Bir şeyi dinlemek için ilk aşamada, o sesi diğer sesler arasından seçmek gereklidir. Daha sonra, o ses ile ilgilenme, anlama ve hatırlama aşamaları gerçekleşmektedir. En son aşamada ise karşılık vermek dinlemenin gerçekleştiğini ifade etmektedir. Dinleme süreci dört aşamadan oluşmaktadır.
Dinleme süreci; 'duyma', 'anlama ve hatırlama', 'yorumlama', 'değerlendirme' ile 'tepki' aşamalarından oluşmaktadır.
Sonuç olarak, aktif dinlemenin temel özellikleri arasında ilgi, odaklanma, sabır, yüz ifadeleri, göz teması, not alma, sorular sorma, beden dili, fikirlerin ifade edilmesi, analitik, derin ve empatik dinleme bulunmaktadır.
Seviye 4 / Daha fazlası için sormak: Bu seviyede, dinleyen kişi karşı tarafı daha iyi anlamak için sorular sorar ve daha fazlasını anlatması için onu teşvik eder.
İlgili 40 soru bulundu
Üçüncü Seviye Dinleme Alıştırması: Amaç: Yalnızca üçüncü seviyede dinlemek. Danışanı düşüncelerine ve fikirlerine odaklanarak dinlerken çevrede olup bitenden haberdar olarak dinlemek.
Yaratıcı dinleme, - Seçici dinleme/izleme ve - Eleştirel dinleme/izleme şeklinde sınıflandırılmıştır.
Özbay'a (2009) göre dinleme türleri; estetik, iletişimsel, ayrıştırıcı, eleştirel ve bilgi için dinleme şeklindedir. Akyol'a (2010) göre ise dinleme türleri; stratejik, amaçlı dinleme, aktif, diyalog ve sunu olarak sınıflandırılmıştır (Tabak, 2013).
Dinleme Süreci
Dinleme sürecinin aşamaları alma, yorumlama, hatırlama, değerlendirme ve cevap vermedir.
Dinleme, söyleyenin konu ve sözcük seçimine, imzasına, sesine, vurgusuna ve tonlamasına,jest ve mimiklerine, beden diline karşı duyarlı olmaktır. Dinleme etkinliğinin tam anlamıyla gerçekleştirilmesi konuşma, eğitim, arkadaş ilişkilerinde ve iş hayatımızda başarılı olmamızı sağlamaktadır.
Bu yöntem/teknikler katılımlı dinleme, katılımsız dinleme, not alarak dinleme, kendini konuşanın yerine koyarak dinleme (empati kurma), yaratıcı dinleme, seçici dinleme ve eleştirel dinlemedir.
Bu basit taktikler ile etkin dinleme becerimizi geliştirebiliriz. 1- İlk kural; Susmayı bilin! Aynı anda hem dinleyip hem de konuşmak zordur. 2- Karşınızdaki kişiyi rahatsız etmeyin.
Dinleme iletişim kurmanın önemli bir aracıdır. Dinleme sadece iletişim kurma aracı değil, öğrenme, anlama, zihinsel duygusal ve sosyal becerileri geliştirmek için önemli bir alandır.
Eleştirel Dinleme; Yaratıcı Dinleme; Seçici Dinleme; bu dinleme türünde dinleyen ihtiyaç veya ilgisine göre seçim yaparak dinler. Not Alarak Dinleme; dinlenenin daha kolay anlaşılması için ya da hatırlanması amacıyla not alınarak dinleme yöntemine denir.
1. Aktif dinlemede, dinleyici tanımlanmış bir sorumluluğa sahiptir, pasif dinlemede ise eğer dinleyicinin kişisel bir ilgisi varsa kelimelere ya da mesajlara dikkat eder. bir görev olarak görmektedir.
İşitme, sesin algılanma ve işlemlenme sürecidir. Dinleme, işitme ve işitilen mesajı anlama sürecidir.
Yanlış Dinleme Biçimleri
Konuşmacının sözünü kesmek, Karşımızdaki kişiyi dinlerken başka şeyler düşünmek, Konuşma esnasında başka şeylerle ilgilenmek, dinleme esnasında kendi söyleyeceğin şeyi tasarlamak, sabırsız olmak, dinlemek yerine yargıda bulunmak v.b yanlış dinleme biçimlerine örnektir.
İletişim yalnızca kişinin istediği mesajları karşı tarafa aktarma işi değil bunun yanı sıra karşı tarafı da anlaması işidir. İşitme duyusu duyma eylemini gerçekleştirir ancak her işittiğimiz ses onu dinlediğimiz anlamına gelmemektedir.
Eleştirel bir dinleyen, dikkatli bir şekilde konuşmaları dinleyip, objektif olarak değerlendirebilen, konuşmacıya görsel davranışlarıyla yardımcı olan kişilerdir. 9. Pasif dinleme: Dinleyenin, mesajı anlamaya çalışmadan, herhangi bir tepki vermeden dinleme durumudur. Konuşan aktif, dinleyici pasiftir.
Empatik Dinleme Nedir? Empatik dinleme, konuşma sırasında diğerlerinin söylediklerine karşı dikkatli ve duyarlı olma pratiğidir.
Dinleme türlerinden biri olan aktif dinleme; dinleyicinin konuşmacıyla etkileşime girerek dinleme faaliyetini yerinde getirmesi olarak tanımlanabilir. Aktif dinleme, bilerek dinlemektir ve başka biri sizinle konuşurken tamamen kişinin söyledikleriyle meşgul olmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri