sorarsanız kesinlikle kaynatma yöntemini önermem çünkü bu yöntem ıhlamurun polifenol içeriğinin azalmasına neden olur ve sağlığı koruyucu tüm etki kaybolur.
Ihlamur Çayı Nasıl Tüketilir ? Ihlamur nasıl demlenmeli merak ediyorsanız, bu işlem oldukça basittir. Kaynar suya atacağınız bir tutam ıhlamuru 5-10 dakika aralığında ağzı kapalı bir şekilde demledikten sonra tüketebilirsiniz. Ihlamuru hazırlarken, yaprak ve çiçekleri ateş üstünde kaynatmadan tutmalısınız.
Ihlamur çayınızı servis ederken içine bir çay kaşığı bal ekleyebilir ve limon suyu ilave edebilirsiniz.
Ihlamur özellikle aç karna tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olur. İştahın kapanmasını sağlar ve tokluk hissi yaratır. Yağ yakımını hızlandıran etkileri de vardır.
Regl ağrısı bitki çayı ile giderilebilir! Özellikle bu süreçte zencefil, papatya, rezene, ıhlamur, tarçın gibi bitki çaylarını tüketmeniz ağrılarınızı hafifletir.
Mevsimsel hastalıklara karşı en güçlü ilaç olan ıhlamur çayı, hasta olmadan önce de düzenli olarak içildiğinde vücut direncini hastalıklara karşı arttırır. Ihlamur çayı hazırlanırken içerisine eklenen tarçın, limon gibi besinler sayesinde mevsimsel hastalıklara karşı vücut direnci daha da artar.
10 dakika boyunca demlenen ıhlamur çayı, süzüldükten sonra tüketilmelidir.
Kalp sağlığını destekler
Ihlamur çayı kan basıncını düşürerek kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Arterlerde ve kan damarlarındaki iltihaplanmayı önleyebilir ve damar sertliği, kan pıhtısı, aritmi ve kalp krizi riskini azaltabilir. Ayrıca hipertansiyona iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri