Örneğin 36 aylık bir kredi, 30. ayda erken ödeme ile kapanırsa, sadece kalan 6 aya uygulanması planlanan faiz kadar indirim elde edilir. Sonuç olarak, düşük bir oranda da olsa tüketicilerin erken ödeme ile indirim elde edip avantaj sağlaması mümkündür.
İhtiyaç kredinizi erken kapatmanız durumunda banka sizden ekstra hiçbir ücret talep etmez. Aksine Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği kapsamında borcunuzu erken kapatmanız durumunda maliyet ve faiz indirimi uygulanır.
Konut kredilerinde vade çok uzun olduğundan kredinin erken kapatılması bankayı ciddi bir faiz gelirinden mahrum bırakır. Bankalar uzun süreli planlarındaki gelirlerini kredi ödemelerine göre hesaplandığından krediyi kapatmanız bankanın planlamasını bozar buna karşılık olarak da bir miktar ceza ödenmesi gerekir.
Bunun nedeni kredi borcunun erken kapatılması nedeniyle kredi veren bankanın ya da finansal kuruluşun faiz gelirlerinde düşme olmasıdır. Bu kapsamda erken ödeme cezası, erken ödenen tutarın kalan vadesi 36 aydan fazla olmayan kredilerde %1'den ve kalan vadesi 36 aydan fazla olan kredilerde %2'den fazla olamaz.
Kredinin erken kapatılması, ödenecek faiz miktarının azalmasına ve kredi kullanan kişinin daha az ödeme yapmasına olanak sağlar ancak erken kredi kapatmak, bankaların planlarını bozan bir durumdur. Finansal kuruluşlar, gelirlerini uzun süreli planlamalara ve kredi geri ödemelerine göre hesaplar.
İlgili 36 soru bulundu
Kredi notunuzu yükseltebilmek için taksitlerinizi zamanında ödemeniz olumlu etkiye yol açar. Genel bilinenin aksine erken ödeme yapmanın ise sanıldığı kadar büyük avantajı yoktur. Normal gününde ödemeniz yeterlidir. Kredi kartınızın minimum tutarını ödemeniz bütün borcu ödemenizle aynı etkiyi yapar.
Eğer kredi için sözleşme imzaladıysanız ve dosyanız resmi olarak işleme konulduysa, kredinizi hiç ek masraf ödemeden iptal etmek, yani caymak için 14 gününüz var demektedir.
Bankalar kredi masrafları ve vergilerden feragat etmezler. Bunun yerine, kredinin henüz ödenmemiş olan kısmına uygulanması planlanan faiz işleme alınmaz. Örneğin 36 aylık bir kredi, 30. ayda erken ödeme ile kapanırsa, sadece kalan 6 aya uygulanması planlanan faiz kadar indirim elde edilir.
Madde 5- Tüketici, kredi verene borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda vadesi gelmemiş bir ya da birden çok taksit ödemesinde de bulunabilir. Bu halde kredi veren tüketiciden her hangi bir isim adı altında, ek bir ödemede bulunmasını isteyemez.
Konut finansmanı yasası gereği mevcut kredinizi vadesinden önce kapatmanız durumunda, kalan ana para üzerinden, kalan vadeniz 36 ayın altında ise, %1, 36 ayın üstünde ise %2 erken kapatma ücreti alınır.
Borç kapatma kredisi başvurusunu bankaların şubeleri ve internet siteleri üzerinden yapabiliriz. Örneğin 444 0 335 Anında Kredi Destek Hattı üzerinden veya Garanti BBVA şubelerinden kolaylıkla başvuru yapmak mümkün.
Banka ve müşterisi sözleşmeyle anlaştıkları gibi hareket etmek zorundadır. Banka keyfi olarak krediyi vadesinden önce geri çağıramaz.
Bankaya yasal olarak beyan edilen aylık gelirin en fazla %50'si, aylık kredi ödemesi üst limiti olarak kabul edilir. Örneğin, bankaya beyan edilen aylık gelir 3.000 TL ise en fazla 1.500 TL aylık toplam kredi taksit ödemesi yapılabilir. (İstisna birkaç bankada bu oran %70 olarak belirlenmiştir.)
Erken kapama komisyonu, genel olarak, bankalarca müşterinin kredinin ödeme planı dışında toplu ödeme yapması sebebi ile bankanın “faiz gelirlerinin düşmesinden” dolayı yaşayacakları kaybın giderilmesine ilişkin bir “ceza” uygulaması olarak ifade edilebilir.
Tüketici kredisi sözleşmeleri için tüketiciye ilk defa 14 gün içinde cayma hakkı tanındı. Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahip hale gelmektedir.
Bir kredi alındıktan sonra faiz oranlarında ve ödeme planında banka değişiklik yapabilir mi? Ödeme planları sabit faizli mortgage üzerinden oluşturulan tüketiciler faiz değişikliklerinden etkilenmezler. Kredi başlangıcında belirlenen faiz oranı vade sonuna kadar geçerli olur.
04.09.2020 tarihinde değişen "Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik" ile ihtiyaç kredisi maksimum taksit sayısı 60 aydan 36 aya çekildi. Değişikliğin yapıldığı tarihinden önce kullanılan ihtiyaç kredileri için de aynı şekilde yapılandırma vadesi en fazla 36 ay olacak şekilde düzenlendi.
Evet, çekilebilir. Bu durumla ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak böyle bir süreçte bankaların kararını etkileyen faktörler, kredi notunuzun, gelirinizin ve borç durumunuzun onay için uygun olup olmadığıdır. Tüm bu kriterleri karşılıyorsanız iki banka da size kredi için onay verecektir.
Kredi çekerek mevcut borçları kapatmanın en önemli faydalarından biri, düşük faiz oranlarına sahip olabilmeniz. Birçok kredi, kredi kartı borcundan daha düşük faiz oranı sunar. Dolayısıyla borç transferi yaparak yüksek faiz oranlarına sahip kredi veya kredi kartı borcunuzu daha düşük bir faiz oranıyla kapatabilirsiniz.
Borçluya verilen 30 gün içerisinde kredi taksitlerinin ödenmesi talep edilir. Fakat banka prosedürlerine dahilinde borcun tümünün ödenmesi de talep edilebilir. Toplam 90 gün süre içinde kredi taksitlerinin ödenmesi gerekir.
Fakat düzenli bir ödemeyle kısa sürede eski hâline döner ve sonrasında da yükselmeye devam eder. Cayma hakkınızı kullanmanızın kredi notuna nasıl etki ettiği duruma ve bankaya göre değişkenlik gösterebilir. Kredi iptalleri banka nezdinde olumsuz bir işlem olduğu için kredi notunuzun etkilenme ihtimali vardır.
Konut kredisi cayma bedeli, tüketici tarafından kredi sözleşmesinden cayma hakkı kullanıldığında bankanın uğrayabileceği zararların karşılanması amacıyla talep ettiği bir bedeldir. Cayma bedeli, bankanın kredi sözleşmesinden vazgeçme durumunda uğrayabileceği maddi kayıpları karşılamak için alınan bir tazminattır.
Krediden faydalandığınız durumda cayma hakkını kullanmanız halinde kredi anaparasını ve kredinin kullanıldığı tarihten ana paranın geri ödendiği tarihe kadar olan sürede tahakkuk eden faizi en geç cayma bildirimini tarafımıza iletmenizden sonra otuz gün içinde geri ödemeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri