İhtiyaç kredilerindeki vade süresi kısaltıldı. Buna göre, bireylerin borcunu kapatmak için ödeme yapabileceği süre azaltıldı ve kredilere vade sınırı getirildi. Artık tüketiciler; 50 - 100 bin TL arası ihtiyaç kredilerinde maksimum 24 ay, 100 bin TL üzerindeki ihtiyaç kredilerinde ise maksimum 12 ay.
Ne kadar ihtiyaç kredisi çekebilirim? Çekebileceğiniz maksimum ihtiyaç kredisi tutarı yasalarla sınırlandırılmıştır. Buna göre aylık taksit ödemeleriniz, belgelenebilir aylık gelirinizin %50'sini geçemez. Yüzde elliye kadar olan kısım için kredi kullanmanız mümkün.
Bankacılık sektörü 70 bin TL'nin üzerinde kredi vermemeye başladı. Bu kapsamda Merkez Bankası'nın ihtiyaç kredilerinde 70 bin sınırının, konut kredilerinde ise 250 bin sınırının aşılmaması yönünde bankalara talimat yolladığı ifade edildi.
Daha iyi anlamak için İhtiyaç kredisi dendiği zaman başlıca, Evlilik, Tatil, Borç Birleştirme, Eğitim, Eşya Alım ve Bireysel İpotekli (konut kredisi hariç) kredilerin tamamı kastedilmektedir. Bu kredi türlerinin tamamına yani ihtiyaç kredilerine, en fazla 36 ay vade imkanı ile kredi kullandırabiliyor.
Buna göre BDDK, tüketici kredilerinde genel vade sınırını 50 bin ila 100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay, 100 bin liranın üzerindeki tutarlar için 12 ay olarak belirledi.
İlgili 41 soru bulundu
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), banka kredi yönetmeliğine ilişkin yeni bir taslak yayımladı. Hazırlanan taslağa göre, ihtiyaç kredileri 60 aya kadar yapılandırılabilecek.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından kredi vadeleri değişti. Kredi tutarı 50 bin Türk Lirasının üzerinde 100 bin Türk Lirasının altında olan krediler için 24 ay, 100 bin Türk Lirasının üzerinde olan krediler için 12 ay olarak belirlendi.
İhtiyaç kredilerinin yanında genelde 48 ay banka kredisi, taşıt ve konutta verilir. Hatta bu tür kredilerin süresi 5 ile 10 yıl arasında değişebilmektedir. İhtiyaç kredilerinde genel olarak 36 ay yani 3 yıl vade uygulanır.
BDDK, tüketici kredilerinde genel vade sınırını 50 bin-100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay, 100 bin liranın üzerindeki tutarlar için 12 ay olarak belirledi.
Bankalar, ödemelerin gecikmesi durumunda bunu gecikme faizi olarak ödemeye dahil eder. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi alınırken geçerli olan faiz oranının en fazla %30 yukarısında olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması halinde aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olur.
- Gelir kaybına uğrayan mikro ve küçük ölçekli işletmeler faydalanacak. - Mikro işletmeler 30, küçük işletmeler 75 bin liraya kadar kredi alacak. - Ayrılan kaynak 3 yıl geri ödemesiz faizsiz tahsil edilecek. - Bugünden itibaren e-devlet üzerinden başvurular yapılacak.
KREDİ KARTI NAKİT AVANS LİMİTİ (SINIRLAMASI) KALDIRILDI MI? Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde aldığı kredi kartına avans limiti kararını değiştirdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası "Kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde hiçbir sınırlama uygulanmayacak" açıklamasında bulundu.
ANKA'nın aktardığı bilgiye göre; konut kredileri 31 Aralık 2023 tarihine kadar kullandırılabilecek, Cumhurbaşkanı bu süreyi 31 Aralık 2024'e kadar uzatmaya yetkili olacak.
Aynı Anda 3 Kredi Çekilebilir mi? Aynı anda kredi çekilebilecek banka sayısı ile ilgili yasal bir sınır yoktur. Hem kredi notunuzun hem de gelirinizin yüksek olması hâlinde aynı anda 3 ya da daha fazla bankadan kredi çekebilirsiniz. Söz konusu bankalara aynı gün içinde başvuru yapmanız da mümkündür.
Kredi kartınızın limiti artsın istiyorsanız öncelikle gelir durumunuzun iyileştiğini belgelemelisiniz. Gelir durumunuzda herhangi bir değişiklik yoksa kredi notunuzu arttırmaya yönelik işlemler yapmalısınız. Kredi notunuzun yüksek olması sizin kredi kartı limiti arttırma başvurunuzu olumlu etkileyecektir.
Ön onaylı kredi, kredi ürünlerini talep eden müşteriler için banka tarafından yapılan ilk değerlendirme sonucunda uygun görülen kredidir.
Kredi limitinin belirlenmesinde rol oynayan en önemli iki unsur, kişinin aylık geliri ve kredi notudur. Bir bireye verilecek limit, ilk yıl için gelirinin en fazla iki katı ve ilk yıldan sonraki gelirinin en fazla dört katı olarak hesaplanır.
Kredi kartı limit aşımının özel olarak bir cezası bulunmaz. Bankanız size herhangi bir yaptırım uygulamaz. Ancak kredi kartı limitinizi aşmanız, kredi puanınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle kredi kartınızın limitini aşmamaya özen göstermelisiniz.
Aylık %2.39'dan başlayan fiyatlarla Yeni Müşterilere Özel kredi fırsatı sizi bekliyor. %3,54 faiz oranından KKB skoru 1850 üstü müşteriler 50.000 TL' ye kadar 6 ay vadeye kadar yararlanabilir. Faiz oranları %3,54 ile %8,99 arasında değişmekte olup tutar ve vadeye göre değişiklik göstermektedir.
200 bin TL kredi 12 ay vadeli olarak pek çok farklı bankadan temin edilebilir. İhtiyaç kredisine başvurmadan önce bankaların sunduğu faiz oranlarını ve ödeme planlarını detaylı şekilde incelemeniz tavsiye edilir.
200.000 TL Konut kredisinin geri ödemesi, 60 ay vade ve % 1,14 faiz oranı ile toplam 277.232,21 TL'dir.
100.000 TL İhtiyaç kredisinin geri ödemesi, 48 ay vade ve % 2,56 faiz oranı ile toplam 192.505,42 TL'dir. Ortaya çıkan ödeme planına göre aylık taksitler 4.010,53 TL tutarındadır.
Kredi tutarı 100.000 TL üzerinde olan krediler için vade 12 ay ile, 50.000 TL – 100.000 TL'ye kadar (100.000 TL dahil) olan krediler için vade 24 ay ile sınırlı olup 50.000 TL ve altındaki kredilerde azami 36 ay olarak uygulanmaktadır.
Kredi borcu ödenmezse üzerinize kayıtlı mal varlığınıza haciz gelebilir. Maaşınıza alacaklı tarafından haciz konulabilir. Ev haczi uygulanabilir. Ayrıca Merkez bankasının Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes için oluşturduğu bir kredi notu vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri