İhracat, pazarlama literatüründe ürünlerin dış pazarlarda satılmasıdır. İhracat pazarlaması, yurt içinde uygulanan pazarlama programlarının (pazarlama karması), yurt dışında da uygulanmasıdır. İhracat pazarlaması, uluslararasılaşmanın ilk aşamasıdır.
İhracat pazarlaması stratejisi, ihracat girişiminin amaçlarına ulaşması için iç ve dış çevresel güçlerin karşılıklı etkileşimine karşın firmanın göstermiş olduğu tepki anlamına gelmektedir.
Örnekler ile İhracat
Örneğin Türkiye'nin Ordu ilinde üretilen fındığın, yurt dışındaki ülkelere satılması Türkiye'nin ihracat hanesine yazılıyor. Bir başka örnekle Çin'in bütün dünyaya pazarladığı Huawei marka telefonlar, Çin'in ihracatı olarak ülke ekonomisine hizmet ediyor.
İhracat: İthalatın tam tersidir, yani ülkede üretilen bir malın döviz karşılığında yabancı bir ülkeye satılması işlemidir. Buna da aynı zamanda dışsatım adı verilir.
İlgili 33 soru bulundu
Ülke ekonomisi açısından büyük öneme sahip olan ihracat ve ithalat nedir? İhracat bir ülkede üretilen malların başka ülkelerde ki alıcılara satılan mal ve hizmetlere ihracat denir. Diğer bir ifadeyle ihracat, bir ülkeden ürün veya hizmetin yurt dışına döviz karşılığında satılması olarak tanımlanmaktadır.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletleri olarak belirlenmiştir.
İhracatın gerçekleşme şekline göre farklı yöntemler belirlenmelidir. Her yöntem için gerekli olan iki belge: gümrük beyannamesi ve ticari fatura hazırlanmalıdır. İhracat şekilleri şunlardır: serbest dolaşımdaki malların ihracı, izinli ihracat, yasaklanmış veya ön izne bağlı ürünlerin ihracı, ve kayda bağlı ihracat.
İhracat yapabilmek için tek vergi numarası ve İhracatçı Birliği'ne kayıt yeterlidir. Şirketinizin şahıs veya ortaklık şirketi olup olmadığının bir önemi bulunmamaktadır. Yani şahıs veya ortaklık tüm şirketler serbestçe ihracat yapabilir.
İhracat yapabilmek için her zaman bir şirket sahibi olmanıza gerek yoktur. TC kimlik numaranız ile birlikte vergi dairesinden vergi numarası alarak, bir muhasebeci tutarak, bir gümrük müşavirine yetki vererek ve bulunduğunuz bölgede faaliyet gösteren bir ihracatçı birliğine üye olarak ihracat yapabilirsiniz.
İhracat Yönetmeliği'nin 5. Maddesi'nde ise; “İhracat işleminin başlaması için ihracatçıların, İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine onaylattıkları gümrük beyannamesi ile ihracatın yapılacağı gümrük idaresine başvurmaları gerekir” denilmektedir.
Lehtar: İhracatı yapan ihracatçıya denir. Lehtar Banka: İhracatçının çalıştığı bankaya denir. İhracatçı birliğine üye olup ticaret, sanayi, esnaf ve sanatkârlar odalarından herhangi birine kayıtlı olan, vergi numarasına sahip her gerçek ve tüzel kişi yasal olarak ihracat yapabilir.
İhracat ülke içi üretim üzerinde pozitif etkileri olan önemli bir ekonomik güçtür. İhracat, ülkedeki sanayileşmeyi teşvik eder ve ülkenin arz ve talep dengesini sağlamasına yardımcı olur. İhracat, ülkeye dış kaynaklı yabancı para girişinin artmasına ve döviz rezervlerinin arttırılmasına yardımcı olur.
Sektörler özelinde kimyevi maddeler ve mamulleri 33,5 milyar dolarla 2022'nin ihracat şampiyonu oldu. Otomotiv endüstrisi 31 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon ise 21,2 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı.
Demir ve çelik sektöründe aktif bir üretici ve ihracatçı olan Türkiye'de en fazla ihracat edilen ürünler arasında inşaat demiri, çelik borular, çelik levhalar ve profiller yer alıyor.
Bu dönemde işlenmiş mermer 1,89 milyon ton ve 822,60 milyon dolarla 2022 yılının ilk 10 ayında toplam maden ihracatımız içinde en fazla ihraç edilen ürün olurken blok mermer-traverten 2,93 milyon ton ve 528,20 milyon dolarla ikinci, çinko cevherleri 679,26 bin ton ve 465,30 milyon dolarla üçüncü, bakır cevherleri 328, ...
-Pazar payını genişletme fırsatı verir. -Eğer iç pazarda kapasite tam kullanılmıyor ise,üretimi artırma imkanı sağlar. -İç pazara olan bağımlılığı azaltır,yada iç pazardaki durgunluğu telafi etme imkanı verir. -Dış pazarlara girerek,iç pazardaki rekabeti yayma imkanı verir.
Fiilen ihracatı gerçekleştiren aracı ihracatçı firmanın alacak lehtarı olmaması durumunda söz konusu firmanın aracılığıyla gerçekleştirilen sevkiyatın kapsanmama nedeni “Pasif İhracat” seçilmelidir.
Kolay İhracat Nedir? Kolay İhracat Platformu, Ticaret Bakanlığı tarafından yanına alınan, dış ticareti geliştirmek adına firmalara sunulan bir internet sitesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri