İkna Edici Ürün Reklamcılığı: Piyasada mevcut olan ürünün pazar payını artırmak için kullanılan reklam türüdür. Tüketiciyi ürünün rakiplerinden daha iyi olduğuna ikna etmek amacıyla yapılır.
3. Hatırlatıcı Reklam: Mal veya hizmet bilinmekle beraber, satışlarda azalmaların başladığı zaman yapılan reklam.
Reklamlar, pekiştirme denilen yoğun duygu kütlelerini izleyen tüketicinin yüreğine oturtmak ister gibi, çeşitli yollar kullanır. Bazen de izleyen kişiyi belirli bir davranıştan kaçındırmayı öğütler.
İkna etme karşıdaki kişinin düşünce davranış ve tutumlarını istenilen biçimde etkileme ya da değiştirme sürecidir.
İlgili 36 soru bulundu
İkna Edici Ürün Reklamcılığı: Piyasada mevcut olan ürünün pazar payını artırmak için kullanılan reklam türüdür. Tüketiciyi ürünün rakiplerinden daha iyi olduğuna ikna etmek amacıyla yapılır.
İkna bir toplumsal etkileme biçimidir. İnsanlara akılcı ve simgesel (ki her zaman mantıklı olmayan) yollarla bir fikir, tutum veya eylemin benimsetilmesine doğru kılavuzluk etme sürecidir. İknanın amacına ulaşmada kullandığı yöntem amaca doğru zorlamak yerine amacı ilgi çekici kılmaktır.
Reklamın yapıldığı coğrafi alan temelinde reklamlar, yerel reklam, bölgesel reklam, ulusal reklam, uluslararası reklam ve global reklam olarak beşe ayrılır.
Bu bilgiler ışığında SAYP reklamları şu şekilde tanımlanabilir: Satılan her ürünün karşılığında, sosyal bir sorunun çözümüne (ya da bir STK'ya) bağışta bulunulacağını vadeden reklamlardır. SAYP reklamlarında, ikna edici, anlaşılır basit bir cümle ile mesaj verilmelidir.
Performans pazarlaması (Performance Marketing), dijital platformalar üzerinden gerçekleştirilen ürün ya da hizmetin tüm tanıtım ve reklam çalışmalarının tek bir sistem üzerinden yürütülmesine dayalı bir pazarlama stratejisidir. Detaylı ve dinamik ölçümlemelere dayalı risksiz bir yöntemdir.
Reklam stratejisi nedir? Reklam stratejisi ifadesi, bir markanın hedef kitlesine erişmek için uzun vadede uygulayacağı planı ifade eder. Pazarlama stratejisi, sunulan ürünler ve fiyatlandırmanın yanı sıra marka stratejisini ve ürünlerin tanıtımını da içerir.
Hedef pazar açısından türler; tüketici, ticari ve aracılara yönelik olanlar, endüstriyel reklamlar. Konusu açısından türler; Ürün reklamı, kurumsal reklam, yardım ve farkındalık oluşturma açısından ortaya konan reklamlar. Mesajın dayanağı yönünden türler; duygusal mesajlı ve olgusal mesajlı reklamlardır.
Hareketli reklam: müzik, söz eşliğinde çeşitli görüntülerle düzenlenen reklamlardır.
- Amaca göre reklamlar: Reklamın amacı ürünü tanıtmak veya satışını arttırmak ise bu tür reklama ürün reklamı denir. Amaç, ürünü üreten firmayı tanıtmak ve firmaya saygınlık kazandırmak ise, bu tür reklama da firma rek- lamı denir.
Native ya da Türkçesiyle Doğal Reklam, markaların eğitici ve eğlendirici içeriklerle müşteri- siyle etkileşime geçmesini sağlayan reklam modelidir. Temel özelliği, kullanıcının herhangi bir içeriği tüketirken, markayla reklam görüntüsünden uzak, doğal bir şekilde karşılaşmasını ve etkileşime geçmesini sağlamasıdır.
Tanıtımını yaptığı ürün hakkında bilgiler vererek reklam yapan içerikler advertorial reklam olarak adlandırılır. Görsellerle desteklenen bilgilendirici metinler, ürün özelliklerinden ve kullanım avantajlarından bahsederek tüketicilerin ilgisini çekmeye çalışır.
Always On: Markaların reklam iletişimini kesintisiz olarak devam ettirmesine denir. Kimi reklamlar belirli dönemlerde yayına girerken kimi reklamlar dönem kesintisi olmadan sürekli bir şekilde gösterimde bulunur.
Uluslararası Reklam Uygulama Esasları'ndaki etik ilkeler; reklamda ahlaka uy- gunluk, doğruluk, dürüstlük, toplumsal sorumluluk, çocukların ve gençlerin korun- ması, kişilik haklarına saygı, sağlık ve çevreye duyarlılık, tüketicinin korunması gibi önemli konuları kapsamaktadır.
DÜNYA EKONOMİSİNDE İLK REKLAM ÖRNEKLERİ
Babylon'lu tüccarların satış yapabilmek amacıyla çığırtkanları kullanarak dükkânlarının önüne koydukları tabelaların ise reklamcılığın Dünya'daki ilk örneği olduğu düşünülmektedir (Akbulat & Balkaş, 2006:20).
Birçok ikna tekniği bulunmaktadır. Bunlar; görüşmeler için limitleme, zeigarnik etkisi, ihtiyaç oluşturma, kapıya ayak koyma, bilinç yükseltme, mor inek tekniği, dilsel bağlar, yalın bilgi, kaybetme korkusu yöntemi, vb. tekniklerdir.
İLETİŞİM BECERİLERİ İKNA EDİCİ İLETİŞİM. Sözlük anlamı olarak ikna;bir kanaati kabul ettirme,bir kanaat uyandırma,inanmasını sağlama ve razı etme şeklinde ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri