Bölümümüzden mezun olan öğrenciler çeşitli alanlarda çalışma olanakları buluyorlar. Akademik düzeyde felsefe çalışmalarını yürütüyor, kamuda ya da özel sektörde ve orta öğretimde eğitimci olarak görev üstleniyor, yayınevlerinde ve basında yazar, yayıncı, gazeteci veya çevirmen olarak iş buluyorlar.
Eğitim formasyonu alarak da liselerde felsefe grubu öğretmenliği yapabilirler. Eğitim kurumlarında rehber öğretmenlik ve eğitim danışmanlığı, çeşitli şirketlerde felsefi danışmanlık, basın yayın organlarında ve yayınevlerinde editörlük, yazarlık, eleştirmenlik, reklamcılık yapabilirler.
Bölüm, Yüksek Lisans öğrencilerine antik, klasik ve modern diller bağlamında, Felsefe Tarihi ve ilgili alanlarda araştırma yapabilmeleri için uygun araçları sağlamanın yanısıra Kıta Felsefesi ve Analitik Felsefe arasında çagdaş felsefe tartışmalarını yönlendiren ara alanda da çalışabilme olanağı sunmaktadır.
Kuruluşundan bu yana 2013 yılı itibariyle ODTÜ Felsefe Bölümü, lisans düzeyinde toplam 547 öğrenciyi mezun etmiştir. Lisansüstü düzeyde ise toplam 140 öğrenci yüksek lisans diploması almaya hak kazanmıştır. ODTÜ Felsefe Bölümünde doktora eğitimini tamamlayan öğrenci sayısı ise 56'yı bulmuştur.
İlgili 32 soru bulundu
Bu bölümden mezun olan öğrenciler; Araştırmacı, Uzman, Akademisyen olarak istihdam edilebilmektedirler.
ODTÜ mezunları sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde sektörlerinin öncüsü uluslararası şirketlerde çalışıyor. Nitelikli çalışanların çalışmayı en çok arzu ettiği sekiz şirket olarak değerlendirilen Google, Microsoft, IBM, Apple, Facebook, GE, Amazon ve Intel'de toplam 278 ODTÜ mezunu çalışıyor.
Hayır. Dört yıllık psikoloji mezunları psikolog unvanıyla mezun olurlar. Diğer tüm alt alanlarda olduğu gibi, klinik psikoloji alanında da uzmanlaşmak isteyen öğrenciler yüksek lisans programlarına başvurarak bu alanda uzmanlık derecesine sahip olabilirler.
Staj yoktur. Bu programa yerleşen adaylardan ilgili Yükseköğretim Kurumu tarafından aranan şartları sağlayanlara, Yükseköğretim Kurumunun vakfı/anlaşmalı olduğu kurum tarafından burs, yurt, ücretsiz yemek, kısmi zamanlı çalışma vb. imkânlar sağlamaktadır.
Felsefe Öğretmeni olmanın dezavantajları şunlardır: Mezun sayısı oldukça fazladır. Özel sektör çalışma alanları kısıtlıdır. Devlette kadro atamaları oldukça sınırlıdır.
Paylaşılan en düşük Felsefe Öğretmeni maaşı 17.700 TL iken, en yüksek ise 42.500 TL'dir.
Türkiye'deki bölümler arasındaki sıralamalara baktığımızda felsefe; hukuk, psikoloji, sosyoloji, ekonomi gibi bölümlere kıyasla daha az puanlarla girilebilen bir bölüm. Bu durum felsefenin zor olmadığı ve kimilerince biraz ahmak işi olduğu gibi bir düşünce doğurabiliyor.
Felsefe Bölümü mezunları, en az 16 kredi Sosyoloji, 16 kredi Psikoloji dersi aldıklarını belgelendirdiklerinde, Pedagojik Formasyon Eğitimi alarak liselerde "Felsefe Grubu Öğretmeni" olabilmektedirler.
Sosyal, çevresel ve ekolojik konularda duyarlılığı geliştirmek ve çözümler yaratmak için. Ayrımların karşısına bütünleşme fikrini koyarak hoşgörü, sevgi, anlayış, saygı gibi değerleri anlamak ve yaşamak için. Bir araştırmacı, yaşamın bilinçli bir kaşifi olabilmek için.
Dershanelerde çalışan felsefe sosyoloji mezunu rehber öğretmenler incelenebilir.
Hâlen felsefe grubu öğretmeni olarak görev yapanlardan rehber öğretmen olarak atanmak isteyenlerin, istifa onayları alındıktan sonra görevlendirmeleri yapılacaktır. Rehber öğretmen görevlendirmelerinde ilgi (c) Yönetmeliğin 13'üncü maddesi hükümleri dikkate alınacaktır.
Psikoloji zihin süreçleri bilimidir. Objektif gözlemlere dayanarak insan davranışlarını açıklar. Oysa felsefe tüm alanlarda olduğu gibi insan doğasına ilişkin yaptığı açıklamalarda da tamamen subjektiftir. Felsefe ve psikoloji arasındaki en önemli ayırımda buradadır.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Psikolog maaş beklentisi aylık ortalama 24.900 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 22.500 TL ile 42.500 TL arasında değişmektedir.
Felsefe bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Felsefe bölümü toplam 64 adet üniversitede bulunmaktadır. EA Puan türündededir. 4 Yıllıktır.
Türkiye'de sosyologların maaşları, genellikle kamu kurumlarında çalışanların 15.000 TL ile 24.000 TL arasında değişir. Ancak, özel sektörde çalışan sosyologlar veya üniversitelerde akademik pozisyonda çalışanlar genellikle daha yüksek maaşlar alırlar.
Dünyanın 120 ülkesinde ODTÜ mezunu yaşıyor. Bu mezunların %21'den fazlası Türkiye dışında yaşıyorlar.
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, mezunlarına uluslararası geçerliliği olan ODTÜ lisans diploması vermektedir.
ODTÜ, Webometrics 2021 dünya sıralamasında ilk 500'de yer alan Türkiye'den tek Üniversite ! ODTÜ, Temmuz ayında açıklanan 2021 Webometrics Dünya Üniversiteler Sıralaması'nda (Webometrics Ranking of World Universities), Türkiye üniversiteleri arasında birinci, dünya üniversiteleri arasında 497'inci sırada yer aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri