Karstik arazinin geniş yer kapladığı Akdeniz bölgesinde derin ve kenarları basamaklı olarak görülen vadilerdir. Göksu vadisi, Köprü Çayı kanyonu, Ihlara vadisi gibi örneklerine rastlanır.
Ihlara Vadisi, tektonik yükselmeler ve Hasandağı volkanının püskürmesinin ardından çöküntüye uğrayan alan üzerinde ilerleyen Melendiz Çayı'nın binlerce yılık aşındırması sonucunda oluştu.
VADİ İÇİNDEKİ DERİN SONSUZLUK
DÖNEREK AKAN SUYUN HALKI Asırlar önce Hasan Dağı'nın püskürmesiyle oluşan volkanik tabaka, doğa olayları ve Melendiz Çayı'nın aşındırmasıyla Ihlara Vadisi'ni oluşturdu.
Ihlara Vadisi, Hasandağı volkanından püskürtülen lavların akarsu aşındırması sonucunda oluşan kanyon vadidir.
Aksaray İli Güzelyurt İlçesi sınırları içerisinde bulunan Ihlara Vadisi dünya üzerindeki kanyonlar arasında önemli bir yere sahiptir.
İlgili 23 soru bulundu
Ihlara Özel Çevre Koruma Bölgesi, Orta Anadolu Bölgesinde Aksaray ili, Güzelyurt sýnýrlarý içerisinde, Ihlara Vadisini çevreleyen 58 km2'lik bir alaný kapsar.
Vadi, susuz Anadolu bozkırı ortasında yer al- makta, ancak özel yapısıyla bozkır ikliminden tümüy- le farklı bir mikroklima alanı oluşturmaktadır.
Doğuda Erciyes (3916m), güneyde Hasan Dağı (3253m) gibi volkanik dağlarla sınırlı Kapadokya Bölgesi' nde yer alan Ihlara Özel Çevre Koruma Bölgesi tamamen volkanik kayaçlarla örtülü bir alanda yer almaktadır. Volkanik faaliyetler en son jeolojik dönemde (Kuaterner) meydana gelmiştir.
Dış kuvvetler; akarsular, rüzgârlar, yer altı suları, buzullar, dalgalar ve akıntılar gibi çeşitli etmenlerin Dünya'yı şekillendirmesidir. Bu etmenler atmosfer kökenli olup enerjilerini güneşten alırlar. Dış kuvvetler, iç kuvvetlerin etkisiyle oluşan yüksek yerleri aşındırarak deniz seviyesine indirmeye çalışır.
Dünyanın en büyük 2. , içerisinde insan yaşamış en büyük 1. vadisi olma özelliğine sahip muhteşem bir doğal güzellik. İçerisinde bir çok kilise barındıran ve Melendiz çayının serinliği ile sizi rahatlatan bir kanyon.
Asansörün dış yüzü yöre taşları ile kaplanacak. Asansör yolu üzerinde bekleme bölümleri, kafe tarzında hazır yiyecek ve içeceklerin satışa sunulacağı bir bölüm yer alacak. Panoramik iki asansör 20 kişiyi taşıyabilecek. 64 metre yüksekliğindeki asansörün ara katlarında üç bakı terası olacak."
Aksaray'da yer alan Ihlara Vadisi Örenyeri, doğal güzellikler deyince ülkemizde akla ilk gelen yerler arasında. Asırlar önce oluşmuş olan bu vadinin oluşumunda volkanik ve tektonik faaliyetler etkili olmuş.
Kişi başı giriş 30 lira . Milli Eğitim Bakanlığı bağlı öğretmen kartı olanlar ve 65 yaş üstü olanlara ücretsiz. Sanki 65 yaş üstü çok inecek de.
Ihlara Vadisi'nin doğal oluşumu, korunaklı yapısı, burayı Hıristiyan dininin önemli merkezlerinden biri haline getirmiştir. 4. yüzyıldan itibaren önemli bir manastır merkezi haline gelen Ihlara Vadisi'nde, yapıldığı döneminin resim sanatı özelliklerini barındıran pek çok kilise bulunmaktadır.
Yörenin jeolojik özelliği sayesinde oluşan freskli kiliseler, manastır ruhuna uygun olarak kayalara oyuldu. 105 adet kiliseden 14 tanesi; yani Ağaçaltı, Sümbüllü, Yılanlı, Kokar, Prenliseki, Eğritaş, Direkli, Saint Georgeus, Karagedik, Ala, Bezirhane, Bahattin Samanlığı ve Batkın Kiliseleri ziyarete açık.
Hasan Dağı'ndan püsküren lavlar ile oluşan ve dünyanın 2'inci büyük vadisi olan Ihlara Vadisi, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Kapadokya'nın girişinde bulunan ve bölgenin en önemli ören yerlerinden birisi olan Ihlara Vadisi'ne bu yıl da yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor.
İç kuvvetler, kaynağını yerin iç taraflarından alan kuvvetlerdir. Mantodaki konveksiyonel akımlardan dolayı oluşmaktadırlar. İç kuvvetler, orojenez, epirojenez, deprem ve volkanizma olarak dört gruba ayrılırlar.
Peri bacalarının oluşumu birden çok hava durumu olayının sonucudur. Yağmur, kar, sel ve rüzgâr sonucu olarak meydana gelirler.
Yüzeyi alüvyonlarla kaplı geniş düzlüklere ova denir. Ovaların oluşumunda hem iç kuvvetler hem de dış kuvvetler etkili olmuştur. hareketleri sonucu oluşan alanlara alüvyonların dolmasıyla oluşan ovalara denir.
Gövde tüf, tüffit ve volkan külünden oluşmuş kayaçtan; şapka kısmı ise lahar ve ignimbirit gibi sert kayaçlardan oluşmaktadır.
Öz. Kapadokya Bölgesinde, Nevşehir'in kuzeyinde yüzeyleyen Bayramhacı, İdişdağı, Göynük, Karadağ, Yeşilöz, Akçataş plütonik ve/veya subvolkanik kayaçları ve güneyinde yüzeyleyen Acıgöl Plütonik kayaçları Orta Anadolu Granitoyidleri içerisinde yer alır.
Yerkabuğunu oluşturan 3 temel kayaç türü vardır. Bunlar: Magmatik (Püskürük) kayaçlar, • Tortul (Sedimenter) kayaçlar ve • Başkalaşım (Metamorfik) kayaçlar'dır. Oluştukları günden bugüne kadar geçen zaman içerisinde birçok değişikliğe uğramışlardır.
Gözlenemeyen katmanları ateş küre ve ağır küre olarak adlandırılmış.
Çok çok güzel. Biraz yorucu 10km üstü uzun yürüyüş ve merdiven vb.. var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri