Birçok ikna tekniği bulunmaktadır. Bunlar; görüşmeler için limitleme, zeigarnik etkisi, ihtiyaç oluşturma, kapıya ayak koyma, bilinç yükseltme, mor inek tekniği, dilsel bağlar, yalın bilgi, kaybetme korkusu yöntemi, vb. tekniklerdir.
Genel olarak, ikna edici görünmeye çalışırken bile normal konuşmaya çalışmalısınız. Doğal bir ses tonu ve somut kelimeler kullanmak yeterli olacaktır. Büyük laflar ve klişe cümleler kullanmak sizi güvenilir kılmaz. Karşınızdakilerin sizi en kolay anlayacağı dile bağlı kalmaya çalışın.
İkna sürecinin 4 basamağı: Dikkat, Anlama, Kabul ve Akılda tutmaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Buna göre ikna sürecinin temel kavramlarının (1) ilgi, (2) dikkat, (3) kavrama, (4) kabul ya da ret, (5) kaydetme ya da saklama ve (6) hareket, davranış, eylem ya da motivasyonel ve manipülatif sonuç olduğu söylenebilir.
İLETİŞİM BECERİLERİ İKNA EDİCİ İLETİŞİM. Sözlük anlamı olarak ikna;bir kanaati kabul ettirme,bir kanaat uyandırma,inanmasını sağlama ve razı etme şeklinde ifade edilmektedir.
Retorik ya da eski ismiyle Belagat, etkileyici ve ikna edici konuşma sanatı. Sözcük güncel kullanımda "etkileyici ve ikna edici olmakla beraber içtenlikten veya anlamlı içerikten yoksun lisan" anlamında da kullanılır. Kavram Yunanca rhētorikos (ῥητορικός) "hitabet" kavramından türemiştir.
Aristo'ya göre ikna üç temele dayanabilir: Ethos: Kaynağın inanılırlığı; Pathos: Duygusal çekicilik Logos: Mantıksal çekicilik; Bu üçünün farklı şekillerde bir arada kullanımı ikna kavramını oluşturmaktadır.
Cialdini (2006) iknanın 6 temel tekniğe dayandığını belirtmektedir. Bunlar; Karşılık ya- ratma, bağlılık ve tutarlılık, sosyal kanıt, beğeni, otorite ve azlık ilkeleridir.
İkna bir toplumsal etkileme biçimidir. İnsanlara akılcı ve simgesel (ki her zaman mantıklı olmayan) yollarla bir fikir, tutum veya eylemin benimsetilmesine doğru kılavuzluk etme sürecidir. İknanın amacına ulaşmada kullandığı yöntem amaca doğru zorlamak yerine amacı ilgi çekici kılmaktır.
İkna edici metinler bir konu üzerinde öne sürülen düşüncelerin gerekçeleriyle birlikte anlatılması esasına dayalı bir anlatmadır. İkna edici metin oluşturma süreci, öğrencinin kendi düşüncesini öne sürmesini, kabul etmediği düşünceye karşı mantıklı bir şekilde cevap vermesini gerektirir.
İkna edici iletişimde çoğunlukla Açık uçlu soru tipleri tercih edilmektedir. Bireyin kendi davranışlarını, gerçekler hakkındaki bilgiler ve üzerinde var olduğunu his ettiği toplumsal baskılar doğrultusunda kendi inançlarını kullanarak belirtmesidir. Bu yaklaşım, bilgi edinme süreci ile birlikte kullanılmalıdır.
Tekniğin temelde hedefe önce kabul edebileceği bir öneri sunulması, ardından da kabul edeceği noktaya kadar öneriyi adım adım büyütmesine dayanmaktadır. Örneğin, bir araba satın alırken, satıcı bir fiyatı kabul eder, ancak bunun kabul edilebilir olup olmadığını müdürüne "kontrol etmelidir".
Akademik olarak, ikna edici dil kullanımının, bireylerin karar verme süreçlerini etkilemek için kullanılan kullanılan ve çeşitli konularda etkili iletişim kurmak için kullanılan dilsel yöntemleri ve teknikleri olduğu söylenebilir.
Rasyonel-akılcı ikna: Ortaya konan isteği ya da talebi destekleyen mantıklı tartışmalar için veri ve bilgilerin sunulmasıdır.
Her ikna edici iletişim durumunu oluşturan bağımsız değişkenler bu durumda karşımıza “kaynak, ileti, kanal, alıcı ve amaç” olarak çıkar.
Retorik hukuk, iletişim, siyaset ve sanat gibi pek çok alanda sıklıkla kullanılan bir kavramdır. Ortak kabul gören tanımı 'etkili yazı ve söz kullanarak ikna sanatı' olarak özetlenebilir.
Eski öğretilerden günümüzdeki bilimsel bulgulara kadar ikna sanatının gizli kalmış bütün teknikleri bu eğitimde verilmektedir. Eğitimin amacı katılımcılara sadece teorik bilgiler verilmesi değil, aynı zamanda farkındalık kazandırarak teknikleri özümsemelerini sağlamaktır.
Retorik “yargı yerlerinde yargıçları, mecliste üyeleri, halk toplantılarında ve bütün yurttaş toplantılarında bulunanları sözle kandırma kudretidir”. (Platon, 1997, s. 352-E) Başka bir deyişle retorik kalabalıklar karşısında, kalabalıkları ikna etmede kullanılır. …
İhtiyacı hissettir: İnsan bir konuya ikna olması için genelde ona bir ihtiyaç hissetmelidir. İhtiyaç varsa ikna kolaylaşır, ihtiyaç yoksa ikna zorlaşır. Kişinin kendini ikna etmesi içinde ilk olarak o konuda bir ihtiyaç duyması gerekir. Bu nedenle öncelikle kişi bu konuda bir ihtiyacı olduğuna inanmalıdır.
İknaya karşı direnmede muhtemelen birbirleriyle ilişkili dört farklı direnme türü karşımıza çıkmaktadır. Bunlar; tepki gösterme, güvensizlik, dikkatli inceleme ve tepkisizliktir (Knowles ve Linn, 2004).
İknanın Psikolojisi Kitap Açıklaması
Cialdini'nin, laboratuvar deneyleri ve yaşam deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı kitap, tüm dünyada 250 bin okura ulaştı.Cialdini, iş hayatında, ticarette, pazarlamada, günlük yaşamda ve aşkta ikna becerisine sahip olabilme yollarını anlaşılır bir dille anlatıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri