İhraç kayıtlı teslim faturasında (altında KDV tahsil edilmediğine dair not bulunan faturada) görülen KDV zahiridir ve ihracatçıyı ilgilendirmez. Söz konusu KDV ihracatçı tarafından yevmiye kaydına alınmayacağı gibi KDV beyannamesinde indirimler arasında da gösterilmez.
İhraç kayıtlı faturalarımızı muhasebeleştirirken 600 hesapların altında mı yoksa 601 hesapların altında mı takip etmeliyiz? Yapılan ihraç kayıtlı satış; Yurt içi satıştır. 600 hesapta takip edilir.
İhracat kayıtlı satış; ürünlerini imal eden firmaların, ihracatçılara yaptığı satıştır. Bu satış için düzenlenen faturalarda, kanunda tanınan hakka bağlı olarak KDV alınmaz. Firmanızın ürünlerini yurt dışında satış yapan ihracat firmalarına sattığınızda, düzenleyeceğiniz fatura türü ihraç kayıtlı satış faturasıdır.
İhraç kayıtlı satış tanımı kısaca; ihracatı yapılacak ürünün imalatçı tarafından ihracatı yapacak firmaya KDV tahsili yapmadan teslim ettiği ürünlerdir. İmalatçı firma vermiş olduğu ürünün Katma Değer Vergisini ihracat işleminden sonra talep edebilmektedir.
İhraç kayıtlı teslimler beyannamenin 6,8,10,12 no.lu satırlarında herhangi bir KDV li teslim gibi ve oranına göre tasnifli olarak diğer KDV li teslimlerle toplanmak suretiyle gösterilir.
İlgili 31 soru bulundu
*İhraç kayıtlı teslimlerde hesaplanan fakat tahsil edilmeyen KDV ilerleyen süreçte tecil edilmek üzere 192 Diğer KDV hesabına kaydedilir.
İhraç kayıtlı faturalarda diğer fatura türlerinde olduğu gibi KDV tutarı gösterilir. İmal edilen mala yönelik KDV tutarı hesaplanarak faturaya dahil edilir, ancak muafiyet sağlayan söz konusu ibareden dolayı ihracatçı firma belirtilen KDV tutarını ödemekle yükümlü değildir.
Bu sistemde, KDV bakımından tüm risk ve sorumluluklar ihraç kaydıyla mal teslim edene yüklenmiştir. Uygulamada, ortaya çıkabilecek cezalar, gecikme zamları ve finansal yükler için ihracatçıya rücu edilebileceği yolunda anlaşmalar yapıldığı görülmektedir.
İhraç kayıtlı teslimlerde 3065 sayılı KDV Kanununun 11/1-c maddesinde belirtilen teslim tarihini takip eden ayın başından itibaren 3 ay olarak belirlenmiş ihracat süresini uzatan 68 No.lu KDV Sirküleri, 31/3/2020 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yayınlanmıştır.
İHRAÇ KAYDIYLA SATIŞLARDA SÜRE
Söz konusu malların, ihracatçıya teslim tarihini takip eden aybaşından itibaren üç ay içinde ihraç edilmesi halinde, tecil edilen vergi terkin olunur.
Yani “İhraç kayıtlı fatura kimler kesebilir?” sorusunu üretici firmalar olarak yanıtlayabiliriz. Söz konusu belge, doğrudan imalatçı tarafından satılan ürünler için geçerlidir.
Bilindiği üzere, KDV Kanunu'nun 11/1-c maddesi kapsamında ihraç kaydıyla ihracatçılara teslim edilen malların, teslim tarihini takip eden aybaşından itibaren en geç üç ay içinde ihraç edilmesi şarttır.
İhraç kayıtlı faturanın belirli bir süre içerisinde kesilmesi gerekmektedir. İhraç kayıtlı fatura Vergi Usul Kanunu uyarınca malın tesliminden sonraki 7 gün içerisinde kesilebilmektedir. Ayrıca, ihraç kayıtlı fatura malın tesliminden önce kesilebileceği gibi ilgili malın teslimi sırasında da kesilebilmektedir.
İhraç kaydıyla teslim bedeli üzerinden hesaplanan KDV tutarından tecil edilemeyen bir kısım varsa, bu kısım imalatçı mükellefe iade edilir.
İhraç kaydıyla teslimin yapıldığı dönem beyannamesinin “İhracatın Gerçekleştiği Dönemde İade Edilecek Tecil Edilemeyen KDV” satırında bir tutar bulunması ve iade başvurusunun gerekli belgelerle birlikte usulüne uygun olarak yapılması, iade talebinin yerine getirilmesi için yeterlidir.
192.
Keza ihraç kayıtlı teslimlerde, imalatçı faturasında yer alan hesaplanan KDV müşteriden tahsil edilmeyece ği için terkin edilinceye kadar 192 nolu hesabın borcuna kaydedilir.
Aynı Tebliğin (B) bölümünde ise Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ile Sektörel Dış Ticaret Şirketlerine imalatçı olmayan mükelleflerin de ihraç kaydıyla teslimde bulunmalarının mümkün olduğu belirtilmiştir.
İhracat e-Fatura sisteminde iptal işlemi gerçekleştirmek mümkündür. Söz konusu iptal GTB'ye başarılı olarak gönderilen ve Referans Numarası alan faturalarda, tescil aşamasına kadar GTB Tek Pencere Portalı'na girilerek yapılır.
İhracatçı çeşitli nedenlerle üç aylık süre içinde malı imalatçıya iade edebilmektedir. Ya da ihraç edilen mal yurt dışındaki alıcı tarafından ihracatçıya iade edilebilmekte, buna bağlı olarak ihracatçıda imalatçıya malı iade edebilmektedir.
Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 3065 sayılı 11-c maddesi uyarınca döviz karşılığı yurt dışına yapılan satışlardan KDV alınmıyor. İhracat kayıtlı satış, imalatçının ihracatçıya yaptığı ve faturalanmasında KDV tutarı alınmayan satışlardır.
Bir satışın ihracat kayıtlı satış olarak sayılması için ihracat kayıtlı faturayla belgelenmesi gerekmektedir. Ürün fiyatı, detayları ve tarafların detaylı bilgilerinin bu faturada ibraz edilmesi gerekir. Satışın ihraç kayıtlı satış olması için satışı üreticinin değil, aracı kurum olan ihracatçı gerçekleştirmelidir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü yazısı uyarınca, ihraç kayıtlı satışlar kaynaklı ödemelerin de TL olarak yapılması gerektiği belirtilmiştir.
Kanuni düzenlemede, ihraç kayıtlı satışlar için sanayi sicil belgesi ve kapasite raporuna sahip olunması yönünde şart bulunmamaktadır.
Yürürlükteki mevzuat uyarınca Türkiye'de yerleşikler arasında gerçekleştirilen “ihraç kayıtlı satışların” menkul alım-satımı olarak değerlendirilmesi nedeniyle, söz konusu satışlara ilişkin ödemelerin döviz cinsinden yapılması ve kabul edilmesinin mümkün olmadığı belirtilmektedir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 11/1-c maddesinde ihraç kayıtlı satış istisnası düzenlenmiştir. Bu istisna kapsamında imalatçı firmanın ürettiği malları ihraç edilmek amacıyla yapacağı teslimlerde bu mallara ait KDV alıcıdan (ihracatçı firma) tahsil edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri