İsveç İsveç, çalışma konusunda esnek saat dilimlerine sahip ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. İsveç çalışanları genellikle günde 6 saat, haftada toplam 36 saat mesai yapıyor. Ülke tarafından bu prensip, kısa çalışma saatlerinde maksimum verim olarak tanımlanıyor.
1-İrlanda- 145.196 dolar
Kuzeybatı Avrupa'da yer alan İrlanda Cumhuriyeti gayri safi yurt içi hasılaya göre yaptığımız listeye göre dünyanın en zengin ülkeleri arasında 1. sırada.
VATİKAN. Tıpkı San Marino gibi Vatikan da tamamen İtalya tarafından karayla çevrili. Düzenli bir başkanı, hükümeti ve hatta yerli nüfusu olmadığı için dünyadaki diğer tüm ülkelerden daha farklı bir düzene sahip. Vatikan, bilindiği üzere Papa tarafından yönetiliyor.
Birleşmiş Milletler iklim değişikliği performans göstergesine göre Suudi Arabistan en kirli ülke olurken, Türkiye 57 ülke arasında 36'ncı sırada. İsveç ise dünyanın en temiz ülkesi ünvanına sahip oldu.
Ülkeler arası yapılan karşılaştırmada Danimarka 0,90 puanla ilk sırada bulunurken, Norveç, Finlandiya ve İsveç 2,3 ve 4'üncü sırada yer aldılar. 140 ülke arasında yapılan bu çalışma sonucu en düşük endeks puanına sahip Venezuela ise 0,26 puanla son sırada.
İlgili 42 soru bulundu
Dünya nüfusu 2022'de tahmini 8 milyara ulaşırken, Türkiye 85 milyon 279 bin 553 kişilik nüfusuyla 194 ülke arasında 18. sırada yer aldı.
Türkiye, 38 ülkesi içine 37. sırada. Türkiye'de ilk ve orta dereceli okullardaki eğitim harcamalarında özel sektörün payı OECD ülkeleri içinde yüzde 25,1 oranıyla 36 ülke içinde ilk sırada gelirken, yine ilk ve orta dereceli okullarda kamunun payı yüzde 74,8 ile Türkiye 36 ülke içinde son sırada geliyor.
En Mutlu Ülke Finlandiya
Son yayınlanan 2023 raporuna göre, geçtiğimiz yıl dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya oldu. Finlandiya'yı Danimarka, İzlanda, İsrail ve Hollanda takip ediyor. Dünyanın en mutsuz ülkeleri arasında ise Afganistan, Ruanda, Güney Sudan, Yemen ve Botsvana sıralanıyor.
Listeye göre, Pasifik adası Nauru, %88,5 oranında fazla kilolu veya obez olarak listenin başında yer aldı. Dünyanın en zayıf ülkesi de %18,3 oranla Vietnam oldu.
Toplumsal İlerleme Endeksi? ne göre dünyadaki en yaşanılabilir ülkeler sıralandı. Ülkelerin, vatandaşlarının temel ihtiyaçlarını ne kadar karşıladıkları sorgulandı. Endekste Yeni Zelanda bireysel hak ve özgürlükler, internete erişim ve eğitime katılımda en iyi dereceyi alarak birinci oldu.
0,004 km²lik yüz ölçümüne sahip olan Deniz Adası Cumhuriyeti, dünyanın en küçük ülkesi olarak kabul ediliyor. Öyle ki bu ülkede sadece 27 kişi yaşıyor. Daha önce savaşlarda savunma platformu olarak inşa edilen deniz üzerindeki bu yapıyı, Roy Bates 1967 yılında ülke ilan ediyor.
Türklerin en çok yaşadığı üç ülke Almanya, Fransa, Bulgaristan, İngiltere ve Hollanda'dır. Türk halkları bakımından ele alındığında en büyük nüfus Türkiye'den sonra sırayla Özbekistan, İran, Rusya, Çin ve Kazakistan'da yaşar.
Dünyanın en fakir ülkeleri listesinin zirvesindeki Burundi'de yıllık gelir kişi başına 275,98 dolar yani 878 Türk lirası. 11 milyon nüfusa sahip olan bü ülkenin vatandaşları günlük bir doların altında gelire sahip.
Forbes, küresel zenginlerin listesini yayınladı. Türkiye'de liste başı olarak Erdemoğlu kardeşler birinci ve üçüncü sıraya yükseldi.
Türkiye dünyanın en zengin yirmi üçüncü ülkesidir. Başta sanayi ve hizmet sektörleri ile büyük ölçüde açık bir ekonomiye sahiptir. $692 milyar GSYH'ye sahip olan Türkiye, geçmiş yıllarda dünyanın en zengin yirmi ülkesi arasında yer almaktaydı.
ABD merkezli dergi Forbes'in yayınladığı listede Türkiye'nin en zengin 10 ismi ortaya çıktı. Listeye göre Türkiye'nin en zengin ismi İbrahim Erdemlioğlu oldu. Böylece Murat Ülker birinciliğini devretti. Forbes 'dünyanın en zengin insanları' listesini yayınladı.
Sıralamada ülkelerin liderleri, ekonomik ağırlıkları, siyasi nüfuz, uluslararası ittifaklar ve ordunun gücü gibi kriterler baz alındı. Listede geçen yıl ilk 10'a giren ülkelerin sıralaması değişmedi. Amerika Birleşik Devletleri geçen yıl olduğu gibi yine siyasi, ekonomik ve askeri olarak en güçlü ülke oldu.
80 ülkenin değerlendirmeye tabi tutulduğu listenin başını ABD çekti. Rusya 2. olurken, onu Çin takip etti. Listenin ilk üç sırasının geçen yılla aynı olduğu görüldü. İlk 10'da yer alan diğer ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere, Fransa, Japonya, İsrail, Suudi Arabistan ve Güney Kore oldu.
Dünyanın en zayıf insanı, Valeria Levitina'dır. Rus asıllı olan bu birey, şu an 40 yaşındadır ve 26 kilogram ağırlığındadır.
Diyarbakır, verilere göre Türkiye'nin en mutsuz ili oldu. Tunceli'deki yüzde 24,2'lik oran Tunceli'yi en mutsuz 2'nci şehir yaptı. Yoğurda karıştırıp sadece 1 kaşık yiyin!
Birleşmiş Milletler'in 149 ülke arasında yaptığı değerlendirmeyle belirlediği Dünya Mutluluk Raporu'nda ilk üç sırada Finlandiya, Danimarka ve İsviçre var. Geçen yıl 93. sırada olan Türkiye ise 104. sıraya geriledi.
Bu verilerde Türkiye'nin en mutlu şehirleri de bulunuyor. Bu açıdan listenin başında Sinop bulunuyor. Yine ilk 10'un tamamını Anadolu şehirleri oluşturuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün ilk defa açıkladığı 'İllerde Yaşam Endeksi' araştırmasında eğitimde en iyi il, Tunceli oldu.
Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir.
Değerlendirmeye alınan 5 eğitim istatistiği ortalamasında en yüksek değeri 0.7468 ile Tunceli aldı. İkinci Isparta 0.7370 ve üçüncü Amasya 0.7036 puana ulaştı. Listenin son sırasına ise 0.0966 değer ile Hakkari yerleşti. Ayrıca Şırnak 0.1634, Ağrı ise 0.2045 ile eğitim alanında en düşük değerlere sahip iller oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri