Alanın Tanımı: Bitlis il merkezinin hemen güneyinde doğubatı doğrultusunda uzanan dağ silsilesidir. ÖDA, bu silsilenin batı ucundaki Şeyhhabib Dağları'nı, doğu kısmındaki Sini Dağı'nı ve bu dağlar arasındaki Bitlis Çayı ile bu çayın ana kollarından biri olan Kocaçay'ı içine alır.
Yeryüzünün sayılı volkanik dağlarından olan Nemrut ve Süphan Dağları Bitlis ili sınırları içerisinde kalmaktadır. İlin doğusunda Süphan Dağı 4058 metrelik doruğuyla Türkiye'nin ikinci büyük dağıdır.
Nemrut Dağı ya da Nemrut Stratovolkanı, Bitlis İlinin Tatvan ilçesinde, Doğu Anadolu'da yer alan yüksek dağlardan biridir. Van Gölü'nün batısına düşer. Nemrut, uyuyan aktif bir yanardağdır ve 1441 yılında son kez lav çıkışı olmuştur. Tepesindeki kraterde Nemrut Gölü yer alır.
Bitlis nüfusunun il ve ilçelere dağılımıysa şöyle: "Bitlis Merkez 65 bin 670, Adilcevaz 31 bin 746, Ahlat 36 bin 577, Güroymak 45 bin 38, Hizan 39 bin 563, Mutki 34 bin 240,Tatvan 83 bin 790."
Bitlis İli, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van Bölümü'nde yer alan bir ildir. İlin nüfusu 350.994'tür. Bu nüfusun %65,1'i şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüzölçümü 8.294 km2'dir.
İlgili 43 soru bulundu
Bitlis tarih boyunca değişik isimlerle anılmıştır. Asurlular Bit-Liz, Persler ve Yunanlılar Bad-Lis veya Bad-Lais, Bizanslılar Bal-Lais-on, Babaleison veya Baleş, Araplar Bad-Lis, Ermeniler Pageş veya Pagişi olarak kullanmışlardır.
Şehri ziyaret ettiğinizde Büryan Kebabı, Corti Aşı, Bitlis Köftesi, Katıklı Dolma gibi yöresel yemekleri deneyebilirsiniz. Bitlis Ahlat Mezar Taşları, Ahlat Müzesi, Rahva Kervansarayı, Emir Bayındır Kümbeti gibi tarihi yapıları ziyaret edebilirsiniz.
788 bin Bitlisli nerede yaşıyor? 299 bin #Bitlis'te 221 bini #İstanbul'da 40 bini #Mersin'de 33 bini #İzmir'de 26 bini #Bursa'da 20 bini #Adana'da yaşıyor.
Bunun üzerine 1929'da Bitlis bir kaza merkezi haline getirilerek Muş vilâyetine bağlandı. 1936'da Bitlis vilayeti ye niden kurulunca vilayet merkezi oldu. Nüfusu küçük iniş çıkış göstermekle beraber 1950 yılına kadar fazla değişmemiştir (1935'te 9994; 1940'ta 12.002; 1945'tel 0.779; de 11.137).
Nemrut Dağı - Adıyaman
Kommagene Kralı I. Antiochos'un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için 2 bin 150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı'nın yamaçlarına yaptırdığı mezar ve anıtsal heykeller, Helenistik Dönem'in en görkemli kalıntılarından birisidir.
Nemrut Dağı'nda bulunan devasa kafa heykellerinin, tüm dinleri ve kültürleri tek bir bayrak altında toplamak amacıyla tasarlandığı düşünülüyor. Tarihi belgelerin ve çevresel etmenlerin ışığında, burada bulunan kafa heykellerinin o dönem inanılan tanrıları simgelediğini biliyoruz.
Nemrut Stratovolkanı Tatvan ilçesine yaklaşık 25 km uzaklıktadır.
Bitlis'in Mircatlı Mezarlığında yapılan incelemeler sonucu ortaya çıkarılan bir mezarın, 3 bin yıl önce yaşayan Zülküf Peygamber'e ait olduğu anlaşıldı. Zülküf Peygamber'in kabri, Bitlis'in Zeydan Mahallesi'ndeki Mircatlı Mezarlığı'nda bulundu.
Bitlis'de 14 yerleşim . Çoğunluk Kürtlerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Türk ve Çerkezler mevcuttur.
Bu adların başında da Bitlis (Bedlis) ve İskender ismi gelmektedir. Seyyah Bitlis isminin Makedonya Kralı Büyük İskender'in komutanlarından Bedlis'ten, İskender isminin de Büyük İskender'den geldiğini ifade etmektedir.
Tarih. Şerefname'ye göre Motikan aşireti Bitlis'in yerli halkından olup yörede etkin olan Rojkan ilinin (konfederasyonun) kolarından biridir. Bu gün itibarıyla Motikan ya da Modi ismi Bitlis'ten Urfa'ya kadar geniş bir coğrafyada geçen bir aşiret ismi. Yörede Kurmanci konuşan aşiretlere verilen bir isimdir.
İsmini de bu dönemde alıyor. Şehrin en eski sakinleri olan Urartular buraya “Halads” , Ermeniler “Şaleat” , Süryaniler “Kelath” , Araplar “Hil'at” , İranlılar ve Türkler ise “Ahlat” demişlerdir.
Bitlis ilinin ilçeleri, Bitlis (il merkezi) Adilcevaz.
Kütük bilgilerine göre bir sıralama yapan TÜİK verilerine göre 1'inci sırada Şanlıurfa, 2'nci sırada Konya, 3'üncü sırada İstanbul, 4'üncü sırada Diyarbakır, 5'inci sırada Ankara, 6'ncı sırada İzmir, 7'nci sırada Samsun, 8'inci sırada Sivas, 9'uncu sırada Erzurum, 10'uncu sırada Bursa yer alıyor.
Bitlis'in denizi kabul edilen Adilcevaz Sahili, yaz mevsimi süresince ziyaretçi akınına uğramaktadır. Sahil boyunca hem belediye hem de özel işletmelere ait plajlar bulunmaktadır.
Ahlat Doğu Anadolu Bölgesinin, Yukarı Murat –Van Bölümü'nde, Süphan ve Nemrut dağları arasında bulunan plato üzerinde kurulmuş, Bitlis İli'ne bağlı, 34.000 nüfuslu bir ilçe merkezidir.
Yüzlerce yıldır kök boyaları ile yapılan kilimler, el yapımı yöresel ayakkabılar olan harik ve yine el yapımı hazırlanan çömleklerin en çok satılan hediyelik eşyalar olduğu şehirde dünyaca ünlü karakovan balı, ceviz reçeli, tulum peyniri ve otlu peynir de satın alabilirsiniz.
Yetiştirilen önemli ürünler çavdar ve tütündür. Bitlis tütünü sert içimli ünlü bir tür olup, Bitlis Sigara Fabrikasında işlenmektedir. İlde yetiştirilen en önemli meyve ise ceviz olup, yüksek verimliliği ve kalitesi ile tanınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri