Kocalar Mektebi; Molière'in 1661 tarihli L'Ecale des Maris adlı 5 perdelik komedi-bale türünde yazılmış müzikal oyununun, Ahmet Vefik Paşa tarafından yapılmış 59 sayfa uzunluğundaki çeviri eser.
Ahmet Vefik Paşa (1869). Zoraki Tabib. Bursa.
Yaşamı Kimi kaynaklara göre 3 Temmuz 1823'te İstanbul'da doğdu (ancak doğum tarihi hakkında 1813'ten 1823'e kadar değişik kaynaklar gösterilir.) Yunan kökenli Hariciye Nezareti memurlarından Ruhittin Efendi'nin oğludur.
Ahmet Vefik Paşa, Tanzimat dönemi, birinci kuşak sanatçılarındandır ve klasisizm akımından etkilenmiştir.
Yoğun bir idarî ve siyasî hayatı olan Ahmed Vefik Paşa, görevinden azledildiği 1873-1876 yılları arasında Lehce-i Osmânî'yi hazırlayarak yayımlamış, başvekillikten ayrıldığı 1882'den sonra da eserini geliştirip yeni bir tertiple ikinci basımını gerçekleştirmiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Osmanlı aydınını oluşturan bu entelektüel kesim Osmanlı Devleti'nde bir devrin temsilcisi olmuştur. Đşte bu temsilcilerin başında gelen Ahmed Vefik Paşa, Osmanlı Devleti'nde memur, bürokrat, tarihçi, edebiyatçı ve devlet adamı olarak birden fazla alanda karşımıza çıkıyor.
Devlet adamı, diplomat ve tiyatro yazarı olan Ahmet Vefik Paşa edebiyat alanında öncü sanatçılarından birisidir. Özellikle tiyatro alanında ün yapmış olan Ahmet Vefik Paşa pek çok alanda da çalışmalar yapmıştır. Ahmet Vefik Paşa 3 Temmuz 1823 tarihinde doğmuş Türkçülük hareketinin önemli öncülerinden birisidir.
1879-1882 yılları arasında Bursa valiliği yaptı. Bu süre içinde kentte bir tiyatro yaptırdı. İstanbul dışında Anadolu'da kurulan bu ilk tiyatroda 15 Eylül 1879'da ilk oyun olarak paşanın Moliere'den dilimize uyarladığı “Meraki” adlı piyesi oynanmıştır.
SAVRUK (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa'ya ait çeviri tiyatro. Eser, Moliere'nin L'Etourdi adlı tiyatro eserinin Savruk ismi ile Türkçeye manzum çevirisidir. 5 fasıldan oluşan bir komedi olup 1879-1882 yılları arasında neşredildiği düşünülmektedir.
Moliére çevirileri denince akla gelen ilk isim olan Ahmet Vefik Paşa, çalışmalarının birçoğunu Mustafa Reşit Paşa'nın himayesinde ve onun teşvikiyle yapar.
Yine bu tür düşüncelerin etkisi ile Ahmed Vefik, Türkçenin diğer dillerden alınan sözcüklerin arasında yok olacağı konusunda endişelenmiş ve Lehce-i Osmânî adlı sözlüğünü kaleme almıştır.
Eylül 1865'de Divan-ı Muhasebat Azası, Ağustos 1867'de Divan-ı Muhakemat Reisi ve Temmuz 1868'de Divan-ı Muhasebat Reisi oldu. 29 Nisan 1869'da Divan-ı Muhasebat Reisliği'nden alınarak vezirlik rütbesiyle Edirne Valisi ve Ağustos 1871'de Bosna Valisi oldu.
Lehçe-i Osmani, Ahmet Vefik Paşa'nın en önemli eseri sayılmaktadır. Bu eser modern sözlükçülük geleneğimizin ilk örneği olarak kabul edilir.
Ahmet Vefik Paşa Külliyatı: Azarya - Dekbazlık - Okumuş Kadınlar - Merakî
Yetmiş küsur yıllık ömrünün kırk altı yılını, aralarında elçilik, valilik, meclis başkanlığı ve Başvekillik yapan Tanzimat dönemi modernleşme hareketinin önemli isimlerinden biri olan Ahmet Vefik Paşa, Devlet adamı, bürokrat, yazar ve çevirmenlik gibi birçok vasfı kendinde toplayan ender şahsiyetlerden biridir.
İlçe ve kasabalarda, okullarda tiyatro günleri düzenlendi Atatürk Caddesi üzerinde yer alan Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu (AVP) binasında 492 kişilik büyük, bir de Oda Tiyatrosu adıyla küçük salonu vardır.
BURSA / YILDIRIM - Bursa Ahmet Vefik Paşa Anadolu Lisesi
Okulumuz Proje Okulu Oldu... Haydi Şimdi AVPAL zamanı...!
16 dil bilen bir bilim adamı olan Ahmet Vefik Paşa, ilk Türkçe sözlüklerden birisi olan “Lehçe-i Osmani”'nin de yazarıdır. Ahmet Vefik Paşa, evli idi ve Fahrünnisa adında kızı vardı. Ahmet Vefik Paşa, 1 Nisan 1891 tarihinde İstanbul'da 78 yaşında hayatını kaybetti.
DON CİVANİ (AHMET VEFİK PAŞA)
Don Civani, Molière'in 1665 yılında kaleme aldığı; bir Fransız asilzadesi olan Dom Juan'ın kendisini ve çevresini felakete sürükleyen olaylar dizisi üzerine kurulu Dom Juan eserinin Ahmet Vefik Paşa tarafından yapılan çeviri eser.
Ahmet Vefik Paşa'nın, Moliere'in meşhur oyunundan uyarladığı Zor Nikahı, yazıldığı dönemde en çok oynanan komedi eserlerindendir.
Bina, 1950-1951'de Dr. Edip Akyürek tarafından genişletilerek bugünkü şeklini aldı ve sinema (Marmara Sineması) olarak kullanıldı. Bursa Devlet Tiyatrosu'na tahsis edilen bu bina, 28 Eylül 1957'de "Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu" adıyla perdelerini açtı.
(Ar. vefḳ “uygun olmak”tan vefіḳ) Düşünceleri birbirine uygun, kafa dengi. Vefîka (ﻭﻓﻴﻘﻪ) sıf.
Ahmed Paşa Dîvânı, mesnevi nazım biçiminde kaleme alınmış 3 şiir ile başlamaktadır. Sırasıyla besmelenin faziletlerinin anlatıldığı 8 beyitlik manzume, 2 beyitten oluşan Arapça hamdele ve 120 beyitlik dibace bulunmaktadır. Eserin ön sözü niteliğindeki mesnevide Sultan Bâyezîd övülmektedir.
Ahmet Paşa, Sultan II. Murat saltanat dönemi kazaskerlerinden Veliyüddin bin İlyas Efendi'nin oğludur. Büyük ihtimalle Edirne'de doğmuş olup Bursalı olarak tanınmasının sebebi, hayatını Bursa'da geçirmesi ve orada vefat etmesi ile izah edilebilir. Milliyetçilikle ilgili çalışmaları yapan ilk şairdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri