Sıcak olarak hazırlanan kahvaltılık yumurta çeşitleri ve basit yumurta yemekleri sıcak ordövr ve meze olarak verilebilmektedir. Omlet çeşitleri, sahanda yumurta çeşitleri, menemen, kıymalı veya ıspanaklı yumurta, mıhlama, çılbır gibi Türk mutfağında ki çeşitleri çoğaltmamız mümkündür.
Soğuk Mezeci Ne Demek? Restoranlarda ana ve ara yemeklerin yanında tüketmek için hazırlanan pratik ve soğuk yenebilen aperatifler, meze olarak kabul edilir. Mezeler, alkollü ya da alkolsüz mekanlarda tüketilmeye uygundur. Mezelerin hazırlanmasında görev alan kişiler de soğuk mezeci adı ile bilinir.
Meze (Yunanca μεζές; Bulgarca, Sırpça ve Makedonca мезе, Karadağ dilinde Meza) Doğu Akdeniz'de ve özellikle Türk mutfağında yer alan bir yiyecek grubudur. Genelde soğuk servis edilir. Ana yemek öncesi aperitif olarak yenildiği gibi, çilingir sofralarının da vazgeçilmez öğesidir.
Türk mutfağı denildiğinde ilk akla gelen mezeler; topik, köpoğlu, şakşuka, lakerda, çiroz, hamsi tava, tarama, acılı ezme, borani, barbunya pilaki, çerkez tavuğu, çiğ köfte, deniz börülcesi, humus, fava, muhammara, kabak çiçeği dolması ve midye dolmadır.
İlgili 35 soru bulundu
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı en iyi 10 meze listesinde bakın neler var: Fava, mercimek köftesi, deniz börülcesi, ezme, çerkez tavuğu, paçanga, pastırmalı humus, içli köfte, karides güveç, balık kokoreç.
Soğuk Meze (Haydari)
İlçe adını " askeri ve sivil yerleşme alanı" anlamına gelen "mamak" kelimesinden almıştır. Ancak ilçenin adının ilçede yaşamış olan Ahi Mamak'tan geldiği de söylenmektedir. Nüfus yoğunluğu ile Ankara'nın 4. büyük ilçesidir.
Ana malzemeleri yoğurt, sarımsak ve nane olan haydari, en lezzetli mezelerden biridir. Soğuk bir şekilde servis edilir. Genellikle meze olarak tüketilir. Haydariyi, klasik köfte veya baharatlı balık köftesi tarifinin yanında servis edebilirsiniz.
Bekri meze tavuk ya da domuz etinden yapılan, bol biberli bir çeşit et yemeği.
Temelde tat ve kıvamını veren süzme yoğurt, nane, sarımsak ve zeytinyağıyla hazırlanan enfes meze haydari tarifini arzu ettiğiniz taze ve kuru baharatlarla çeşnilendirebilirsiniz. Meze sofralarının baş tacı olan lezzetlerinden başında gelen haydari, sıcacık ekmekle afiyetle yenir.
Mücver de ara sıcak olarak sofranızda yer verebileceğiniz lezzetlerden olduğuna göre gelin şimdi klasik mücver tarifinin dışına çıkalım, onu börek tadında nefis bir lezzete dönüştürelim.
Ordövr tabağı, ana yemeklerden önce sunulan iştah açıcı bir başlangıç yemeğidir. Fransızca kökenli bir kelime olan ordövr, 'esas yemeğin dışında' anlamına gelir. Ordövr tabağında sunulan yiyecekler ülkeden ülkeye değişse de, genel olarak aperatif tariflere ve mezelere yer verilir.
Zengin Tarifi Nasıl Yapılır? Kahvaltılarda yemeklerin kebapların yanına sunabileceğiniz bir iştah açan bir meze-salata. Domates ,soğan ,maydanoz ve naneyi ince ince doğruyoruz, üzerine baharatları yağı ekşisini diğer malzemelerle birlikte karıştırıp sunuma hazırlıyoruz. Afiyet olsun.
Öncelikle patates, patlıcan, kabak, biber ve havuç küp küp kesilir. Tava da kızgın yağda ilk önce patatesleri, daha sonra patlıcan, havuç, kabak ve biberlerimizi sırasıyla kızartalım. Servis tabağına alalım. Sosu için tavaya biraz sıvı yağ ve rendelenmiş sarımsaklarımızı ekleyip soteleyelim.
200 ÇEŞİT MEZEMİZ VAR
Çiroz, karides söğüş, ahtapot salata gibi klasik mezeler hep var. Diğerleri mevsime göre değişiyor, özellikle ot mezeleri.
Ülkemizde ve Ortadoğu'da meze, İtalya'da antipasta, Fransa'da (Hors d'ouvre) ordövr, İspanya'da tapas, Magrip ülkelerinde ise mukabalat diye isimlendirilir. Mutfakta soğuk mezeleri soğukçu tabir ettiğimiz Chef Garde Manger hazırlar. Chef Entermetier tarafından hazırlanır.
Bezelye, havuç, patates ayrı ayrı haşlanır. Salam ve turşu jülyen doğranmış olarak eklenir. Mayonez katılarak hepsi karıştırılır. Afiyet olsun.
Ayrı bir kapta süzme yoğurdu ezilmiş sarımsağı ve yarım çay kaşığı tuzu karıştırıp patlıcan ve biberlerin üzerine döküyoruz. Tavada hafif yağda kabukları soyulup rendelenmiş domatesleri pişiriyoruz. Hafif tuz ve karabiber ekleyip karıştırıp yoğurdun üzerine döküyoruz. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri