Bu faktörler; enlem etkisi, kara ve denizlerin etkisi, yükseklik etkisi, yer şekilleri etkisi, bitki örtüsü etkisi, deniz akıntıları etkileri 'den oluşmaktadır.
Yani; bir yerde uzun bir süre zaman boyunca gözlemlenen nem, sıcaklık, rüzgar, hava basıncı, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır.
İklim neden değişiyor? Güneş enerjisi yansımaları, dünyanın yörüngesi, atmosferik bileşenler, atmosferin albedo özellikleri, volkanik küller, bulut örtüsü faktörleri iklim değişikliğine sebep olmaktadır. Bu faktörler, birlikte veya tek başına sera gazlarını ve sera etkisini artırmaktadır.
Bu kapsamda sıcak iklimler; ekvatoral, tropikal, muson ve çöl iklimi olarak ayrılmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
3 tip İklim görülmektedir. Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve karasal iklim özellikleri görülür.
Dünyada görülen iklim tipleri kutup iklimi, tundra iklimi, okyanus iklimi, step iklimi, Akdeniz iklimi ve karasal iklimdir. Bu iklimler dışında muson iklimi, çöl iklimi, savan iklimi ve ekvatoral iklim de dünyada görülen iklim tiplerindendir.
Ülkemiz sıcak ve ılıman iklim kuşakları arasında yer alan bir coğrafi konumdadır. Bu sebeple soğuk iklim türlerine ülkemizde rastlanmaz. Denizin etkisiyle kıyı bölgelerde ılıman iklim; dağların yükseliği ve uzanış şekliyle iç kısımlarda karasal iklim özelliklerine rastlanmaktadır.
Türkiye, iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye'nin coğrafî konumu ve yer şekilleri sonucunda ikliminin, farklı özellikte iklim tiplerinin oluşmasına yol açmıştır. Kıyı bölgelerinde denizlerin etkisiyle daha ılıman iklim özellikleri görülür.
Subtropikal ve ılıman iklim kuşakları arasında yer alan Türkiye'de aynı anda üç farklı iklim görülür. Ülkemiz Karadeniz, Akdeniz ve Ilıman iklimin görüldüğü ender ülkelerden biridir.
İklim değişikliği, Güneş'in radyasyonundaki değişiklikler, volkanlar veya iklim sistemindeki iç değişkenlik gibi doğal süreçlerden veya atmosferin bileşimindeki değişiklikler veya arazi kullanımı gibi insan etkilerinden kaynaklanabilir.
İklimimiz değişiyor. Aşağıdaki grafikte de görülebileceği üzere bunun en belirgin işareti havanın giderek ısınmasıdır. 20. yüzyılın başından beri küresel sıcaklık neredeyse 1℃ arttı.
Hava alçalırken, daha soğuk, hızlı hareket eden hava akımlarını da dışarı itiyor. Bunun sonucunda toprak, kum, beton ve asfalttan oluşan zemin güneş ışığında kavruluyor. Yazın günlerin uzun sürmesi nedeniyle ısı enerjisi hızla birikiyor ve sıcaklıklar yükseliyor.
Bir yerde sürekli olarak uzun bir şekilde gözlemlenen; sıcaklık, yağış, hava basıncı, nem ve rüzgâr gibi meteorolojik olayların yaşanmasına iklim adı verilir. Yüzlerle ifade edilen kilometre karelerce büyük iklimlerin oluşması makroklima olarak adlandırılır.
İklim ve Hava Olayları Arasında Yer Alan Farklar
- Hava olayları dar bir bölgede oluşurken iklim geniş bir bölgede meydana gelir. - Hava olayları kısa bir zaman içerisinde meydana gelen durumlar iken, iklim uzun zaman gözlemlenen olaylar sonucunda oluşur. - Hava olayları tahminidir ancak iklim kesindir.
İklim; Bitki çeşitliliğini, yeryüzü şekillerinin oluşumunu, akarsu rejimlerini, hayvan türlerini, konut tiplerini, tarımsal faaliyetleri ve tarım ürünlerinin çeşitliliğini, sanayi gelişimini, nüfus dağılımını, turizm faaliyetlerini ve ulaşımı etkiler.
Ülkemiz denizlerle çevrili olduğu için kıyı kesimleri ılıman iklim özelliklerine sahiptir. Bununla birlikte dağların konumu ve uzanışı, denizlerin iç kesimlere olan etkisini azaltır. Bu nedenle iç bölgelerde karasal iklim hakim olur.
İklim: Hava bazen güneşli, bazen yağmurlu ya da rüzgarlı olabilir. Bu durum günlere bağlı olarak değişir. Ancak yıl içerisinde hava ortalama şekilde seyir eder. Hava olaylarının göstermiş olduğu bu ortalama seyre iklim denir.
Türkiye'de karasal iklim bariz olarak Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi bölgesinde görülür. Türkiye'de görülen iklim step iklimidir fakat Türkiye'nin özel konumu sebebi ile Karasal iklim gibidir.
İranlılar, o güne kadar bilinen dünyayı enlem ölçülerini hesaba katmadan ve İran merkezde kalacak şekilde Hint, Arabistan, Çin, İran, Afrika, Türk ve Rum (Bizans, Anadolu) olmak üzere yedi iklime (kişver) ayırmışlardır.
İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. Hava durumundan farklı olarak iklim, bir yerin meteorolojik olaylarını uzun süreler içinde gözlemler.
Oldukça geniş bir bölge içinde, uzun yıllar boyunca değişmeyen ortalama hava koşullarına iklim denir.
Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.
İklim sistemi, atmosfer, kara yüzeyleri, kar ve buz, okyanuslar ve diğer su kütleleri ile canlıları kapsayan karmaşık ve etkileşimli bir sistemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri