E-ihracat sektöründe faaliyet gösteren ve yurtdışına satış yapan her işletmenin e-ihracat faturası kesmesi gerekmektedir. Çünkü işletmelerin internet üzerinden yaptığı her satış için fatura kesme ve devlete vergi ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır.
Yani “İhraç kayıtlı fatura kimler kesebilir?” sorusunu üretici firmalar olarak yanıtlayabiliriz. Söz konusu belge, doğrudan imalatçı tarafından satılan ürünler için geçerlidir.
İhracat kayıtlı faturayı üretici keser. Bu yüzden bu konuyla ilgili bazı görevleri yerine getirmek ve beklentileri karşılamak da üreticinin işidir.
Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Dernekleri ya da Ticaret Odası gibi ilgili meslek odalarına kayıt yaptırmış olması gerekir. İmalathanesinde o sırada yürürlükte bulunan Sanayi Sicil Tebliğlerinde belirtildiği kadar çalışan işçiye sahip olması gerekir.
e-İhracat faturası, bir eşyanın ihracat ve gümrük mevzuatına uygun şekilde Türkiye gümrük bölgesi dışına ya da serbest bölgelere çıkarılması için kullanılır. Ayrıca müsteşarlığın ihracat olarak kabul ettiği işlemler için satılan malın cinsini, miktarını, fiyatını ve toplam tutarını belirtir.
İlgili 34 soru bulundu
e-fatura kayıtlı kullanıcıları düzenleyecekleri ihracat faturalarını e-fatura olarak düzenlemelidir. e-fatura yerine e-arşiv veya kağıt fatura düzenlenmesi usul açısından uygun değildir ve tespiti halinde cezai yaptırım gerektirir.
Ülkemizde ihracat işlemlerinde KDV hesaplanmaz. Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
3. İhracatta kimlerin e-fatura düzenlemesi gerekiyor? Yıllık cironuz gereği e-fatura sistemine dahilseniz ihracat yaparken de e-fatura kesmelisiniz. e-Fatura sistemine dahil değilseniz matbu fatura kesmeye devam edebilirsiniz.
Aynı Tebliğin (B) bölümünde ise Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ile Sektörel Dış Ticaret Şirketlerine imalatçı olmayan mükelleflerin de ihraç kaydıyla teslimde bulunmalarının mümkün olduğu belirtilmiştir.
Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 3065 sayılı 11-c maddesi uyarınca döviz karşılığı yurt dışına yapılan satışlardan KDV alınmıyor. İhracat kayıtlı satış, imalatçının ihracatçıya yaptığı ve faturalanmasında KDV tutarı alınmayan satışlardır.
Satılan mal ya da hizmet karşılığında müşterinin ödemesi gereken tutarı gösteren ve satıcı tarafından düzenlenerek müşteriye verilen belgeye fatura adı verilir.
İhracat yapabilmek için tek vergi numarası ve İhracatçı Birliği'ne kayıt yeterlidir. Şirketinizin şahıs veya ortaklık şirketi olup olmadığının bir önemi bulunmamaktadır. Yani şahıs veya ortaklık tüm şirketler serbestçe ihracat yapabilir.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır.
İstisna faturası neden kesilir? KDV muafiyeti olan ihracat kayıtlı satışlar durumunda istisna faturası kesilir. Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca ihracat kayıtlı satışlarda ürün yurt dışına satılacağından KDV alınmıyor. Üretici tarafını ilgilendiren ihracat kayıtlı faturalar kesilirken faturaya KDV dahil edilmiyor.
İhraç kaydıyla alınan malların hiç ihraç edilmemesi ya da süresinden sonra ihraç edilmesi halinde teslim mahiyet itibarıyla yurtiçi mal teslimine dönüşür.
Bu noktada e-fatura, yurt dışında da geçerli bir sistem olarak sürece dahil oluyor. Yayımlanan tebliğ ile 2022 yılında cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan firmaların 1 Temmuz 2023'e kadar zorunlu hale getirilen e-arşiv fatura yurt dışında da geçerli. Bu düzenlemeler bir e-belge düzenlenme portalı üzerinden yapılabilmekte.
Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 (yedi) gün içinde düzenlenir.
Her şeyden önce ihraç kayıtlı faturada "3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun (11/1-c) maddesine göre, ürünler ihraç edilmek koşuluyla teslim edildiği için KDV tahsil edilmemiştir.” ibaresinin mutlaka yer alması gerekir. Aksi halde ihraç kayıtlı fatura işleme alınmadığından KDV muafiyeti söz konusu olmaz.
52 – İhracat faturalarında GTİP numaralarının da yazılması zorunlu mu? Evet, zorunludur. Gerek e-Faturada gerek GÇB'de olmazsa olmaz bilgi kabul edilmektedir.
Ticaret yasalarına göre, ihracat işlemleri gerçekleştiren tüm satıcılar, cirolarına bağlı olarak e-ihracat faturası kesmek zorundadır. Bu zorunluluk, ülke içinde yapılan satış işlemlerinde e-fatura kullanımına tabi olan tüm satıcıları da ihracat işlemlerinde e-ihracat faturası düzenlemeye yükümlü kılar.
E ihracat Vergi Muafiyeti Nedir? Yurtdışına satış yapılan mal ve hizmet başına gümrük kanunları kapsamında bir vergi alımı söz konusudur. Fakat 2021 yılında getirilen düzenleme ile mikro ihracat yapan işletmeler yüzde 50 oranında vergi muafiyetine tabi tutulmaya başlanmıştır.
Belirli şartlar altında yapılan ihracatlarda ÖTV ve KDV istisnasından yararlanarak o eşya için ödediğiniz ÖTV ve KDV'yi ihracat gerçekleştikten sonra geri alabilirsiniz. Bunun yanı sıra, ayrıca, ihracatta gümrük vergisi uygulanmaması esastır. İhraç ettiğiniz mallar için gümrük vergisi ödemezsiniz.
açıklanmıştır : " 3065 Sayılı Kanunun 11 ve 12 maddelerine göre, yurt dışındaki müşterilere verilen ve yurt dışında faydalanılan hizmetler katma değer vergisinden müstesnadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri