İslam hukuku, ilgili ayet ve hadislerdeki ifadeler sebebiyle evlat edinmenin hukuken geçerli olmayacağı gerekçesiyle ve alternatif kurumlara sahip olması gibi nedenlerle evlat edinme müessesesiyle ilgilenmemiştir. Bu sebeple İslam hukukunda evlat edinme yer almamaktadır.
Evlat edinen Allah'ın yasağını çiğnemiş olur. EVLAT edinmek İslamiyet'te yoktur. Bir çocuğu alıp bakmak caiz, fakat evlat edinilen çocuk o kişinin ailesine mirasçı olamaz.
Ahzab Suresi, 4. ayet: Allah, bir adamın kendi (göğüs) boşluğu içinde iki kalp kılmadı ve kendilerini annelerinize benzeterek yemin konusu yaptığınız (zıharda bulunduğunuz) eşlerinizi sizin anneleriniz yapmadı, evlatlıklarınızı da sizin (öz) çocuklarınız saymadı. Bu, sizin (yalnızca) ağzınızla söylemenizdir.
Muhammed, Zeyd bin Hârise'yi evlat edinmişti. Ona Muhammed'in oğlu Zeyd denilmekteydi. Zeyneb bint-i Cahş, ilk iman edenlerdendi.
Çünkü İslâm'a göre himayeye muhtaç çocuklara bakmak, onları beslemek, büyütmek büyük sevaptır ve bir insanlık ödevidir. Hz. Peygamber (s.a.s.), işaret ve orta parmağını göstererek “Ben ve yetimi himaye eden kimse cennette şöylece beraber bulunacağız.” (Buhârî, Edeb, 24 [6005]; Müslim, Zühd, 42 [2983]) buyurmuştur.
İlgili 40 soru bulundu
Evlat Edinme Neden Günah? İslam dininde kimsesiz çocukların bakım ve gözetilmesi tavsiye edilmiş olmakla birlikte hukuki sonuçlar doğuran bir evlatlık müessesesi kabul edilmiş değildir. Ayrıca İslam dininde namahremlik söz konusu olacağı için evlat edinmek uygun değildir.
DİB'den depremzede çocuk açıklaması | Evlat edindiğinizle evlenmenizde engel yok. Diyanet, “Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?” sorusuna evlat edilen çocukla “evlilik” yapılabileceği yanıtını verdi ve "Evlat edinen ile evlatlık arasında evlenme engeli doğmaz" dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Soruları Cevaplandırma Komisyonu'nun 'Evlat edinenle, evlatlık arasında evlenme engeli doğmaz' kararı, tartışmalara neden oldu. İlahiyatçılar, dinen ve hukuken yasak olmasa da ahlaken evlatlıkla evlenmenin onaylanamayacağını söylediler.
Diyanet, "evlatlık edilenle, evlat edinen arasında evlilik engeli doğmaz" sözleriyle ilgili yeni açıklama yaptı: "Bir çocuğun gerçek ailesi ile arasında var olan hukuki sonuç, evlatlık ilişkisinde oluşmaz.
Türk Medeni Kanunu'nun 129. maddesi uyarınca evlat edinen ile evlatlık ve onun çocukları arasında evlenme yasaktır.
Diyanet İşleri Başkanlığı, kan bağı ve süt akrabalığı bulunmadığı takdirde, evlat edinen kişiyle evlatlığın evlenmesinde dinen sakınca olmadığını bildirdi.
Allah çok bağışlayandır, çok merhametlidir. 50. Ey Peygamber! Mehirlerini verdiğin eşlerini, Allah'ın sana ganimet olarak verdiklerinden elinin altında bulunanları, amcanın, halanın, dayının ve teyzenin seninle birlikte hicret eden kızlarını sana helal kıldık.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, çalışmaları tamamlayan Bakanlık Evlat Edinme Yönergesi'ni yürürlükten kaldırdı. Böylelikle "evlat edinme uygulamalarında, evlat edinilecek çocuk ile evlat edinecek aile arasında en fazla 40 yaş fark olması gerekir." hükmü de tarihe karışmış oldu.
Yani evlat edinen ve hısımları evlatlığa mirasçı olamayacaktır.
Öte yandan, 4857 sayılı kanunda evlat edinme izni kullanımının ücretli ya da ücretsiz olduğu belirtilmemiştir. İlgili kanunun 74.maddesine göre çalışanlar, yalnızca doğum izninde iş göremezlik ödeneği alır. Evlat edinme durumunda böyle bir zorunluluk yoktur.
Depremde ailesini kaybeden ve kaçırıldığı iddia edilen refakatsiz çocukların takibine yönelik halen etkili bir takip sistemi kurulamazken Diyanet, ailelerin evlat edindikleri çocuklara, "Öz evlat gibi davranmasının" doğru olmadığını ve "Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli olmadığını" açıkladı.
"İslam'ın ilk yıllarında eski geleneğin devamı olarak bir süre muhafaza edilen evlatlık kurumu, Medine döneminde nazil olan “Allah, evlatlıklarınızı öz çocuklarınız (gibi) kılmamıştır.” (el-Ahzâb 33/4) mealindeki ayetle kaldırılmış, ardından gelen ayette de evlatlıkların evlat edinenlere değil asıl babalarına nispet ...
Kan hısımlığında sayılan evlenme engellerinden daha kısıtlıdır. Türk Medeni Kanunu'nda evlatlığa ilişkin evlenme engelleri: Evlatlık ile evlat edinen kendi aralarında evlenemez, Evlat edinen ile evlatlıktan birinin altsoyu ile eşi arasında evlilik birliği kurulamaz.
Evlatlık edinmenin dini bir yönü yoktur. Yani o çocuk yabancı olur. Nikah düşer, evlenilir, yanında açık durulamaz.
Anayasamız ve diğer kanunlarımıza aykırı olmayacak ve e toplumda kafa karışıklığına sebebiyet vermeyecek şekilde açıklamada bulunması gerekmektedir 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 129. maddesine göre, “Evlat edinen ile evlatlığın veya bunlardan biri ile diğerinin alt soyu ve eşi arasında” evlilik yasaklanmıştır.
Türk Medeni Kanunu'na göre, evli olmayan kişilerin tek başına evlat edinmesi mümkündür (TMK m. 307/I). Alman Medeni Kanunu BGB §1741 ve İsviçre Medeni Kanunu ZGB Art. 264b hükümlerinde de evli olmayan kişilerin tek başına evlat edinebileceği düzenlenmiştir.
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun “Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?” başlıklı sayfasında evlatlık çocuklar ile ilgili şöyle bir paragraf bulunuyor: “Dinimizde kimsesiz çocukların bakım ve gözetilmesi tavsiye edilmiş olmakla birlikte hukukî birtakım sonuçlar doğuran bir evlatlık müessesi kabul edilmiş değildir.
DİYANET EVLAT EDİNEN İLE DEPREMZEDE EVLATLIK ARASINDA EVLENME ENGELİ BULUNMUYOR AÇIKLAMASI EMİRTEAM - YouTube.
Akrabamı Evlat Edinebilir Miyim? Kural olarak evlat edinenin evlat edinilecek olan kişiyle hısımlık bağının bulunmaması gerekmektedir. Bunun tek istinası eşlerden birinin halen evli olduğu eşinin çocuğunu evlat edinebilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri