Boyun Sorunları: Boyun fıtığı,kireçlenme, sinir sıkışması ve omurilik daralması kürek kemiğine ve sırta vuran ağrılara neden olur. Bazen ağrı kola da yayılır ve uyuşma hissini tetikler. Omurga Sorunları: Skolyoz(omurga eğriliği), kifoz (kamburluk) gibi omurga rahatsızlıklarında kürek kemiği ve sırt ağrıları görülür.
Akciğer sorunları: Kürek kemiği ağrısı, akciğer problemleri, özellikle de zatürre, plevral efüzyon veya plevritis gibi durumlarla bağlantılı olabilir. Omurga problemleri: Kürek kemiği ağrısı, omurga problemleri, özellikle de omurga kırığı, omurga tümörü veya omurga sinir sıkışması gibi durumlarla ilişkilendirilebilir.
Sırtın ortasına vuran ağrı, çeşitli rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu rahatsızlıkların başında mide gelir. Sırtın ortasına vuran ağrı, genellikle mide kaynaklıdır. Bunun yanında omurgada görülen esneklikten, duruş ve yürüyüş bozukluklarından da kaynaklandığı görülmektedir.
Sırtta bıçak saplanır gibi ağrı neden olur? Sırtta bıçak saplanır gibi ağrı, gerilen kasların sinirleri zorlaması durumunda ortaya çıkabilir. Bu duruma zemin hazırlayanlar ise kambur durma, yanlış oturma, rahat olmayan zeminde uyku, uzun süreli eğilmek, ayakta durma gibi aktiviteler olabilmektedir.
Sırt Ağrısı Ne Zaman Ciddiye Alınmalıdır? Sırt ağrısı 2-3 günden fazla sürüyor ve şiddeti artar pozisyondaysa doktora başvurmak gereklidir.
İlgili 36 soru bulundu
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Eklemlerde iltihap, sinir sıkışması, omurgada kanal darlığı, skolyoz, kifoz, fibromiyalji veya osteoporoz bu sağlık durumlarındadır. Son olarak kalıcı sırt ağrısının sebebi psikolojik de olabilir. Depresyon, stres, anksiyete gibi sorunlar da sırt ağrısının sebepleri arasında bulunur.
Stres altındaki kişi farkında olmadan omuzdaki kaslar kasarak “c” harfine benzeyen beyin omurlarının düzleşmesine neden olur. Bu düzleşme sonucunda ise sinirlerin omurilikten çıkış kısmı daralır ve sinirlerin baskı altında kalmasına neden olur. Bu da sırt kaslarının gerilmesine ve sırt ağrısının oluşmasına neden olur.
Sırt ağrısı ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir
Çoğu zaman bu ağrıların ardında yanlış yapılan bir haretet, üşütme gibi önemsiz nedenler bulunur.
Bu durumda “Üşütmeye bağlı sırt ağrısı nasıl geçer?” sorusu sorulmaktadır. Üşütmeye bağlı sırt ağrısı istirahat, sıcak duş, sıcak kompresler ve doktor reçeteli ağrı kesici ilaçlar ile tedavi edilebilir. Eğer sırt ağrınız varsa bir doktora danışarak uygun tedavi seçeneklerini değerlendirmeniz önemlidir.
Sırt ağrılarının nedenleri arasında trafik kazası, sporcu gibi yaralanmalar, fıtık, romatizmal rahatsızlıklar, lordoz, kifoz, skolyoz, tümörler, fibromiyalji, onkolojik nedenler, enfeksiyöz kaynaklı nedenler yer almaktadır. Sırt ağrıları erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülmektedir.
Üst sırt ve kürek kemiklerindeki ağrının nedenleri
vücudun bir tarafıyla ağır bir şey taşıma), disk hasarı, omurlarda tıkanıklıklar, osteoartrit, romatizma, tümörler veya boyunda incinme gibi yaralanmalar sonucu ortaya çıkabilir.
Hastanın genel durumu iyiyse, ciddi bir travması yoksa ama akut (aniden başlayan) sırt, bel veya boyun ağrısı varsa bu durumda omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurulabilir. Diğer durumlarda Algoloji veya FTR bölümlerine randevu alınması gerekmektedir.
Halk dilinde yel girmesi, kulunç girmesi ve damar damar üstüne binmesi olarak bilinen kulunç ağrıları özellikle boyun, omuz başları ve iki kürek kemiği arasında gerilim sonucu kasılmış olan kasların gevşememesi olarak tanımlanır.
Ek olarak sağ kürek kemiği ağrısı karaciğer ve safra problemleri sinyali veren bir semptom da olabilir. Sol kürek kemiği ağrısı ise vücudun sol tarafında bulunan bazı organlardaki sorunlara işaret ediyor olabilir. Sol kürek kemiği ağrısı nedenleri arasında kalp, pankreas ve dalak sayılabilir.
Erişkin dönemde görülen sırt ağrıları bel ve boyun ağrılarına göre daha ciddi sebeplerden oluşur. Spor yaralanmaları veya kaza olmadan açığa çıkan ve aşırı yorgunluk hissi ile birlikte 2-4 haftada geçmeyen sırt ağrılarına dikkat edilmelidir.
Bu kişilerde KOAH ve astım da vardır. Akciğer kanseri ilerleyip çevredeki dokulara saldırdığı zaman esas bulguyu verir. Sırt ağrısı bu belirtilerden biridir.
Miyofasiyal ağrı sendromu olan kulunç, kasları ve etrafındaki yumuşak dokuyu etkileyen lokalize ağrı ile karakterize akut veya kronik bir durumdur. Kulunç ağrısı, bazı kasları ve kasları yerinde tutan ince doku örtüsünü içerir. Ağrı meydana gelen bölgeler bel, boyun, omuz ve göğsü kapsar.
Isınma ve Soğutma Uygulamaları: Sıcak uygulamalar (sıcak havlu veya ısıtıcı ped) veya soğuk uygulamalar (buz torbası veya soğuk kompres) sırt ağrısını hafifletebilir. Bu uygulamalar, kasların rahatlamasına ve iltihabın azalmasına yardımcı olur.
Bazı durumlarda, böbrekler gibi iç organlardaki bir sorun sırt ağrısına neden olabilir. Sırt ağrısına genellikle uzun süreli oturma veya duruş bozukluğu ile ayakta durma, ağır sırt çantaları taşıma, uzun süreli bilgisayar kullanımı, kaslarda güçsüzlük, tekrarlayan yanlış hareketler veya araba kazaları neden olur.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Kalp ağrısında bazen ilk belirti mide bulantısı, kusma ve terleme olabilir. Ayrıca sadece sırt ağrısı ile de kendini gösterebilir.
Sıcak ve soğuk kompres, esneme hareketleri ve lavanta yağı masajı evde uygulanabilecek doğal çözümlerdendir. Sırt ağrısı için hangi ağrı kesiciler kullanılır? Parasetamol, ibuprofen ve naproksen gibi over-the-counter ağrı kesiciler sırt ağrısı için yaygın olarak kullanılır.
Sırt Kaburga Ağrısı Neden Olur? Sırt kaburgalarında ağrıya daha çok kas gerginliği veya kaburga kırılması gibi yaralanmalar neden olurken, osteoporoz, safra taşı veya akciğer rahatsızlıkları gibi daha ciddi durumlar da ağrının nedenleri arasında yer alır. Buradaki ağrı keskin, donuk hafif veya şiddetli yaşanabilir.
Sıcak veya soğuk uygulamaları, çeşitli elektrik akımları, traksiyon (çekme), masaj ve elle tedavi (manipülasyon) ve egzersiz gibi çeşitli yöntemler omurga kaynaklı ağrıların yönetilmesinde önerilebilir. Bu tedavi modaliteleri omurga ve etrafında ağrı ve gerginliği azaltır ve ağrının azalmasında etkili olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri