İkincil kaynaklar: Başka araştırmacıların, araştırma sonuçlarını veren yayınlar bunlara örnek olarak verilebilir. Ansiklopediler, kitaplar ve derleme (review) makalelerinde yazarlar, daha önce yapılmış olan araştırmaları özetlemekte ve sonuçları hakkında bilgi vermektedirler.
Eğer daha önce bir başka amaçla toplanmış verilerin kullanımı söz konusu olacaksa bu tür verilere ikincil veri denmektedir. Veriler daha önce toplanmamış ve ilk defa söz konusu çalışma ile toplanacaksa birincil veri olmaktadır.
Bir olayın ya da birincil bir kaynağın yorumunu yapan bir kitap ya da makale, çeşitli ders kitapları, ansiklopediler, sözlükler, vb. ikincil kaynak olarak değerlendirilebilir.
Üçüncü el kaynaklar — Genel bilgi ansiklopedileri gibi, ana kaynaklardan veya ikinci el kaynaklardan süzülmüş ve özetlenmiş bilgilerin toplandığı kaynaklardır. Bu kaynaklar genellikle konuyu yeterince kapsamaktan uzak olup bol miktarda farklı görüş barındırabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Birincil kaynak olarak tanımlayabileceğimiz kitaplar, çeşitli çalışmaların derlemesi olarak ortaya çıkmayan, tez veya tezlerin kitap olarak basılmadığı, özgün olan çalışmalardır. İkincil kaynaklar: Başka araştırmacıların, araştırma sonuçlarını veren yayınlar bunlara örnek olarak verilebilir.
Birincil Kaynak, Akademik disiplin olarak tarih çalışmalarında (orijinal kaynak olarak da bilinir) bir arkeolojik eser, belge, günlük, el yazması, otobiyografi, kayıt veya çalışılan zamanda üretilmiş bir bilgi kaynağıdır.
Monograflar, kitaplar, raporlar, süreli yayınlar, derleme eserler, arşiv belgeleri gibi kaynaklara genel olarak birincil kaynak adı verilir.
Herhangi bir konuda kısa sürede bilgi edinmek için kullandığımız başvuru kaynaklarıdır.
İkincil araştırma, araştırma raporlarında ve benzer belgelerde yayınlanan araştırma materyallerini içerir. Bu belgeler halk kütüphaneleri, web siteleri, önceden doldurulmuş verilerden elde edilen veriler tarafından kullanılabilir hale getirilebilir. anketler vb.
Pazar ve pazarlama araştırmalarında çoğunlukla amaca uygun olarak hazırlanan anketlerin uygulanması ile elde edilen birincil veriler önem taşır. İkincil kaynaklı veriler konuyla ilgili kişi, kurum ve bilimsel çalışma, rapor, tez, araştırma ve proje gibi eserlerden sağlanır.
İkincil veri kaynağı: farklı amaçlarla daha önceden toplanmış olan veri kaynaklarıdır. Nüfus sayımları, kamuoyu yoklamaları, arşivler, işletme kayıtları vb.
Öyle ki veriyi şu şekilde gruplandırabiliriz: Ücretli-ücretsiz, statik-dinamik-yapılandırılmış-yapılandırılmamış, açık veri, büyük veri, açık hükümet verisi. Veri tipleri ise şöyledir: Sürekli nicel (boy, kilo gibi ondalıklı değerler), nicel, kesikli nicel (öğrenci sayısı vb.).
Bilginin kendisini taşıyan ve sunan kaynaklar birincil kaynaklardır. Belli bir konuda yazılmış temel bilgi kaynaklarıdır. İçerdikleri konuyu çok yönlü ele alıp sentezleyerek sunarlar. Düzenli aralıklarla yayımlanan kaynaklara süreli yayın adı verilir.
İkincil kaynaklar ise birincil kaynaklardan faydalanarak oluşturulan kaynaklar olup (Acun'dan aktaran Şener, 2019, s. 19) bu kaynaklar tarihin dolaylı olarak aktarıldığı ve tarihçinin yorumuna rastlanılan, tarihçilerin geçmişle ilgili yazdığı şeyler; tarih kitapları, ders kitapları, film gibi kaynaklardır (Vella, 1999) ...
En kullanışlı yöntem ise tüm bu kaynakları birincil ve ikincil kaynaklar olarak sınıflandırmaktır. Birincil kaynaklar bilgiyi doğrudan aldığınız kaynaklardır. Örneğin Anayasa hakkında makale yayınlıyorsanız, son çıkarılan Anayasa birincil bir kaynaktır.
Bir olay, olgu ya da sürecin çözümlenmesinde kullanılan modelin işleyişinde, dışardan veri olarak alınan; söz konusu model dışındaki faktörlerce belirlendiği kabul edilen değişken.
Birinci öğrenme tipi, yeni bir tepki ya da davranışı içerir; bu, edinme-kazanma olarak adlandırılır. Đkincisi de, önceden edinilmiş bir davranışın, yeni koşullarda ya da yeni uyarıcılar karşısında da gösterilir duruma gelmesidir; bu da yaygınlaşma olarak adlandırılır.
Kaynak Yöntemleri: Ergitme ve katı hal kaynak yöntemleri olarak iki gruba ayrılır. 1. Ergitme Kaynak Yöntemleri: Isı etkisiyle kaynak bölgesi ergitilir ve bazen dolgu malzemesi kullanılarak dayanım arttırılır.
edebiyat eserleri, sanat eserleri, resmi kuruluşlarca yayınlanan raporlar, istatistikler, her türlü arşiv anketler, söyleşiler, mektuplar, gazeteler, gibi orijinal çalışmalar birincil kaynaklara örnek olabilir. araştırma ve okumalarda tercih edilmesi gerektiğini düşündüğüm kaynaktır.
1. Birincil Veriler: Araştırmacı, anket, gözlem, deney ve görüşme gibi bilimsel araştırma teknikleri ile verileri toplar. Elde edilen veriler özgündür, değerlidir. Bilimsel bilgiye ulaşmada daha çok birincil verilerden faydalanılır.
Literatür taramasıyla, konuya ilişkin kaynaklar/dokümanlar tespit edilir ve toplanır. Literatür taramasına bibliyografik mahiyetteki eserlerden başlanmalıdır. Bu amaçla konuya ilişkin bütün tez, kitap ve makaleler ile bunların kaynaklar, referanslar ve bibliyografya bölümleri ve internet kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri