Gribal enfeksiyonlara karşı tüketilen ıhlamur çayının demlenerek tüketilmesi gerekir. Ihlamur çiçeği ve yaprakları bir bardak kaynar suya atılır ve 10 dakika boyunca demlenir ve ardından tüketilir.
Ihlamurgiller ya da farklı bir deyişle Malvaceae ailesinin Tilia cinsi olarak da tanımlanabilen ıhlamur ağacı, ağaç veya çalı formunda görülebilir. Güzel kokusu nedeniyle pek çok yerde yetiştirilen ıhlamur ağacının çiçekleri ve yaprakları çay olarak tüketilebilir.
Çiçekleri yatıştırıcı, idrar ve balgam söktürücü etkilere sahiptir. Özellikle kışın soğuk algınlığı, öksürük gibi hastalık semptomlarını giderir. Gribal enfeksiyonlarda, terletme özelliğiyle yararlı olduğu kabul edilir.
Uzun süre kaynatılıp içilen ıhlamurun rengi ve kokusu daha güzel olsa da içindeki yararlı maddeler azalarak yok olur ve toksik etki yaratır. Hem ruhumuzu hem içimizi ısıtan bu mis kokulu çiçeğin bir tutamını kaynamış suya atın ve en fazla 7-8 dakika demleyin. 7-8 dakikanın ardından ıhlamur çayınız artık içmeye hazır.
Ekrem Sezik şu bilgileri veriyor: “Ihlamur, ıhlamur ağaçlarından toplanıp kurutulmuş çiçeklerdir.
İlgili 16 soru bulundu
Ihlamur, kış aylarında çay formunda sevilerek tüketilen ve oldukça faydalı olan bir bitkidir. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına iyi gelmesi, öksürüğü kesmesi ıhlamurun faydaları arasında gösterilir. Ayrıca ıhlamur, rahatlatıcı etkisi sayesinde stres ve kaygının azaltılmasında da etkilidir.
Yağmur sonrası ıhlamur toplarsanız çiçekler ıslak olacağından kaliteleri ve aromaları düşecektir, aman dikkat. Ağaçtan ıhlamurları ellerinizle doğrudan toplamanız en doğrusu olacaktır. Bıçak ya da makas gibi ekstra malzemelere ihtiyaç duymadan ıhlamur yapraklarını ve çiçeklerini toplayabilirsiniz.
Demleme işlemine geçilmeden önce 1 avuç ıhlamur süzgeçli bir kapta sıcak su ile iyice yıkanır.
Ihlamur ne zaman açar diye merak edenlere haziran ve temmuz aylarına gelindiğinde ıhlamurun toplanabilecek olgunluğa ulaştığı söylenebilir. Ihlamur bitkisi toplanırken ıhlamur çiçeklerinin sap kısmındaki ince ve uzun yaprakları ile birlikte toplanır. Büyük yeşil yapraklar toplanmaz.
Bezin veya kavanozun ağzı hava almayacak şekilde kapatılır. Ihlamur, serin, güneş almayan, kuru bir yerde 1 seneye kadar muhafaza edilebilir. Ihlamurun uzun ömürlü olması için kiler veya çekmece içi gibi karanlık yerlerde saklayabilirsiniz. Ihlamurun güneş ışığına maruz kalması raf ömrünü kısaltır.
Gribal enfeksiyonlara karşı tüketilen ıhlamur çayının demlenerek tüketilmesi gerekir. Ihlamur çiçeği ve yaprakları bir bardak kaynar suya atılır ve 10 dakika boyunca demlenir ve ardından tüketilir.
Ihlamur çayı hazırlarken pek çok kişinin aklına ıhlamur kurutulmadan da içilir mi sorusu gelir. Bu sorunun cevabı hayırdır.
Ihlamur ağacının yaprakları 5 ila 10 cm uzunluğa sahip olabilmektedir. Bu yapraklar dişli kenarları ve uzun saplarıyla bir kalbe benzemektedir. Sarkık demetler şeklinde olan ıhlamur ağacının çiçeklerinin kendine münhasır bir kokusu bulunmaktadır.
Kırmızı renkli olursa, zararlı mıdır? Zararlı değildir ama yapısındaki maddeler değiştiği için yararlı etkisi, ayrıca hoş kokusu ve tadı da kaybolmuştur” diyor.
Ihlamur çayı, 10 dakikadan çok bekletildiğinde, yapısında bulunan maddeler değişip, sarı renk kırmızıya dönüşür. Kokusu da kaybolur. Yaprak ıhlamur kullanılırsa, demlemeden sonra kırmızı rengi alır. Bununla beraber sağlayacağı yararlar azalır, koku ve tadı da kaybolur.
Bunu ağacınızın gövdesine bakarak kolaylıkla anlayabilirsiniz. Ihlamur ağacının gövdesinde kırmızı lekeler varsa dişi, yeşil lekeler varsa erkek ıhlamur ağacıdır. Ihlamur Fidanı Nasıl Dikilir? Ihlamur fidanı dikilmeden önce toprağın işlemden geçmesi gerekir.
Ihlamur ağaçtan toplanan bir bitkidir ve ıhlamuru toplamak için mutlaka çiçek açmasını beklemek gerekir.
Biz de “haydi dut yaprağından dolma yapalım” dedik ama hemen yanındaki ıhlamur ağacının yeni yeni çiçeklenmeye başladığını görünce ıhlamur yapraklarının büyüklerini de topladık. Sonra dut ve ıhlamur yapraklarını yıkayıp haşladık. Etsiz, kalın bulgurlu bir harç hazırlayıp kavurduk ve yaprakları bu harçla sardık.
Ağaçtan topladığınız ıhlamuru, kurutmanın en doğru yolu nemli olmayan bir alanda yere sererek kurutmaktır. Ihlamuru gölge bir alanda yere serdiğiniz temiz bezin üstüne dökün. Burada kurumaya bıraktığınız ıhlamurları ara ara alt üst etmeyi unutmayın. Bu işlemi bir hafta yapın.
Ihlamur, çoğu insan için tüketilmesi zararsız bir bitkidir. Bunun yanında ıhlamur, nadiren de olsa alerji yapabilmektedir. Fazla ıhlamur çayı içmek, çok nadiren kalp hasarına da yol açabilmektedir.
Ihlamur çayı, ıhlamur ağacının çiçeklerinden yapılır. Ancak, demlenilecek çay ıhlamur ağacının çiçeği değil, çiçeğin kurutulmuş halidir. Bu sebeple, ıhlamur çiçeğinin kurutulması gerekir. Kurutulduktan sonra ise çok bekletilmeden tüketilmelidir.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz da vatandaşları uyararak, "Kesinlikle ıhlamurun ömrüne dikkat edilmesi gerekiyor. Bekleme ile beraber ciddi sorunlar doğabilir. Özellikle bekleme koşulları iyi değilse ıhlamur bakteri oluşumuna açıktır. Bu oluşum da kişinin bağışıklık sistemine olumsuz etki eder.
Cevap: demlenmiş ıhlamır ile ıhlamur yaprağı: süzme.
Oymacılık sanatıyla uğraşan sanatçıların el üstünde tuttuğu ağaçlardandır. Doğramacılıkta da oldukça değerlidir. Ihlamurun lifli kabuğunun ip olarak veya kaba dokumalarda kullanımı elverişlidir. Mobilya sektöründe tercih edilen ağaçlar arasında yer alan ıhlamur ağacının odunu tomruk ve kalas olarak satılabilir.
IHLAMURU KAYNAR SUDA UZUN SÜRE BEKLETMEYİN
Sezgin, ıhlamurun kaynar suda uzun bir süre bekletilmesi halinde yapısındaki maddelerin değişmesine paralel sarı olan rengin kırmızıya dönüp kendine has kokusunun da kaybolmaya başladığına dikkat çekti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri