İhraç Kayıtlı Satışlarda KDV İadesi Tecil edilen KDV ihracatın gerçekleştiği dönemde terkin edilir, tecil edilemeyen KDV iade edilir. İhraç kaydıyla teslimlerde tecil edilemeyen KDV, ihracatın gerçekleştiği dönemde iade konusu yapılabilir.
İhraç kaydıyla teslim bedeli üzerinden hesaplanan KDV tutarından tecil edilemeyen bir kısım varsa, bu kısım imalatçı mükellefe iade edilir.
İhracatın gerçekleştiği dönemde tecil edilen vergi terkin edilmekte, tecil edilemeyen vergi için iade hakkı doğmaktadır. İadenin yapılabilmesi için ihracatın gerçekleşmesi ve 84 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (I/1.1.3.v) bölümünde sayılan belgelerin vergi dairesine ibraz edilmesi yeterlidir.
İhraç kayıtlı faturalarda diğer fatura türlerinde olduğu gibi KDV tutarı gösterilir. İmal edilen mala yönelik KDV tutarı hesaplanarak faturaya dahil edilir, ancak muafiyet sağlayan söz konusu ibareden dolayı ihracatçı firma belirtilen KDV tutarını ödemekle yükümlü değildir.
İhracat teslimlerine ilişkin KDV iadesinde genel uygulama, ihracat bedelinin %18'ine kadar yüklenilen KDV'nin iadesine izin vermektedir. İhraç kayıtlı teslimlerde ise bu kapsamda hesaplanıp tahsil edilmeyen KDV'nin iadesi talep edilebiliyor.
İlgili 28 soru bulundu
KDV İadesi, satın alınan mallar için ödenen KDV'nin geri alınması anlamına gelen bir vergisel istisnadır. KDV İadesi, satıcı, tüketici veya üretici tarafından gösterilebilir. KDV İadesi, aracılardan (örneğin deposundan, bayiden veya toptancıdan) tüketicilere aracı olan Tüketici İadesi olarak da adlandırılabilir.
KDV iadesi, herhangi bir işletmenin yüklenmiş olduğu verginin son tüketiciye yansıtılmadığı durumlarda, aradaki KDV farkını devletten talep etmesi anlamına gelmektedir. Yani burada işletmenin satış yapmış olduğu son müşteri dışında kimsenin üzerinde vergi kalmaması amaçlanmaktadır.
Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 3065 sayılı 11-c maddesi uyarınca döviz karşılığı yurt dışına yapılan satışlardan KDV alınmıyor. İhracat kayıtlı satış, imalatçının ihracatçıya yaptığı ve faturalanmasında KDV tutarı alınmayan satışlardır.
İhraç kaydıyla teslim edilen malın aynı vergilendirme dönemi (aynı ay) içinde iade edilmesi halinde henüz KDV beyannamesine yansıyan bir işlem olmadığından ihracatçı tarafından düzenlenecek iade faturasında KDV gösterilmesine gerek bulunmamaktadır.
İhraç kayıtlı teslimler beyannamenin 6,8,10,12 no.lu satırlarında herhangi bir KDV li teslim gibi ve oranına göre tasnifli olarak diğer KDV li teslimlerle toplanmak suretiyle gösterilir.
KDV iadesini, mal veya hizmet ihracatı yapan kişi ve kurumlar alabilir. Biraz daha detaya inersek; yapılan mal veya hizmetlerin yurt dışı için olması durumunda ve kanuna uygun gerçekleştirildiyse, KDV iadesi alınması mümkündür.
Vergi dairesi, KDV iadesi talebini değerlendirdikten sonra işletmenin hesabına KDV iadesini yapar. Ödemenin yapılacağı süre, vergi dairesinin iş yoğunluğuna, talebin tutarına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Genellikle ödeme, inceleme sürecinin tamamlanmasını takiben kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.
İade talebinde bulunacak mükelleflerin, ihracatın gerçekleştiği dönemi izleyen 2.takvim yılının sonuna kadar standart iade talep dilekçesiyle birlikte iade talepleri için Tebliğin ilgili bölümlerinde sayılan belgelerle vergi dairelerine başvurmaları zorunludur.
Şirketin ticari işlemleri hem yurt içi hem yurt dışına yönelikse, KDV konusunda mahsuplaşma yoluna girilir. Yurt içi satışlardan çıkan ödenecek KDV, şirketin indirilecek KDV'sinden düşükse yurt dışına yapılan ihracat için yapılan mal ve hizmet maliyetlerinin yine üst sınıra kadar iadesi alınır.
İhraç kayıtlı teslimlerde 3065 sayılı KDV Kanununun 11/1-c maddesinde belirtilen teslim tarihini takip eden ayın başından itibaren 3 ay olarak belirlenmiş ihracat süresini uzatan 68 No.lu KDV Sirküleri, 31/3/2020 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yayınlanmıştır.
İhraç kaydıyla alınan malların hiç ihraç edilmemesi ya da süresinden sonra ihraç edilmesi halinde teslim mahiyet itibarıyla yurtiçi mal teslimine dönüşür.
Azami iade edilebilecek tutar, % 1 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde teslim bedelinin ( % 18- %1=) % 17si, % 8 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde ise teslim bedelinin ( % 18- %8=) % 10'u olarak esas alınacaktır. Örneğin 2021/ 2.
Zaman zaman uygulamada ihraç kayıtlı satışların 601-Yurt Dışı Satışlar hesabında takip edildiğine rastlamaktayız. Ancak Tek Düzen Hesap Planı açıklamalarına bakıldığında 600-Yurt İçi Satışlar hesabının kullanılması yerinde olur.
KDV Kanunu'nun 32. maddesine göre, iade talebinin, iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar yapılması zorunludur.
Hayır satılamaz. 3 ay içinde İhraç edilecek. 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) maddesi gereğince; ihraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait KDV, ihracatçılar tarafından ödenmez.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü yazısı uyarınca, ihraç kayıtlı satışlar kaynaklı ödemelerin de TL olarak yapılması gerektiği belirtilmiştir. Bilgilerinize rica olunur.
Mal ihracına ilişkin beyan, ilgili dönem KDV beyannamesinin “İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” kulakçığında “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” tablosunda 301 kod numaralı işlem türü satırı kullanılmak suretiyle yapılır. Bu satırın, “Teslim ve Hizmet Tutarı” sütununa ihracat tesliminin bedeli girilir.
SMMM KDV raporu düzenleme yetkisinin usul ve esasları Maliye Bakanlığınca henüz kullanılmadığı için (3568 SK Md.8/A) SMMM KDV iade raporu düzenleyemez.
KDV iade alacağının, SGK'ya olan borçlara (sosyal sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası borçları ile bunların ferilerine) mahsubu mümkündür.
KDV İadesi Nedir? En sade ifadesiyle KDV iadesi, herhangi bir işletmenin yüklenmiş olduğu katma değer vergisinin son tüketiciye yansıtamadığı durumlarda, aradaki KDV farkını mevzuatın belirlediği kurallar dahilinde devletten talep etmesi anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri