Femur veya uyluk kemiği, memelilerin vücutlarındaki en uzun, en hacimli ve en güçlü kemiktir. Kalçanın ve dizin bir bölümünü oluşturur. Femur sözcüğü, uyluk sözcüğünün Latince'sidir.
Uyluk kemiği yani fermur kemiği vücudumuzda bulunan en güçlü kemik olarak bilinir.
Pelvis kırığı, kişilerde ciddi oranda ağrıya neden olabilir. Bu ağrı, her kalçayı hareket ettirme isteğinde şiddetlenecektir. Ayrıca bazı hastalarda ağrıyan bölge üzerinde şişme ve morarma da görülebilir. Bu kırıkların önemli olması nedeniyle doktorlar tarafından bir an önce müdahale edilmesi gerekmektedir.
Femur, uyluk kemiği olarak vücudun en sağlam ve büyük kemiklerinden biridir. Femur kemiğini çevreleyen oldukça geniş bir kas dokusu vardır. Femur kemiği kalça ekleminden başlayıp diz eklemine kadar uzanır. Uyuk kemiğinin kırığına femur kırığı denilir.
İlgili 38 soru bulundu
Bir inç küp (16,387064 cm3) kemik, yaklaşık 8.626 kilogramlık bir yüke dayanabilir. Bu ise 5 standart kamyonet kadar ağırlık demektir. Bu dayanıklılığı ile, betondan 4 kat daha güçlüdür. Femur, yani uyluk kemiği, vücuttaki en zor kırılan kemiktir.
Kalça ağrısı nedir? Kalça eklemleri, sürekli olarak yapılan yoğun hareketlere ve aşırıya kaçmayan yıpranma, aşınma gibi durumlara karşı dayanıklı olan güçlü bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda uyluk kemiğinin (femur) leğen kemiği (pelvis) ile birleştiği vücudun en çok hareket eden eklemidir.
Hastalar kırık nedeni ile hareket edemedikleri için yatakta uzun süre kalmaya bağlı bası yaraları oluşabilir, bacak damarlarında kan pıhtılaşarak akciğere pıhtı atabilir (tromboemboli) veya akciğer ve idrar yolu enfeksiyonu gelişebilir. Tüm bunlar hastanın hayatını riske sokan problemlerdir.
Pelvis, kalça kemikleri arasında yer alan ve karın organlarını koruyan oval şekilli vücut bölgesidir. Halk arasında leğen kemiği olarak da bilinir.
Osteoporoz özellikle menapoz sonrası kadınlarda daha yaygındır ve bu nedenle ileri yaş döneminde kalça kırıkları kadınlarda daha sık görülür. Kalitesi azalmış kemik, hastanın evde ayağının bir yere takılıp düşmesi gibi basit bir nedenle kolaylıkla kırılabilmektedir.
Vücudumuzdaki en kuvvetli kas, ağzımızda bulunan çiğneme kasıdır. Gözümüzdeki odaklama kasları günde 100 bin kez gezinir. Bacaklarınızı aynı şekilde çalıştırmak istediğinizde ise günde 80 bin kilometre yürümeniz gerekmektedir.
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Kafatası, beyni çevreleyen ve oldukça sağlam kemiklerden oluşan güçlü bir yapıdır.
Omurgamız, omur denilen 24 tanesi hareketli toplam 33 kemikten oluşur. Bu kemikler birbirlerine bağ dokusu, eklemler ve disk dediğimiz yastıkçıklarla bağlanır. Aynı zamanda hareketleri sağlayan ve omurların her birine bağlanan güçlü omurga çevresi kaslarımız vardır.
Kaval kemiği, Latince Tibia olarak geçmektedir. Fibula kemiği ile beraber diz altından, ayak bileğine kadar uzanmaktadır. Ancak, tibia fibulaya oranla daha iri ve dayanıklıdır. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda kaval kemiğinin vücuttaki görevinin yük taşımak olduğu belirtilmektedir.
Kalça kırığında, düşme sonrası hastalar kalça ve kasık bölgesinde ağrı hissederler, yürüyemezler. Kalçalarını hareket ettiremezler veya oldukça zorlanırlar. Kırık tarafta şişlik ve morluk görülebilir. Kırık taraf bacak kısalmış görünümdedir.
Kadın üreme organları (genital organlar), kadınlardaki cinsel organlardır. İç genital organlar kadın iskeletinde bacakların hemen üzerinde yer alan leğen kemikleri ve bel kemiği tarafından oluşturulan kemik çatının (pelvis) içinde koruma altına alınmışlardır.
Kafatası kubbesi kemikleri (alın kemiği, duvar kemiği, Ģakak kemiği, artkafa kemiği), kaburgalar, kürek kemiği, göğüs kemiği ve kalça kemikleri yassı kemiklerdir.
Kalça Labrum Yırtığı Nasıl Oluşur? Kalça eklemindeki labrum yapısı, en sık tekrarlayan küçük travmalar sonrası, ya da trafik kazaları gibi yüksek enerjili travmalara sonrası oluşur. Bazı hastalarda ise travma ya da sportif aktivite öyküsü yoktur. Bu grup hastalardaki yırtık yıpranmaya bağlı (dejeneratif yırtık) olur.
Kalçada ciddi morluk veya kızarıklıklar görülür. Kalça kırığı olan kişi kalçasını döndürürken rahatsızlık duyar. Hasta kalçasının üstüne oturamaz, yatamaz, yürüyemez veya yürürken çok fazla zorluk çeker.
Kalça Kırığında İlk Bulgular
Kalça kırığında, düşme sonrası hastalar kalça ve kasık bölgesinde ağrı hissederler, yürüyemezler. Kalçalarını hareket ettiremezler veya oldukça zorlanırlar. Kırık tarafta şişlik ve morluk görülebilir. Kırık taraf bacak kısalmış görünümdedir.
Femur Boyun Kırığı Sonrası Yürüme
Femur boynu vida ile sabitlenmişse hastanın ve kırığınn durumuna göre en az 2 ay hasta üzerine bastırmadan yürütülmelidir. Femur kırığı sonrası hastanın kırık bacağa yük vermesi aşamalı olarak önerilmektedir..
Kalça kırığı olan yaşlıların yaklaşık %15 – 30'unda ilk 1 yıl içerisinde ölüm riski söz konusudur. Bu nedenle kırığın tanı ve tedavisi çok daha önemli bir hâl almaktadır.
Aslında bakarsanız ortalama bir kemik ile aynı güçteki çeliğe sahip olmak için, kemiğin 4-5 katı kadar çelik kullanmanız gerekmektedir. 16 santimetreküplük bir kemik kütlesi, 8620 kilogramlık yükü taşıyabilecek kadar güçlüdür. Bu nedenle kemiğin betondan 4 kata kadar sağlam olduğu söylenmektedir.
Kalça kırığı ameliyatsız tedavi edilir mi? Ayrışmış kalça kırığının tedavisi genellikle ameliyattır. Ayrışmamış kırıklar ile bazı çocuk kalça kırıkları ameliyatsız tedavi edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri