Ilık bir suya deneyeceğiniz baldan 1 yemek kaşığı kadar koyun ve bekletin. Bal gerçek ise bıraktığınız şekilde kalacak, katkılı ise çözünme yapacaktır. 1 yemek kaşığı balı kopardığınız kağıt havlunun üzerine koyduğunuzda havlu tarafından emilime uğruyorsa katkılı olduğu söylenebilir.
Gerçek bal, soğuk ortamlarda şekerlenir; sahte bal sekerlenmez. Gerçek balın çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardır. Balı keserken, saklama kabını açıp kapatirken bu koku daha yoğun algılanır. Gerçek bal, glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır.
Gerçek petek bal glikozlu olan ballara nazaran çok daha koyu bir kıvama sahip olmaktadır. Balın kendine özgü esans tarzı hafif bir kokusu bulunmaktadır. Öyle ki petek balı kesme esnasında ya da bir kap içerisindeyken bu kabın kapağı açılıp kapanırken var olan kokusu çok daha yoğun bir şekilde algılanabilmektedir.
İçinde glikoz şurubu bulunan bal hemen alev alır ve yanmaya başlar. Gerçek balı anlamanın bir diğer yolu ise balın akışkanlığıdır. Kavanozdan alınan balı aşağı doğru akıttığınızda bal sürekli akar. Bal kesik kesik akıyorsa o bal sahte baldır" dedi.
İlgili 42 soru bulundu
5. GERÇEK BAL ŞEKERLENİR Mİ? Balın şekerlenmesi, sanılanın aksine balın gerçekliği ve kalitesi üzerine bir çıkarım ortaya koymuyor. Daha önce de bahsettiğimiz gibi balın şekerlenmesi, sadece ürünün doğal yapısal özelliklerinden kaynaklanıyor. Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor.
Balın şekerlenmesi bal için normal bir süreçtir. Balın kristalleşmiş olması, balın tüketimi için engel olmadığı çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bal kristal şekilde de tüketilebilmektedir. Ancak balı normal sıvı haline çevirerek tüketmek de mümkün olmaktadır.
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.
Hakiki bal yoğun bir kıvama sahip olduğu ve kolay kolay erimediği için hem petekli hem de normal balda kıvam çok önemlidir. Evde bir bardak suya ya da süte bir kaşık bal atın ve gözlemleyin. Eğer balın erime süreci uzun sürdüyse hakiki bal olma ihtimali yüksektir.
Pek çok tüketici petekli bal üretiminde hile yapılamaz, ya da balmumu yararlı olur gibi yanlış bir düşünce ile petekli balı tercih etmektedir. Bazı bal üreticileri bu tür yanlış düşünceye sahip tüketicilere petekli ballarını daha çok satabilmek için arılara çuvallarca toz şeker yedirmekten kaçınmamaktadır.
Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağı kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösterir. Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir. Zeytinyağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır. Sahte balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur.
* Hakiki balın rengi koyu kokusu hafiftir. Doğal balda renk yoğunluğu sahte ballara göre biraz daha fazladır. Gerçek balın rengi koyu olduğu gibi kokusu da koyu yani yoğun değildir. * Balı kaşıkla alıp yere döktüğünde sahte bal uzayıp resmen örümcek ağı gibi havada uçar.
Koyu renkli ballar antioksidan bakımından çok zengin. Açık renkli ballarımız da anti mikrobiyal aktivitece çok zengin olabiliyor. Dolayısıyla bu balların enfeksiyon oluşturan bakterilere karşı anti bakteriyal yani antibiyotik etkileri yüksek" açıklamasında bulundu.
Evet, kristalize bal yemesi güvenlidir.
Balı kristalize eden en büyük etkenlerden biri de balın içindeki şekerdir. Balın yüzde 80'i şeker, yüzde 20'si de sudur.
Gerçek balın çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardır. Balı keserken, saklama kabını açıp kapatırken bu koku daha yoğun olarak algılanır. Gerçek bal, glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır. Gerçek bal, şerbet gibi aşırı tatlı değildir.
Balın doğallığından emin olmak için diğer bir yöntem yanma testidir. Balı yakmaya çalıştığınızda yanıyorsa doğal baldır. Doğal bal yanar ama katkılı ballar genellikle yanmaz.
Markette satılan balların gerçek olup olmadığı birçok kişinin aklını kurcalayan bir sorudur. Çünkü son zamanlarda yapılan araştırmalar, markette satılan balların çoğunun gerçek olmadığı tespit edildi. Fabrikalarda üretilen ve şeker, mısır şurubu ve diğer katkı maddeleri içeren sahte ballar olduğunu ortaya çıkarmıştır.
BALPARMAK'IN ÖZENLE SEÇİLEN BAL DÜNYASI
Arıcılardan temin edilen balların Bal Bilim Merkezi'nde yapılan analizler sonucu doğallığının tespit edilmesiyle, yüzde 100 doğal balın güvenle keyfini çıkarmak mümkündür.
Petek balda, bilinenin aksine temel şeker türlerinden yalnızca glikoz ve fruktoz bulunmamaktadır.
Besin değeri
Balın ilk akla gelen özelliği tatlı olmasıdır. Bunun sebebi balın içindeki üç şekerdir.
Bir süre bekleyen bal şekerli bir yapıya bürünebilir. Çoğu kişi bunun bir sahte bal özelliği olduğunu düşünse de bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Şekerlenme organik bal özelliğidir. Şekerlenme nedeni ise balın farklı derecelerdeki ortamlarda bulunmasıdır.
Gerçek bal buzdolabında beklediği zaman şekerlenebilir. Bu balın bozulduğu anlamına gelmez. Bu yüzden balın bozulduğu düşünülüp atılmaması gerekir.
Gerçek balın önemli özelliklerinin başında kristalleşmesi gelir. Balın içerisinde bulunan şeker – su oranı donması konusunda etkilidir. İçerisinde bulunan nektar miktarının fazla olması balın daha hızlı bir şekilde şekerlenmesini saplar. Hakiki balın şekerlenme süreci 14-15°C arasındaki sıcaklıkta mümkün olur.
Balın erken sağımı, peteklerin sırlanmadan alınması ve balın açıkta bırakılması şekerlenmeye sebep olurlar. Şekerlenme süresi ısı ve havada ki nem oranıyla ilgilidir. 10-18 derecede saklanan ballar çabuk şekerlenir. 10 derecenin altında daha geç şekerlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri