Referans ürünün fiyatı, eş değeri piyasaya çıkıncaya kadar referans fiyatın %100'üdür. Eş değer ürünün piyasa çıkması durumunda, referans ürünün fiyatı referans fiyatın %60'ına düşürülür. Eş değer ürünün fiyatı, referans fiyatın %60'ına kadar olabilir.
başka bir eczaneye aynı ilacın fiyatı sorularak giderilebilecek belirsizliktir. tüm eczanelerde aynı ilacın fiyatı aynıdır, türkiye'de eczacılar en güvenilir kişilerdir ve saygıyı hak ederler.
“ SGK ile sözleşmeli eczaneler eşdeğer ilaçların fiyatı ile kişinin talep ettiği eşdeğer ilacın fiyatı arasında oluşan fark ücretini kişilerden talep etmektedirler. Bu fark ücreti ilave ücret olarak değerlendirilmez. Fark ücreti ve katkı payı ücretleri eczanenin karşıladığı reçete provizyon çıktısında görülmektedir.
Özellikle İlaç Katılım Payı insanların bütçesine olumlu yönde dokunmaktadır. Yüzdelik dilimi verilerek Sigorta ilaçların yüzde kaçını karşılıyor olduğunu açıklamak mümkündür. Dolayısıyla SGK ilaç fiyat farkı nedir için %10 ve %20 şeklinde bir oran verilmektedir.
"İlaç Fiyat Kararnamesi diğer bir adıyla, Beşeri Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar ve Tebliğ, Türkiye'de orijinal ve jenerik ilaçların fiyatlarının belirlenmesindeki yöntemi açıklayan, eczacı ve depocu kâr oranlarını belirleyen kararnamedir.
İlgili 25 soru bulundu
Bu ürünlerin fiyatlandırılmasına ilişkin usul ve esaslar; Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının görüşleri alınarak Sağlık Bakanlığınca düzenlenecek tebliğ ile belirlenir.
Fiyatı 100 TL'ye kadar olan ilaçlarda yüzde 25 olan kâr payı yüzde 28'e çıkarıldı.
İlaç katılım payı oranı nedir? Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için %10'u, diğer kişiler için %20'si oranında katılım payı alınır.
Sonuç kısmında raporlu ilaçlarda katkı payı ne kadar için bir tutar çıkmaz. Sağlık raporunun varlığı paradan muaf olmak demektir. Yani Raporlu ilaçlardan eczane para alır mı yönündeki cevap bellidir. Ücret alınmadığı gibi Raporlu ilaçlardan fark alınıyor mu içinde bir işleme gerek yoktur.
Bu fatura tutarının, resmi sağlık kurumlarında yatarak tedavilerde tamamı,ayakta veya meskende sağlanan tedavilerde % 80'i kurumca, % 20'si ise hasta tarafından ödenir.
Örnek 1; İçinde 10 tablet olan A ilacının "Kaç kez/Seferde Kaç doz" 2X1 yazıldığını kabul edelim. Hekim "Kullanım peryodu" bölümünde "1", "Birimi" bölümünde de "günde" seçerse "hasta, 1 günde 2X1 tablet kullanacaktır" anlamındadır.
- Reçetede günlük kullanım dozu için 3x2 yazılı ise; (3X2) X 30 = 180 hesaplaması sonucu C Spreyi reçete ile verilebilecektir.
Hak sahibi kişiye reçete yazılması durumunda; 3 kutuya kadar (üç kutu dahil) temin edilen ilaçlar için 3 TL, 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 TL katılım payı alınır.
"Taban fiyat uygulaması" ile aynı etken maddeyi içeren eşdeğer grup içinde en ucuz olan ilaç SGK tarafından ödenecek, bu fiyatın üstündeki ilaçlar içinse hastalar cepten daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacaklardır. Bunun da adı, katlanarak artan ilaç fiyat farkıdır.
Söz konusu kanun değişikliği ile SGK , Aile hekimlerince yazılan reçeteler de dâhil olmak üzere ayakta tedavide alınan ilaçlar için reçetede yer alan üç kalem/üç kutuya kadar ilaç/ilaçlar için 3 TL, ilave her bir kalem/kutu ilaç için 1 TL olmak üzere katılım payı almaya yetkili kılınması yasallaştı.
Yetkinin ötesinde, eczacılık mesleğinin gereklerinden biri olarak eczacı, hekimin hastasına reçete ettiği ilaçları, bilimsel bilgiye dayanarak, o ilacın o anda bulunmaması, hastanın ödeme gücü, sosyal güvenlik olanakları gibi koşulları dikkate alarak eşdeğer bir ilacı verebilir.
10 günden önce reçete tekrarlanamaz. *Üç hekim imzalı rapora istinaden günlük 400 mg'a kadar en fazla 1 aylık doz için Morfia 15 mg 30 Tablet en fazla 27 kutu, Morfia 30 mg 30 Tablet en fazla 14 kutu reçete edilebilecektir.
Meslektaşlarımızın yeşil reçetelerde raporsuz olarak en fazla 2 kutu, raporlu reçetelerde 3 aylık doz verilebilmesi; kırmızı reçetelerde ise T.C. Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen maksimum dozların raporlu dahi olsa aşılmaması önemle rica olunur.
İntibak Yasası'na yapılan bir ilave ile kurul raporlu hastaların ilaçlarına da katkı payı getiriliyor. Tansiyon, kalp, şeker gibi kronik hastalığı olanlar bundan sonra ilaç fiyatının yüzde 1-5'i arasında katkı payı ödeyecek.
YÜZDE 20 KATILIM PAYI
Kurumun karşıladığı bütün ilaçlar için emekli olmayan kişi ve bakmakla yükümlü olduklarından alınan ücret. Kurum ilaç fiyatının %80'ini öder, kalan %20 hastaya aittir ve elden ödenir.
Emekli SSK ve Bağkurlu hastaların muayene ücretleri ve ilaç katılım payları maaşlarından kesilecektir.
3.125.000 TL'nin üzerinde satış hâsılatı olan eczacıya 55 Kuruş (ellibeşkr.), hizmet bedeli ödenir. Bir önceki yıl satış hâsılatı olmayan ve yeni açılan eczaneler için en düşük indirim oranı ve en yüksek hizmet bedeli uygulanır.
Kurum ilaç fiyatının %80'ini öder, kalan %20 hastaya aittir ve eczaneye elden ödenir. %10 Katılım Payı: Kurumun karşıladığı bütün ilaçlar için emekli ve yakınlarından alınan ücret. Kurum ilaç fiyatının %90'ını öder, kalan %10 hastaya aittir ve emeklinin maaşından kesilir.
RE: Eczanelerde Karlılık Oranı Hesabı
ÖRNEK: Etiket fiyatı 118 TL olan bir ilaçtan elde edilen brüt kar aşağıdaki gibi hesaplanacaktır. Anlaşılacağı üzere eczacı kar 20/80=%25'tir. Bu kara mal alış fazlası ıskontosu, özel ıskonto ve ciro primleri eklenip, fire düşüldüğünde gayri safi kar ortaya çıkartır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri