Kalb kökünden türeyen ve sözlükte “döndürmek, çevirmek, altını üstüne getirmek” anlamlarına gelen iklâb, tecvid terimi olarak bâ (ب) harfinin önünde bulunan sâkin nûn veya tenvinin idgam yapılmaksızın “mîm”e dönüşmesini ifade eder.
İklap kalb sözcüğünün kökünden gelir ve çevirmek, döndürmek ya da altını üstüne getirmek anlamlarına gelir. İklab ba harfinden mnce gelir ve sessiz bir rahibenin mim'e dönüşmesidir. Bundan dolayı sessiz nun saf mim şeklinde telaffuz edilir. İklab, diğer adıyla Tenwin Harekesi olarak da bilinir.
İklab, tenvin veya sakin nun'dan sonra "ba" harfinin gelmesi durumunda nun sesinin mim sesine çevrilerek okunmasıdır.
1. İklab. Tenvin veya Cezimli Nun'dan sonra Be harfi gelirse İklab olur. Tenvin veya Cezimli Nun'dan sonra Be ( ب ) harfi gelirse Nun ( ن ) sesi tamamen Mim ( م ) sesine dönüştürülür.
İhfa, tenvin veya sakin nun'dan sonra ihfaya sebep olacak harflerden biri geldiğinde sakin nun veya tenvindekinun sesinin genizde akıtarak okunmasına verilen addır. İzhar da ihfanın tam tersidir. Yani tenvin veya sakin nun'dan sonra izhara sebep olacak harflerden biri geldiğinde gerçekleşir.
İlgili 39 soru bulundu
Sözlükte “gizli olmak” anlamındaki ḫafâʾ (ḫufye) kökünden türeyen ve “gizlemek, örtmek” mânasına gelen ihfâ, tecvid ilmindeki yaygın tanımıyla sâkin nûn veya tenvini şeddeleme yapmadan, ancak gunne sesini de koruyarak izharla idgam arası bir sesle okumadır.
Bunlar; ا، ه، ع، غ، ح، خ harflerdir.
İklab, tenvin veya sakin nun'dan sonra "ba" harfinin gelmesi durumunda nun sesinin mim sesine çevrilerek okunmasıdır.
İhfanın kelime anlamı bir şeyi gizlemek saklamaktır. Tecviddeki ihfa ise tenvini ve sakin nunu ağızdan çıkış yeri olan üst ön diş etlerine dil ucunu değdirmeden ağızdan ve genizden birlikte ses çıkararak yapılır.
İhfâ'nın hükmü vaciptir. Yani bütün Kıraat İmamları, tenvin ve sakin nûndan sonra 15 ihfâ harfinden birisinin gelmesi halinde ihfâ yapmakta ittifak etmişlerdir. İmam Ebû Ca'fer, (خ ) ve (غ ) harflerini de ihfâ harflerinden saydığı için, ona göre ihfâ harfleri 17 tanedir. Bu harflerde ihfâ yapmak caiz olur.
Sözlükte “genizden konuşmak, inlemek” anlamına gelen gann (gunne) kökünden isim olup kıraat ve tecvid ilimlerinde “genizden gelen ses” olarak tarif edilir (Mekkî b. Ebû Tâlib, er-Riʿâye, s. 240).
Tenvin veya sakin nundan sonra be ( ب ) harfi gelirse, nun ( ن ) sesi mim ( م ) sesine çevrilir. Kelimenin sonuna gelerek cezimli nun sesi veren iki üstün, iki esre ve iki ötreye sakin nun denir.
1. Cezimli mim kendisinden sonra yine م (mim) harfi gelmesi halinde idğam-ı misleyn olarak şeddeli halde okunur. 2. Cezimli mim kendisinden sonra ب (ba) harfi gelmesi halinde ihfa olarak okunur ki buna dudak ihfası, İhfa-i Şefevi denir.
İzhâr, tenvin veya sakin nûn'u normal bir şekilde okuyup, ardından gelen izhâr harfine geçmek suretiyle okumaktan ibarettir. İzhâr yaparken sakin nûn veya tenvin'in ğunnesi bâkîdir.
Sözlükte “ortaya çıkmak” anlamındaki zuhûr kökünden türeyen izhâr “bir şeyi açıklamak, ortaya çıkarmak; açıktan okumak” mânalarına gelir. Tecvid ilminde “iki harfin arasını ayırma” (harfi mahrecinde okuma) demektir.
Tecvid ilminde “iki harfin arasını ayırma” (harfi mahrecinde okuma) demektir. Sâkin nûn veya tenvinden sonra أ، ح، خ، ع، غ، هـ harflerinden birinin gelmesi halinde sâkin nûn veya tenvin bu harflerin önünde idgam, iklâb veya ihfâ edilmeden izharla okunur (عليمًا حكيمًا، منه gibi).
Harflerin ezberlenmesi için en kolay yöntem ise kelimelerin baş harflerinin ezberlenmesi, yani şifreleme yöntemidir. Şifreleme yöntemi; "sif, za, sena, cüde, şehsin, gad, sema, kerema, zağ, zalimen zid, tügadüm, daliben, fetera" sözcüklerinin baş harflerinin ezberlenmesi şeklindedir.
Sakin Nun; Üzerinde cezim işareti bulunan nun “ ??” harfidir. Başka bir ifadeyle harekesi olmayan nun harfi de denilir. Harekesi olmayan denilmesindeki amaç, sesli şekilde okunmadığı içindir. Sessiz şekilde okunan harflerin üzerine cezim işareti konulduğu için cezimli nun şeklinde de tarif edilmektedir.
İzhar Harfleri Nelerdir? Sakin nun ya da tenvin sonrasında أ، ح، خ، ع، غ، هـ harflerinin gelmesi durumunda sakin nun ya da tenvin önünde idgam, ihfa ya da iklab yapılmadan izharla okuma yapılması gerekmektedir.
Sezon 23.Bölüm | İklab, İhfa-i Şefeviyye - YouTube. Ders 22: İklab, İhfa-i Şefeviyye Bugünkü dersimizde ilk konumuz sakin mim. Sakin mimin sakin mimle bir araya gelmesine idğam-ı şefeviyye denir. İklab datenvin veya sakin nun'dan sonra "ba" harfinin gelmesi durumunda nun sesinin mim sesine çevrilerek okunmasıdır.
Bunlar: ي، م، ن ve و harfleridir. Her ne zaman tenvin veya sakin nundan sonra idğam-ı meal gunne harflerinden birisi ayrı kelimelerde art arda gelirse nun sesi, idğam-ı meal gunne harflerinin sesine katılarak gunneli yani genizden getirilen bir sesle ve hafifçe uzatılarak okunur.
gunne ise; sesin “geniz” dediğimiz burun içinin üst kısmında iki hareke miktarı tutulması, bekletilmesidir. Cezimli Nûn veya Tenvin'den sonra, [يَمْنُو] kelimesini oluşturan [ي م ن و] harflerinden biri gelirse“İdgam Me'algunne” [gunneli idgam] olur.
Tecvid (التجويد) kelimesi, جاد يجود جودة kökünden tef'îl babından bir mastar olup, lügatte «bir şeyi güzel yapmak, hoş yapmak ve süslenmek» anlamlarına gelir.
a) Dil İhfâsı (İhfâ-ı Lisânî): Tenvîn veya nûn-î sâkinden sonra yukarıda sözünü ettiğimiz 15 ihfâ harfinden birisinin gelmesiyle oluşur. Buna nûn'un mahrecine nispetle (nûn, dil bölgesi harflerinden olduğu için) dil ihfâsı denilmiştir.
Tenvin veya sakin nun'dan sonra "lam" ve "ra" harflerinden biri gelirse İdğam-ı Bilağunne (gunnesizidgam) yapılır. Yani nun sesi, lam harfine katılarak okunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri