Uyku haline geçme, mide bulantısı, kusma, sık soluma, kalp ritminin artması, anormal davranış belirtileri, kasılmalar ve koma hali olabilmektedir. İlacın yüksek dozda alınması ya da oranının yüksek olması belirtilerin daha hızlı ve daha kötü olmasına neden teşkil edebilmektedir.
Özellikle çocukların bilinçsiz ya da yanlışlıkla ilaç tüketmesinden kaynaklı olarak ilaç zehirlenmeleri yaşanabilir. Bu zehirlenme türünde erken ve hızlı müdahale önemlidir. İlaç zehirlenmelerinde kusma, kramp, karında ağrı, nabzın ve solunumun hızlanması, baygınlık hali ya da bilinç kaybı gibi semptomlar görülebilir.
Çamaşır suyundan zehirlenme gibi hem kimyasal zehirlenmeye hem de solunum yoluyla zehirlenmeye sebep olabilecek durumlarda ise zararlı maddeye maruz kaldıktan hemen sonra (yaklaşık olarak 30-60 dakika gibi kısa bir sürede) belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
İlaçla zehirlenmiş ise hemen bol su verilerek kusturulur. Asit – baz (çamaşır suyu , tuz ruhu gibi) zehirlenmelerinde kesinlikle kusturulmaz yine bol su verilir. 2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir. Bilinci yerinde değil ise kusturulmaz.
Probiyotik içeren besinler alın
Laktoz intoleransı bulunmuyorsa özellikle yoğurt, gıda zehirlenmesi vakalarında en çok tercih edilen besinlerin başında gelir. Antibakteriyel ve probiyotik özelliği sayesinde gıda zehirlenmesine sebep olan bakterilerle mücadele eder.
İlgili 42 soru bulundu
Ø Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev yada bahçede kullanılan kimyasal maddeler, ıehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür. Ø Solunum yoluyla: Zehirli maddenin solunum yolu ile alınmasıyla oluşur.
İlaç zehirlenmeleri; bir ilacın bilmeden doz aşımı ya da bilerek fazla alınması durumunda ortaya çıkan bir zehirlenmedir. Zehirlenme oluşması halinde vücudun tüm işleyişi bozulur ve organların işlevselliğini yitirmesi ile de ortaya çok kötü sonuçlar çıkabilir veya ölümle sonuçlanabilir.
Gıda zehirlenmeleri aniden başlamaktadır. Kontamine yani hastalık yapan çeşitli mikroorganizmalar bulunduran yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonrası 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkabilen ishal, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrısı gibi semptomlara bazen vücut sıcaklığı artışı da eklenebilir.
Mutlaka doktor kontrolünde ilaç kullanılması gerekir. Bazı kişiler ilaç zehirlenmesi belirtileri gösterdiğinde, hangi doktora gideceğini bilmiyor. Fakat bu durum acil bir durum olduğundan, mutlaka acil servise gidilmelidir. İlaç zehirlenmesi yaşayan kişiler zaman kaybetmeden tedavi olmalıdır.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
GIDA ZEHİRLENMESİ TEDAVİSİ (KAÇ GÜN SÜRER?)
Gıda zehirlenmesi herkeste aynı olmamak şartıyla 3 günde vücudu terk eder. Gıda zehirlenmesi yaşayan çoğu kişide, genellikle özel bir tıbbi yardıma ihtiyaç duyulmamaktadır. Belirtileri çok şiddetli değildir ve uzun sürmemektedir.
Belirli bir tür bakteriyel gıda zehirlenmeniz varsa ve belirtileriniz şiddetliyse doktorunuz antibiyotik reçete edebilir. Listeria'nın neden olduğu gıda zehirlenmelerinin hastanede yatış sırasında damardan verilecek antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir. Tedavi ne kadar erken başlarsa sonuç o kadar iyidir.
Gereğinden fazla ilaç tüketilmesi bağırsak sisteminin işleyişini bozarak uzun süren kronik ishal problemi yaşanmasına neden olur. Çoğunlukla kimyasal içerikler ile geliştirilen ilaçların fazla miktarda kullanıldığında vücuttan atılması zorlaşır ve böbrek metabolizması üzerinde olumsuz etkiler meydana gelir.
İLAÇ İÇME Aç karnına yapılmamsı gereken en önemli şey ilaçtır. Aspirin, parasetamol ve antienflamatuar gibi ilaçlar aç karan içildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Mide boşkeen alınan bu ilaç mide asiti tarafından direk olarak enzimlendiğinde mide duvarını delebilir.
Gıda zehirlenmesi tanısı bireyin beslenme geçmişine bakılarak konulur. Doktor, bireye kadar süredir hasta olduğu, gözlemlediği belirtiler ve yediği yiyecekler hakkında çeşitli sorular sorar. Ardından dehidrasyon belirtileri varsa bunları saptamak üzere fiziksel bir muayene gerçekleştirir.
Zehirlenmenin pek çok farklı sebebi olabilir. İçerisinde zehirli madde bulunan veya bozulmuş gıdaları tüketmek, cildin zehirli bir maddeyle temas etmesi, diş dolgusunda amalgam dolgu kullanılması, zehirli maddeyle dolu havanın solunması gibi durumlar zehirlenmeye yol açabilecek durumlar arasında yer alır.
Zehirlenmede Baş Dönmesi Olur mu? Gıda zehirlenmesi ilk olarak halsizlik, terleme, hafif ateş ve baş dönmesiyle kendini gösterir.
Onun için ağızdan başka hiçbir şey içirmeden ve kusturmadan en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerek. Portakal suyu, süt, ayran içirenler var. Bunların hiç birinin içirilmemesi lazım.
Hap içildikten 1-2 saat içinde kusma olursa hapın etkisi azalacaktır. Bu durumda tekrar hap kullanımı gerekir.
Akut zehirlenmeler genel- likle etkenin ağız yolu ile alınması sonucunda oluşur. Hastaya aşağıdaki önlemler hemen uygulanamıyorsa kendinde olan hastaya mi- dedeki zehiri seyreltmek amacı ile yoğurt ve su içirilebilir.
Gıda zehirlenmesi durumunda, genellikle 1 ila 3 günlük bir süre geçtikten sonra belirtiler kendi kendine ortadan kalkar.
Birkaç gün devam eden hafif karın ağrısı, ishal, kusma ve bazen ateş gibi baş edilmesi çok kolay belirtilerle hafif olarak devam edip çoğu zaman da kendiliğinden geçer. Gıda zehirlenmesi sebebine ve hastalığın derecesine göre değişen şekilde belirtilere sebep olabilir.
– Akut ishalin kontrol altına alınabilmesi için ilk gün haşlanmış patates, pirinç haşlaması, yoğurt ve bol su tüketilmelidir. – Et, kızarmalar ve yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler hem bulantıyı ve ishali tetikler hem de düzelmeyi engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri