Köpeğiniz kustuktan sonra onu yedirmeye çalışmayın; biraz beklemekte fayda olacaktır. Bir süre geçtikten sonra köpeğinize su içirin çünkü kusmayla birlikte sıvı kaybı yaşamış olması olasıdır. Suyu verirken mutlaka kontrollü olun; saat başı olacak şekilde az miktar verin. Birden bire yemek ya da su vermeyin yani.
Kusan bir köpek nasıl beslenmeli? Son kusma olayından sonra hasta bir köpeğe iki saat su ve 6-8 saat yemek vermeyi bırakmalısınız. Bu süre sona erdiğinde, yavaş yavaş beyaz tavuk veya pirinç gibi küçük, hafif yiyecekleri yeniden başlatın.
Köpeğiniz kusuyorsa atılacak ilk adım, ona yemek vermeyi kesmek ve bol miktarda taze suya erişimi olduğundan emin olmaktır. Köpeğiniz 8 saatten daha uzun süredir veya sık sık kusuyorsa veteriner hekime danışın. Köpeğiniz ishal olduysa yemek vermeyi kesmenize gerek yoktur.
Köpeklerin kan kusması genellikle ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Kan kusma nedenleri arasında ülser, enfeksiyonlar, toksinler, kan pıhtılaşması bozuklukları ya da tümörler yer alabilir. Bu durum, köpeğin tehlikesini arttırmasına sebep olmaktadır, bu yüzden derhal veteriner hekiminize başvurmanız önerilir.
Köpeğim Kusuyor Halsiz
Ancak kusma, birkaç kez tekrarlanmışsa ve üzerine halsizlik de baş göstermişse bu durumda köpeğinizi veteriner hekime götürmeniz en doğrusu olacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Dehidrasyon öncelikli olarak giderilmesi gereken bir durumdur. Köpekte meydana gelen dehidrasyon seviyesine bağlı olarak rehidrasyon ve kan elektrolit denge tedavisi yapılması gerekir. Sonrasında ise enfeksiyonun giderilmesi için antibiyotik tedavisine başlanması tercih edilebilir.
Köpek zehirlenmesi semptomları arasında kusma, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, aşırı salya, titreme, kasılma, bayılma ve solunum problemleri bulunur. Şayet köpeğiniz zehirlenme belirtileri gösteriyorsa, ilk olarak veterinerinizi arayın ve durumu belirtin. Veterineriniz size doğru bilgiyle yönlendirme sağlayacaktır.
Veteriner hekimlere göre köpeklerde kusmanın en yaygın nedeni mide sorunlardır. Köpekler de tıpkı insanlar gibi midelerine uyum sağlamayan yiyecekler yediğinde veya fazla yediklerinde kusabilirler. Çim, çürümüş yiyecekler, kağıt vb. şeyler köpeklerin kusmasına yol açabilir.
Şiddetli ishal ve kusma neticesinde yıpranan vücudu onarmada yoğurt etkili bir üründür. Çok aşırıya kaçmamak şartıyla az miktar yoğurdu köpeğinize yedirebilirsiniz. Bu, midesini bastıracak ve bulanmasını engelleyecektir.
Regurjitasyon genellikle yemek borusunda ya da yutakta meydana gelir. Bu nedenle mama hiç sindirilmemiş olarak dışarı atılır. Mama henüz mideye inmediği için salya ya da mukus ile kaplıdır. Kusmadan önce öğürme ya da karın kaslarının kasılması gibi ortaya çıkan belirtirler regurjitasyonda meydana gelmez.
Köpeğiniz beyaz ve köpüklü kusuyorsa, mide dönmesi(GDV) veya gastrointestinal problemlerden muzdarip olabilir. Bu durumlarda, kusmaya çalışıyor olabilirler ancak pek şansları olmayabilir. Bu acil bir durum olarak sınıflandırılır ve acil veteriner hekim müdahalesi gerekir.
Köpek nezlesi, bir üst solunum yolları enfeksiyonudur ve genellikle çok ciddi bir hastalık olmasa da, buna hazırlıklı olmanızda yarar vardır. öksürük genellikle tizdir ve sanki boğazına bir şey kaçmış gibi bir ses çıkar. öksürükler arasında, sıvı da kusabilir.
KUSTUĞUNDA HANGİ KÖPEK İLACI VERİLMELİ
Köpeğinizin yetişkin ve sağlıklı olması durumunda, yaklaşık 12 saat su ve en fazla 12-36 saat (dehidrasyon veya hipoglisemiyi önlemek için) yemek orucu uygulaması gerekir. Bu süreden sonra kusması durursa, ona az miktarda su veya elektrolit solüsyonu vermeye başlayabilirsiniz.
Köpeğinizin ayak ve kulaklarına dokunun. Kulaklarına ve ayakları vücut ısısını yansıtan bir ölçü değerindedir, normalin üstünde bir sıcaklık hissederseniz, bu köpeğinizin yüksek ateşi olduğunu belirtir. Tıpkı insanlar gibi köpeğinizin koltuk altı ve kasıklarına bakmayı unutmayın.
Ağızdan Salya veya Köpük Gelmesi
Köpekler kendileri için toksik bir şey çiğneyip yedikleri zaman ağızlarında tahriş meydana gelir. Özellikle zehirli bir bitki ısırıldığında ya da zehirli bir kimyasal yalandığında salya akıtma veya ağızdan köpük gelme belirtilerine sıklıkla rastlanır.
Yoğurttaki probiyotikler, vücudun enfeksiyonlar ve hastalıklarla mücadele etme yeteneğini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Bu da özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan köpekler için önemlidir. Yoğurt ayrıca beslenmede köpek maması gibi diğer gıdalardan gelen besinlerin emilimini de artırabilir.
Buna karşın köpeğin kimyasal veya organik maddeler nedeni ile zehirlenmesi söz konusu ise ilk müdahale kusturma yönünde olmalıdır. Bu kusturma işlemi için tercih edilebilecek en etkili ve en doğru yöntem şırınga yardımıyla tuzlu su içirmek olacaktır. Bu şekilde köpeğin rahat bir şekilde kusmasını sağlar.
Köpekte ishal ve kusma gibi belirtiler ilk ortaya çıktığında 1-2 saat mide ve bağırsakların dinlenmesi için bekleyin. Ardından kolay sindirilebilir, lif oranı yüksek, az yağlı yiyecekler yemesini sağlayın. Bunlar yoğurt, pirinç, kepekli makarna, patates, tavuk, balık gibi yiyecekler olabilir.
Köpekler nadiren de olsa üzüntüden kusabilir. Köpeklerde kusma, sadece üzüntü halinde değil, dostunuzun kendini stresli hissettiği durumlarda da görülebilmektedir. Köpeğinizin kusmasının sağlık sorunu belirtisi olabileceğini de unutmamalısınız.
Ancak köpeklerin kendi kendini kusturması ya da kusmaya çalışması, vücudundaki herhangi bir dış etmeni dışarı atma durum olarak öne çıkar. Tabii bu durum birçok farklı sebep de ön plana çıkıyor. Köpekler Neden Kusar? Veteriner hekimlere göre köpekler daha çok mide sorunları nedeniyle kusma yaşamaktadır.
Asit reflünün hafif olduğu durumlarda genellikle beslenmede yapılacak değişiklikler ve kullanılacak ilaçlar ile tedavi gerçekleştirilir. Bazı durumlarda köpeğin beslenme şeklinin tamamen değişmesi gerekir. Özellikle hassas mideli köpekler için mideyi rahatlatacak mamalar asit reflü tedavisinde etkili olmaktadır.
Belirtiler iki saatten kısa sürede ortaya çıkar. İlk belirti ajitasyon, aşırı uyarılma ve korkudur. Bunun birer dakika ile ağrılı tetanik kasılmalar izler.
Köpeklerin dişlerinin düzenli olarak fırçalanması gerekir. Ağız ve diş bakımları ihmal edilen köpeklerin dişlerinde tartar birikebilir. Dişlerde biriken tartar dudakların iç kısmına sürtünerek salya üretimini tetikleyebilir. Köpeğinizin salyası her zamankinden çok akmaya başladıysa dişlerini kontrol etmelisiniz!
Zehirlenen hayvanlarına yoğurt yedirip, soğuk suyla yıkadılar | Zehirlenen hayvanlarına yoğurt yedirip, soğuk suyla yıkadılar | By Sabah | Facebook.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri