Karaciğer kanserinin tanısı, hastanın sağlık geçmişi, muayene bulguları, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR) gibi görüntüleme çalışmaları, alfafetoprotein (AFP), karaciğer fonksiyon testleri, karaciğer enzim testleri, hepatit B ve C'ye özgü tetkikler, kan sayımı gibi pek çok parametre ...
Gamma - glutamil Transpeptidaz (GGT) - Bu enzim, karaciğerin özellikle alkolden hasar görmesi durumunda veya safra tıkanıklığında kana karışır. Alfa - fetoprotein (AFP) - Bu protein karaciğer kanseri, kronik karaciğer hastalıklarına işaret eder.
Karaciğer kanseri, bu tür virüs infeksiyonları görüldükten yıllarca sonra ortaya çıkabilir. Hepatit virüsleriyle yakınmanız olmadan da hastalığı geçirebilirsiniz ve ancak kan testleri ile hastalığı geçirdiğiniz anlaşılabilir.
Serum Glutamik Pirüvik Transaminaz (SGPT) de denir. Bu bir enzimdir ve protein üretimi sırasında kullanılır. Karaciğer hücrelerinin parçalanması ile kana karışır. Karaciğer hasarını tespit etmek amacıyla en sık kullanılan testtir.
Karaciğer kanserinin erken dönemde çok özgün bir bulgusu yoktur. O nedenle de tanı konduğunda kanser genellikle büyük boyutlara ulaşmış olarak bulunur. Sıklıkla, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, sarılık, karında sıvı toplanması gibi bulgular görülür.
İlgili 38 soru bulundu
Karın bölgesinde sıvı birikmesi ve eşlik eden şiddetli karın ağrısı, Vücutta kaşıntı, Özellikle karnın ve gövdenin sağ tarafta hissedilen yumru ve ağrı, Bacaklarda şişlik.
özellikle sindirim sisteminden (bağırsaklar) gelen kanın ilk önce karaciğerden geçmesi nedeniyle buralara ait kanserlerin karaciğer metastazları sık görülür. Kalın bağırsak, mide, pankreas, safra yolları, ince bağırsak gibi organlara ait kanserlerde karaciğere metastaz sıktır.
Alkol dışı karaciğer yağlanmasında (Nonalkolik steatohepatit) AST / ALT oranı <1 dir. Serum transaminaz düzeyinin 30IU/L olması patolojik olarak kabul edilir.
Genel olarak ALT seviyeleri 57 U/L'nin üzerine çıkması ALT yüksekliği olarak adlandırılır. Yüksek çıkan her ALT seviyesi beraberinde bir tedavi gerektirmeyebilir. Bazen de yüksek ALT seviyeleri hepatit, enfeksiyon, siroz gibi hastalıklardan kaynaklanabilir.
Karaciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Karında rahatsızlık hissi, karın ağrısı ve hassasiyet, sarılık, bulantı, kusma, iştah kaybı, çabuk doyma, açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, ateş belirtiler arasındadır.
CEA kaç olursa tehlikeli? CEA 3 ng/mL'den yüksek olursa tehlikeli kabul edilir. Kanser türlerinin birçoğunda bu değerin üzerindedir. Fakat enfeksiyon, siroz, sigara, inflamatuar bağırsak hastalığı da CEA seviyesini 3 ng/mL'den yükseltebilir.
Tam Kan Sayımı (CBC). Bu sık kullanılan kan testi kan örneğinizdeki çeşitli kan hücre türlerinin miktarını ölçer. Bir kan hücresi türü çok düşük veya çok yüksek miktarda bulunuyorsa veya anormal hücreler belirlenirse, bu test yapılarak kan kanserleri belirlenebilir.
Son derece gelişmiş bir cihaz kullanılarak karaciğer ultrasonu yapılır. İşlem esnasında ilgili bölgede bulunan en küçük ve en büyük olmak üzere tüm hastalıklar rahatlıkla görüntülenebilir. Dolayısıyla eğer bölgede herhangi bir kanser hücresi mevcut ise bu da ultrason yöntemi kullanılarak kolaylıkla teşhis edilebilir.
AST normal değeri kadınlarda 15-42 IU/L iken erkeklerde 15-50 IU/L'dir. Eğer sizin de hâlsizlik, yorgunluk, güçsüz hissetme, bulantı, kusma, kaşıntı, karın ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı, sarılık gibi şikayetleriniz varsa AST testi için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir.
AST enzimi karaciğerin yanı sıra kalp, kaslar ve pankreas gibi yerlerde de bulunur. Karaciğeriniz zarar görürse kandaki AST seviyesi de yükselebilir. ALT ve AST ve diğer bazı enzim değerlerinizi karşılaştıran doktorunuz, karaciğerdeki hasarın miktarını ve altında yatan nedenin ne olduğunu anlamaya çalışır.
AST Normal Değer Aralığı Kaç Olmalıdır? Aspartat transferaz için normal aralık laboratuvardan laboratuvara değişebilir. AST kan testi için yaygın referans aralığı 8 ila 33 U/L'dir.
Yüksek olarak tespit edilen ALT seviyeleri genellikle karaciğer enfeksiyonu, hepatosteatoz (karaciğer yağlanması), siroz, hepatit, karaciğer kistleri ve kanserleri ile buna benzer hastalıkları işaret eder.
ALT değeri kadınlarda ve erkeklerde farklıdır. Kadınlar için normal ALT değeri 7 – 35 U/L olarak kabul edilmektedir. Erkeklerde ise normal ALT değeri 10 – 40 U/L olarak kabul edilmektedir. Normal sınırın üstünde olan ALT değerleri karaciğer sağlığının riske girdiğine işaret edebilir.
Az miktarda böbreklerde ve diğer bazı organlarda da yer alması nedeniyle bu organlara ilişkin kanser, harabiyet, şeker hastalığı gibi birtakım hastalıklarda da ALT seviyeleri yükselebilir. ALT düzeyindeki yükselmenin ne derecede olduğu, karaciğerdeki harabiyetin ciddiyeti hakkında da bilgi verir.
AST testi için normal referans aralığı <41 U/L'dir. Sonuç bu değerin üstün olduğunda AST yüksekliği söz konusudur. Yüksek AST değeri kaslar, karaciğer, böbrek ve kalpteki hastalıkları işaret eder.
Karaciğerin sağlıklı olup olmadığını anlamanın yolu, kan testidir. Karaciğer fonksiyon testleri, enzim değerleri, karaciğer sağlığını kontrol etme yöntemleridir.
Ayrıca sarılık, ödem ve vücutta morarmalar da ilk muayenede göze çarpan teşhis kriterleri arasında yer alır. Hekim tarafından yapılan muayenenin yanı sıra ultrason ve diğer görüntüleme yöntemleri, çeşitli kan tahlilleri ve biyopsi sonucunda siroz hastalığının kesin teşhisi konulabilir.
Günümüzde karaciğer nakli, karaciğer kanseri tedavisinde uzun süreli sağkalım ve kesin tedavi sağlanabilen tek yöntemdir. Uygun vakalarda karaciğer transplantasyonu sonrası 1 yıllık sağkalım % 90'nın üzerindeyken, 5 yıllık sağkalım ise % 75 civarındadır.
ALT testi; karaciğer hasarını kontrol eden önemli bir kan testidir. Bu test, karaciğer hasarının öğrenilmesi ve uygun bir tedavi uygulanması için istenmektedir. Herhangi bir hazırlık gerektirmeden koldan alınan kan örneği ile ALT düzeyi ölçülür.
Bu sebeple karaciğer kanseri son evre hastasının genellikle yaşam süresi 6 ila 9 ay arasında değişiklik göstermektedir. Karaciğer kanserinde erken teşhiste cerrahi işlem uygulanabilir. Bu cerrahi işlem ile birlikte karaciğerde bulunan kanserli doku alınır ve tedaviye devam edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri