Aklın ilkeleri olarak bilinen özdeşlik, çelişmezlik ve üçüncü şıkkın olanaksızlığı ilkelerini temel ilkeler olarak kabul eden iki değerli mantık, iki doğruluk değerinin olduğunu ileri sürer: Doğru (D) ve yanlış (Y). Özellikle çelişmezlik ve üçüncü şıkkın olanaksızlığı ilkesi iki değeri vermektedir.
Çbk-değerli mantıkta bir önermenin doğru ve yanlış dışında bir değer (yani üç, dört, beş veya bir n değeri) aldığı kabul edilir. Aristoteles kurmuş olduğu mantıkta önermeleri iki değerli olarak tanımlamış fakat bazı hallerde bir önermenin üçüncü bir değer ala bileceğine işaret etmiştir.
Doğru ve yanlıştan başka belirsiz diye bir doğruluk değeri öngören mantık sistemine üç değerli mantık denir. ve ancak) gibi eklemleri ile p, q, r gibi basit önerme sembolleri üç değerli önermeler mantığında da aynen geçerlidir.
Önermelerin ikiden fazla değere sahip olabileceklerini kabul eden mantık sistemlerine çok değerli mantık denir.
Mantık, iki büyük bölüme ayrılır: Formel veya genel mantık, metodoloji ve özel mantık.
İlgili 29 soru bulundu
Kindi (Alkindus) (805–873) Farabi (Alfarabi) (873–950) İbn Sina (Avicenna) (980–1037) İbn Hazm (994-1064) Gazali (Algazel) (1058–1111) İbn Rüşd (Averroes) (1126–1198) Fahreddin Razi (1149-1210) Şahabeddin Sühreverdi (Sohrevardi) (1155-1191) İbn Nefis (1213-1288) İbn Teymiyye (1263-1328) Muhammad ibn Fayd Allah ibn ...
Zaten mantıkta ya da bağlacı yani p v q birleşik önermesinde sadece birinin doğru olması durumlarında diğer durumlarında doğru birinin yanlış olması halinde diğer durumlarında yanlış olduğu kabul edilmektedir.
Önerme doğru ise doğruluk değeri “1”, yanlış ise doğruluk de- ğeri “0” dır. Doğruluk değerleri aynı olan iki önermeye denk veya eş de- ğer önermeler denir. ve pı veya ∼p şeklinde gösterilir. İki önermenin ise (&) bağlacı ile birleştirilmesiyle elde edilen bileşik önermeye koşullu önerme denir.
Mantık felsefesi bu ilkelerle ilgili olarak şu soruları sorar: -Mantık ilkeleri her yer ve zaman için geçerli midir? -Bu ilkelerin temel kaynağı nedir? - Mantık ilkeleri varlığın temel ilkeleri de sayılabilir mi? -Bu ilkeler tek başlarına anlamlı mıdır? Yoksa birbirleriyle ilişkili midir?
Terim olarak mantık, bilinenden yola çıkarak bilinmeyenin bilgisine ulaşmaya vasıta olan bir bilim ya da kurallarına uyulduğu takdirde zihni hataya düşmekten koruyan bir disiplindir. Mantık, doğru düşünmeyi yanlış düşünmeden ayıran kurallar sistemidir. Mantık, formel bir bilimdir. Yani biçimseldir.
“Mantık, doğru düşünmenin nasıl olacağını öğretir”
Mantık bilimi insanın doğru düşünmesini kolaylaştırıyor. Zihni yanlış düşüncelerden korumayı ve doğru düşünce ile yanlış ya da bozuk düşünceyi birbirinden ayırmayı amaçlıyor. Mantık, doğru düşüncenin doğru eylemle sonuçlanmasını hedefliyor.
Mantık, kavram, önerme ve akılyürütmeler ile ilgili kurallar, teknikler ve yöntemler öğretisidir; tüm bu kurallar, teknikler ve yöntemler özdeşlik, çelişmezlik ve üçüncü şıkkın imkânsızlığı ilkelerinden hareketle geliştirilmiştir ve çoğu mantıkçı mantığa bu üç ilkeye dayalı bir sistem gözüyle bakmaktadır.
Mantık, doğru ile yanlışı ayırmak için insan aklının başvurduğu düşünme disiplinidir. Mantıklı düşünme, ancak akıl yürütme ile mümkündür. Yani, mantıklı bir şekilde akıl yürütmek demek, verilen yargılardan faydalanarak yeni bir yargıya varmak demektir.
Akıl ilkelerinden kaynaklanan doğruya, mantık doğrusu denir. Mesela; “bütün kuşlar uçar” dedikten sonra, “serçe uçar” ifadesinin doğru olması gerekir.
Herhangi bir önermede yüklem sadece tek bir “ad”a yüklenirse birli yüklem, “iki ad”a yüklenirse ikili yüklem, “üç ad”a yüklenirse üçlü yüklem, “n sayıda ad”a yüklenirse n'li yüklem adı verilir.
p⇔1 ifadesi p ifadesine denktir. p⇔p'ifadesi 0 değerine denktir. p⇔q ifadesi p'⇔q' değerine denk olduğu bilinir. p⇔0 ifadesi p' değerine denk bir ifadedir.
p ≡ 1 iken q ≡ 0 durumu haricinde (p ⇒ q) önermesi “her daim doğru” doğruluk değerini alır. p ≡ 1 iken q ≡ 0 durumu ise koşullu önermenin yanlış olduğu durum olmaktadır.
Veya (∨): İki basit önermenin "veya" ile bağlanmasıyla oluşan önermedir. Bu önermenin doğru olabilmesi için, önermelerden en az bir tanesinin doğru olması yeterdir. Ya Da (∨): İki basit önermenin "ya da" ile bağlanmasıyla oluşan önermedir.
Tek kuvvet özelliği: Bir önermede veya bağlacının kullanılması ile birlikte kendi doğruluk değerine eşit olmaktadır. Bu önerme ise şu şekilde gösterilir. 0 ∨ 0 ≡ 0 şeklinde olmaktadır.
Bu durumda p,q,r, gibi önermelere tekabül eden semboller elektrik devrelerini; bu önermeler arasında işJem yapılmasını temin eden ve (A )> veya (V), ise (—ğ), ancak ve ancak (^), bağdaşmazlık (|), ayrıklık (J,) gibi eklemler de devreler arasındaki bağıntıları ifadede kullanılacaktır.
Bir bileşik önerme, önermeyi oluşturan önermelerin tüm doğruluk değerleri için daima 0 oluyorsa, bu önermeye çelişki denir.
İslam'da emir ve yasakların erginlik çağına gelmiş, aklı başında olan insanlar için söz konusu olması, aklı olmayan kimselere herhangi bir sorumluluğun yüklenmemesi de İslam'ın akla önem verdiğini, akla hitap ettiğini ve bu açıdan “bir mantık dini” olduğunu göstermektedir.
1. İbn-i Hayyan (721-815)
Mantık hem ilim hem de yöntem (alet, sanat) olarak ele alınmıştır. Buna göre mantık biri teorik, diğeri pratik olmak üzere iki özelliğe sahiptir. Teorik yönüyle mantıklı düşünme denilen düşünme biçimini tesbit eder; bu yönüyle bir ilimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri