Barkod Numarası (GTIN-Global Trade Item Number): Ürünleri dünya genelinde tekil olarak tanımlayan en fazla 14 basamaktan oluşan numaradır. Ticari ürünün perakende satış noktasında kullanıldığı durumlarda ürün üzerinde EAN-13 barkod alfabesi ile 13 basamaklı olarak yer alır.
GTIN, ülkemizde “Barkod Numarası” olarak bilinen 13 rakamdan oluşan numaradır. Sıra Numarası – SN (Serial Number): GTIN ile tanımlanan ürünün her bir birimini tanımlamak için kullanılan numaradır. Bir ürün için kullanılan sıra numarası, aynı çeşit üründe bir daha kullanılamaz.
Halk sağlığını korumak amacı ile Türkiye sınırları içerisine giren her ilacın takibinin yapıldığı İlaç Takip Sistemi'nin Mobil Uygulaması olan İTS Mobil yayına alındı. Bu uygulama sayesinde vatandaş artık aldığı ilacı istediği an sorgulayarak ilacın durumu hakkında bilgi edinebilmektedir.
İlaç kutusunun üzerindeki barkodun yanında yer alan (01) ile başlayan kodu başında (01) olmadan Barkod no alanına, (21) ile başlayan kodu başında (21) olmadan Sıra no alanına yazınız.
Medula üzerinden karşıladığınız reçetelere ait ilaç / ilaçların üzerinde karekod varsa ilaç / ilaçları provizyon sistemine girerken ilaç bilgileri kısmında bulunan "barkod" başlıklı bölüme karekodu okutmadan önce kare kod kutucuğu işaretlenmelidir.
İlgili 30 soru bulundu
Barkod, temelde ürün tanımlayıcı bir koddur. Tüm dünyada kullanılır. Sekiz ila 13 rakamdan oluşan barkod, ticari ürün tanımlamalarında kullanılan “GTIN” yani “Global Ticari Ürün Numarası” olarak da bilinir. Ürünlerin veritabanlarındaki bilgilerine erişimi sağlayan barkod, her ürün için benzersiz bir koddur.
Barkod Numarası ile Sorgulama
Perakende olarak satılan ürünlere ait bir barkodları tanımlamakta kullanılan GTIN(Global Trade Item Number) ile sorgulama yapacaksanız, ticari ürünün üzerinde yazan ve GS1 sistemine göre oluşturulan barkod numarasını, arama alanına girip “Ara” butonuna basarak sorgulayabilirsiniz.
Barkod Numarası almak için GS1 Türkiye Sistem üyelik başvurusu yapmanız gerekmektedir. GS1 Türkiye, firmanıza özel bir Firma Önek Numarası (GCP) tahsis edecektir. Firma Önek Numarası barkodunuzun temelini oluşturacak, dünya çapında benzersiz ve sadece sizin firmanızı tanımlayan bir kod olacaktır.
EAN-13 barkodu (özgün adı European Article Number ama kısaltma değişmediği halde artık International Article Number olarak adlandırılıyor) 13 haneli (12 hane + kontrol hanesi) barkodlama standardıdır.
Barkod Numarası Nereden Alınır? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), barkod numaraları ile ilgili yetkili resmî kuruluştur. Dolayısıyla barkod numarası almak için bu kuruluşa bağlı bir hizmete başvurmanız gerekir. Önceden barkod başvuruları için Milli Mal Numaralama Merkezi (MMNM) kullanılıyordu.
Eczane barkod sistemi, ilaçların tanımlanması ve takibi için kullanılan bir otomasyon sistemidir. Bu sistem sayesinde her ilaca benzersiz bir barkod atayarak ilaçların envanter yönetimini, stok takibini ve satış işlemlerini kolaylaştırılmaktadır.
Barkod kodunu oluşturan ilk 3 rakam, ürünün hangi ülkede üretildiğini gösterir. Sonraki gelen rakamlar sırasıyla firma kodu, ardından ürün numarası gelir. Son rakam ise kontrol hanesi olarak atanmıştır.
İlaçların reçetenin tanzim tarihinden itibaren 4 (dört) işgünü içinde SGK ile sözleşmeli (anlaşmalı) eczanelerden alınması gerekmektedir. Bu sürenin dışındaki müracaatlarda reçete muhteviyatı ilaçlar eczanece verilmeyecektir. Reçete yazıldığı tarihten itibaren hasta 4 gün içinde eczaneden ilaçları alabilir.
GTIN türleri
EAN (Avrupa'da/GTIN-13): 13 haneli sayı JAN (Japonya'da/GTIN-13): 8 veya 13 haneli sayı ISBN (kitaplar için): 13 haneli sayı (ISBN-10 değerlerinin ISBN-13'e dönüştürülmesi gerekir)
Ürünlerin Global Ticari Öğe Numarası (GTIN) benzersizdir ve uluslararası olarak ürünün tanımlayıcısı niteliğindedir. GTIN mevcut olduğunda, ürününüzün ambalajında veya kitap kapağında bulunan barkodun yanında yer alır.
İlaç e-Reçete/Reçete Bilgileri Sorgulama Hizmeti e-Devlet Kapısı'nda Açıldı Paylaş: Sosyal Güvenlik Kurumu'nun İlaç e-Reçete/Reçete Bilgileri Sorgulama hizmeti ile, hekim tarafından yazılan ilaç reçeteleri ve katılım payı bilgileri artık e-Devlet Kapısı'ndan sorgulanabilecek.
Barkod Nedir? Barkod , bir öğeyi veya ürünü tanımlamak için kullanılan benzersiz bir basamak dizisidir. Perakende ürünlerdeki çoğu barkod EAN (13 haneli) veya UPC (12 haneli) biçimindedir. Bir barkod numarası bir barkod görüntüsüne (dikey siyah çubuklar) dönüştürülebilir.
Kod 14 hane olmalıdır. İlk 3 hane ülke kodu, sonraki 5 hane şirket kodu, sonraki 5 hane ise şirket tarafından verilen tek ürün kodundan farklı olan parça, kasa kodudur. Son rakam aritmetik olarak hesaplanan kontrol hanesidir. En yaygın genel amaçlı kullanılan barkod türüdür.
EAN kodu rastgele kullanımlı bir kod değildir. EAN-13 kodunun TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) bünyesine bulunan Mal Numaralandırma Merkezine yapılacak başvuru ile alınmaktadır.
Başvurular firma bazında yapılmaktadır ve firmalar ürün çeşitlerinin sayısına göre bir barkod numarası almaktadır. Barkod almak için, gerekli belgeleri tamamlamak ve sonrasında sisteme giriş ücretini ödemek suretiyle TOBB'a başvuru yapılmalıdır.
e-Devlet mobil uygulamasında yer alan Barkodlu Belge Doğrulama özelliği ile, belgenin üzerindeki karekod'u okutarak, belgeleri daha hızlı ve kolay bir şekilde doğrulayabilirsiniz.
Hangi adımlar takip edilir? 1.Velinizin e-devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna "Öğrenci Belgesi Sorgulama" yazın. Direkt link için tıklayınız. 2."Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum ve kabul ediyorum." Onay kutusu seçilerek, "Sorgula" butonuna tıklanır.
Ürünlerin barkod numaralarını kontrol edin.
Alacağınız ürünün orijinal olduğunu üretici firmadaki seri numarasından kontrol ederek anlayabilirsiniz. Sahte ürünlerin yanlış yazılmış barkod numaraları olur ya da böyle bir barkod numarası hiç olmaz. Özellikle teknolojik ürünler için bu kontrolü yapmakta fayda var.
E-Devletten alınan SGK hizmet dökümü belgesinde bulunan barkod, soğuk damga ve ıslak imza yerine geçiyor. Ama günümüzde her belgenin sahtesi yapılabildiğinden, SGK hizmet döküm belgenizin sahte olup olmadığını barkod doğrulaması ile kontrol edebilirsiniz.
Barkod aslında bir ürün tanımlama kodudur. Tüm dünyada kullanılır. “GTIN” olarak da bilinen 8-13 haneli barkod, ürünleri tanımlamak için kullanılan “Global Ticari Ürün Numaralarıdır”. Veritabanındaki ürün bilgilerine erişim sağlayan barkod, her ürüne özeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri