Kırmızı kuşak, gelin evden ayrılmadan ailenin erkek büyüğü tarafından gelinin beline bağlanan bekâret sembolüdür. -Bu yüzden ikinci (ya da daha fazla) evliliğini yapan kadınlar kırmızı kuşak olmadan evlenirler.
Genellikle gelinin abisi ya da babası tarafından takılan bu kuşak gelinin beline bağlanır. Kuşak bağlanırken salavatlar ve çeşitli dualar yapılır. Kuşağın 3 kez bağlanmasının sebebi ise 3 rakamının dinimizde ifade ettiği kutsal anlam ve gelinin ailesine bağlı olmasıdır.
Gayret kuşağı denilmesinin sebebi, gelinin evliliğinde gayretli ve kudretli olması için, ailesinin gelişimini sağlaması ve evinde güçlü olması içindir. Peki, gelin kuşağı neden üç kez bağlanır biliyor musun? Üç kez bağlama işleminin tekrar edilmesi, yeni gelinin evine bolluk, bereket ve uğur getirmesi içindir.
Kullanıcılar arasında sıklıkla sorulan gelinkuşağı ne zaman çıkarılır sorusunun cevabı ise gelin kuşağı genellikle evlilik töreninin sonunda çıkarılır.
Kadının özellikle bel kısmında yapılan kuşak bağlama pratiği onun doğurgan olması yönündeki beklentiyi ifade eder ki bu amaçla eskiden hem gelinin hem de damadın beline kuşak bağlandığı görülmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Bekâret kemeri, cinsel ilişkiyi önlemek için tasarlanmış elbise kilitleme aracıdır.
Gelin duvağı tarihi Antik Yunan dönemine dayanır. O dönemde gelinlerin şeytani ruhlardan korunmak için kırmızı bir duvak taktıklarına inanılıyor. Bu inanışa göre kırmızı duvağı takan gelin hareket ettikçe alev gibi bir görünüme kavuşur ve kötü ruhları kaçırırdı.
Türkiye'nin bazı illerinde kırmızı kuşağın beraberinde ikinci bir yeşil kuşak da gelinin beline bağlanmaktadır. Kırmızı gelin kuşağının, baba tarafından bağlanmasından sonra, gelinin erkek kardeşi yahut amcası da yeşil kuşak bağlama işlemi gerçekleştirebilmektedir.
Duvak, gelinlerin başlarını, bazen de yüzlerini kapayan dantel veya tülden oluşan süslü örtü. Elli yıl öncesine kadar pırlantalı elmasla taçlara tutturularak gelin başına konurdu. Kısa veya yere kadar uzun olabilir. Nikâh kıyılıncaya kadar gelinin başını örter, nikâhtan sonra damat tarafından açılır.
Değerli kardeşimiz, Hayır, zorunlu değildir, isteyen bağlar, istemeyen bağlamaz; gerekli değildir, bağlanmamasının da bağlanmasının da bir sakıncası yoktur. Örf ve âdet gereği yapılmaktadır, dini bir boyutu yoktur.
Gelin kuşağı bağlanırken ne okunur? Gelin kuşağının her bağlama işleminin ardından besmele çekilir. Kuşak ilk bağlandığında 'Allah mesut etsin' denir. Kuşak ikinci kez bağlandığında tekrar besmele çekilerek, 'Allah ayırmasın' denir.
Beyaz kuşak spora yeni başlayan öğrencilere veriliyor. Temizliği ve masumiyeti simgeleyen beyaz kuşak, spor hakkında bilgisi olmayan bireyleri temsil ediyor. Sarı kuşak ise karatenin ikinci basamağı olarak karşımıza çıkıyor.
Düğünden sonra olan pazartesi gününe yaygın olarak "gelin ertesi" denilir. Bugün, Senirkent ve Yalvaç'ta "gelin yüzü", Yenişarbademli'de "bürümcek günü", Keçiborlu'da “gelin yanı”, Gelendost'ta “gelin aşı/ertesi” olarak adlandırılır.
Duvak örtüp örtmemek tamamen kişisel bir tercihtir. Duvak çeşitlerinde bir çok farklı model bulunmaktadır. Seçtiğiniz her gelinlik için duvak tercihi de farklı olabilir. Gelin adayı ister duvağı takar isterse takmaz.
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Evden gelin almanın bu aşamasında gelin ve damat aile büyüklerinin ellerini öperler. Gelin, ailesiyle vedalaşır. Vedalaşma ve gelin alma yapılırken; evin önünde kalabalık tarafından davul zurna eşliğinde eğlenilir. Gelin, babasının koluna girerek evden çıkar.
Gelin kuşağının özünde gayret kuşağı olduğunu ve zamanla renginden dolayı anlamının deği- şerek yerini bakirelik algısına bıraktığını ise A. R. Balaman şu şekilde açıklar: “Ata binmeden önce baba, kızının beline kırmızı kuşak bağlar. Bu kuşağa 'gayret kuşağı' denir.
Önceki senelerde gelinler saçlarından bellerine kadar uzanan simli telden oluşan bir aksesuar kullanırdı. Bunun sebebi evlenme çağındaki bekar kızlar bu tellerden koparırlardı, bu teller ne kadar kısa olursa kişinin evlenmesi de o kadar kısa anlamına gelmekteydi tıpkı ayakkabı ve çiçek atma geleneklerinde olduğu gibi.
Bekareti temsil eden al ipek kuşak, baba tarafından gelinin beline, salavat ve tekbir getirilerek iki defa sarılıp bırakılır ve üçüncü de bağlanır. Bu arada, gelinin babası tarafından kundurası içine bir miktar para konulur.
Gelin Kemerleri geçmişten günümüze gelen gelenek ve görenekler arasında yer alan önemli bir aksesuar olarak gelinlerin bel kısmına bağlanılmaktadır. Geçmişte bırakılacak olan gençlik dönemini en temiz duygularla bırakılması adına baba ya da erkek kardeş tarafından kızın beline bağlanılmaktadır.
Gelin gerdek odasına girmeden önce kapıya bir parmak yağ çalar,çivi çakar,gelinin eline ekmek verilir.Gelin ekmekleri omzundan geri atar.Orada bulunanlar ekmekleri toplarlar.Gerdek gecesi akşamı hoca çağrılır.Daha önce kıyılmış resmi nikaha ilaveten dini nikah kıyılır.Damat sağdıcı tarafından yumruklanarak gelin ...
Yatağı, yatak odasını oğlan tarafı hazırlar. Yatak hazırlanacağı zaman kızlar toplanıp çeyiz yünü yıkamaya giderler.
Düğünün ertesi günü misafirler gelinin evinde toplanır lar ve çorba, kıymalı yumurta, pilav (bu gün için adı “gale pilavı”), bamya ve zer dali tatlısı yenir. Evin dar gelmesi ve ge lenin çok olması halinde komşu evlerde ağırlanan misafirler yemekten sonra müzik çalıp oynayarak eğlenirler.
Turuncu verimliliği, yeşil renk ise büyümeyi temsil eder. Mavi rengi taşıyan kuşak ise gelişmeyi simgelerken kahverengi kuşak artık tehlikeyi temsil eden renktir. Siyah kuşaktan sonra en iyi derece olarak kahverengi kuşak gelmektedir.
Şu Anda Kaç Kuşak Hayatta? Bilim insanları farklı görüşlere sahip olsa da genel olarak her 15 yıl bir kuşak dönemi olarak tanımlanıyor. Buna göre şu anda hayatta olan altı kuşak var. Alfa kuşağını ise 2025 yılından itibaren Beta kuşağı, ardından da Gama ve Delta kuşakları takip edecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri