Her iki ülkeden emekli aylığı almada bir sakınca bulunmamaktadır. Sosyal Güvenlik sözleşmeleri ve 3201 sayılı kanun kapsamında borçlanılan süreler istinaden, aylık alan kişilerin yurt dışından da aylık almalarında bir engel yoktur. Dolayısıyla, kişiler kendi ülkelerinden ve başka bir ülkeden aylık alabilirler.
Türkiye'den emekli olan bir kişi yurtdışında da başka işte çalışabiliyor. Ancak Türkiye'den borçlanarak emekli olan gurbetçilerin başka ülkede yaşamaları durumunda bir işte çalışmadığını, sosyal yardım almadıklarını belgelemesi gerekiyor.
Çift maaş kadınlara, belirli bir yaşa kadar erkeklere ve çocuklara tanınan bir haktır. Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için farklı şartlar uygulanır. Buna göre farklı sigortalılık statülerinden aynı anda çift maaş almak mümkün olur.
Yurtdışında çalışan kişilerin Türkiye'de emekli olma seçenekleri bulunmaktadır. Yurtdışı hizmet borçlanması yaparak prim ödemesi yapma yolunu tercih ederek, yurt dışında geçirdikleri sürelerin karşılığında Türkiye'de emekli olabilir ve emekli maaşı alabilirler.
Hem Türkiye hem de yurtdışından emekli maaşı alınabilir. Ayrıca yurtdışında çalışıp emekli olamayan kişiler de Türkiye'de emekli olabilir. Hem Türkiye'de hem de yurtdışında emeklilik isteyenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru ile yurtdışı borçlanması yapmaları gerekir.
İlgili 44 soru bulundu
Yurt dışında yaşayan gurbetçilerimizin yurtdışı borçlanma yapmadan, yani Türkiye'deki geçmiş çalışmaları üzerinden EYT kapsamında emekli olmaları durumunda, yurtdışında çalışmaya devam ederek SGK tarafından Türkiye'den emekli maaşı almaları mümkündür.
Almanya'da kesinti yapılmadan emekli olmak için 45 yıllık çalışma sürenizi doldurmanız gerekir.
Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, 3201 sayılı yasa kapsamında borçlanma yaparak SGK'dan emekli aylığı bağlatabiliyor. Borçlanma, yurt dışında sigortalı olarak çalışılan dönemlerle bu dönemler arasında her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri, ev kadını olarak geçen süreler için yapılabiliyor.
Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) yıllardır süren mücadelesi geçen aylarda olumlu sonuçlandı ve ilk maaşlar alınmaya başlandı. Yurtdışında yaşayan ve gerekli şartları tutturan Türk vatandaşları da EYT düzenlemesi kapsamında emekli olma hakkına sahip.
yurtdışında çalışmaya başlaması halinde emekli maaşları kesilmeyecektir.
Buna göre sosyal güvenliğin tek olması ilkesi gereği bir kişi aynı anda birden fazla sigortalılık statüsüne sahip ise bunlardan yalnızca biri bakımından sigortalı sayılmaktadır. Yani bu demek oluyor ki aynı anca eski deyimle hem SGK'lı hem de Bağkur'lu olmanız mümkün değildir.
Çalışmayan bekâr kız çocuğunun da çift maaş alma imkânı bulunuyor. 1 Ekim 2008'den itibaren, yetim kız çocuğunun ölen anne ve babasından iki maaş alma imkânı var. Yüksek olanın tamamını, diğerinin ise yarısını alıyor.
Sosyal güvenliğin tekliği ilkesine göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir. Diğer statüden, sigortalı olmayı gerektirecek bir faaliyetinin olmasına rağmen sigortalı olamaz.
AFP haber ajansının bildirdiğine göre, 31 Aralık 2022 itibarı ile Almanya'da 45 sene sigortalı çalışmış bir erkek ayda ortalama 1637 euro emekli maaşı alıyor. Yine 45 yıl boyunca sigortalı çalışmış ve emeklilik aidatı ödemiş bir kadının eline geçen aylık emekli maaşı ise 1323 euro.
Tam aylık alınabilmesi için gerekli prim ödeme süresi en az 30 yıldır. Kısmi aylık için ise en az 10 yıl prim ödenmiş olması gerekmektedir. Yaş şartı halen kadınlar için 63, erkekler için 65 yaştır. Kadın-erkek için 2020 yılına kadar 66 yaşa, 2026-2028 yılları arasında da 67 yaşa yükseltilmesi planlanıyor.
Yani çalışmayan bir ev hanımı isteğe bağlı sigortalılık yaptırdığı zaman BAĞ-KUR kapsamındaki şartlara göre emekliliği hak eder. Bu kapsamda 9 bin gün prim ödeme şartı bulunur. Ayrıca yaş sınırı vardır. 5 bin 400 gün SGK primini ödeyen ev hanımlarının 61 yaşını doldurma şartı bulunur.
Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, Kanada, Kebek, K.K.T.C. , Lüksemburg, Makedonya, Slovakya, Kore, İtalya, Tunus.
Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklular da talep etmeleri durumunda isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir. Ancak, yabancı ülke vatandaşlarından Türkiye'de yerleşik olma hali bir yılı doldurmadıkça genel sağlık sigortası primi alınmamakta ve bu kişiler genel sağlık sigortalısı sayılmamaktadır.
Yurt dışında yaşayan ve yurtdışında kaldıkları sürelerin Türkiye'de geçmiş sigortalılık sürelerine eklenmesini isteyen vatandaşlar tarafından yurt dışı borçlanma yapılabiliyor. Yurt dışında geçirdikleri süreleri Türkiye'de sigortalılık sürelerine sayılarak ortaya çıkan borcun ödenmesiyle emeklilik hakkı doğuyor.
Yurtdışı emeklilik borçlanma ile alınabilecek emekli aylığı borçlanma dönemine göre değişmektedir. Yurtdışı hizmet borçlanmasından yararlanan vatandaşlarımız, 7.500 TL ile 9.000 TL aralığında emekli maaşı alır.
Avrupa Birliği (AB) üye devletlerinde en genel emeklilik yaşı 65. İspanya, Almanya ve Fransa emeklilik yaşını 65'ten 67'ye çıkarmak üzereyken, İngiltere ve İrlanda'da hedef 68'e yükseltiliyor. Esas olarak, emeklilik yaşlarındaki değişikliklerin 2020 ile 2030 arasında gerçekleşmesi planlanıyor.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
Avrupa'da Emeklilik Yaşı: Yasa göre İzlanda ve Norveç Birinci Sırada. Yasaya göre emeklilik yaşında da birinci sırada 67 yaş ile İzlanda ve Norveç yer alıyor.
Zirvede ise Hollanda ve Danimarka bulunuyor.
Amerika'da Emeklilik Yaşları
Amerika'da emeklilik yaşı: Amerika'da sigortalı çalışanlar 65 yaşında emeklilik hakkı elde ediyor. Ayrıca eksik maaş almayı kabul eden kişiler 62 yaşında da emekli aylığı almaya başlayabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri