Yalnızca alerjik yan etkiler gösteren bu ilaçlı tomografi de döküntü, kaşıntı, mide bulantısı, az görülme sıklığı ile de nefes darlığı, boğaz üzerinde şişlik, gibi yan etkiler görülebilmektedir.
İlaçlı tomografi çektiren hastalarda zaman zaman ilacın etkisi ile yan etkiler görülebilir. Hastalarda genellikle döküntü, mide bulantısı, kaşıntı, kızarıklık gibi yan etkileri görülür.
İlaçlı tomografi çekiminin ardından hasta bir süre gözlem altında tutulmaktadır. Hastaya damar veya ağız yolundan verilen ilacın idrar yoluyla atılması beklenir. Bu esnada hasta radyoloji doktoru tarafından gözlemlenir.
Tomografi ardından hastanın çıkan raporları incelenir ve vücudun hangi bölümü ile ilgili olduğu değerlendirilir. Tomografi sonrası on gün içerisinde doktor tarafından hastalar sonuca ulaşabilir.
Yeni nesil bilgisayarlı tomografi sayesinde yayılan radyasyon oldukça azdır ancak hamileler ve emziren anneler için önerilmemektedir. İlaçlı tomografi sırasında verilen kontrast madde alerji yapabilir. Bu madde iyot içerdiği için iyota karşı alerjiniz varsa bu durum yan etkileriyle kendini belli edebilir.
İlgili 41 soru bulundu
İlaçlı tomografi ise, ilaçlı bir kontrast madde eşliğinde gerçekleştirilen BT uygulamasını ifade eder. Bilhassa damar yollarının görüntülenmesinde belirgin sonuçlar almak için bu yöntemden faydalanılır. Enine kesit görüntüler elde edilirken görüntülenmenin daha rahat gerçekleşmesi adına bu yönteme başvurulur.
Galyum-67, Talyum-201 gibi radyoaktif maddeler de pratik olarak 12-13 günde vücuttan atılırlar.
PET/CT çok büyük bir oranda kanserin tanı ve evrelemesinde kullanılmaktadır. Bunun yanında nedeni bilinmeyen ateş gibi “tanı konulamayan hastalıkların” teşhisi, enfeksiyon odaklarının bulunması, kalp hastalarında canlı dokunun tespiti ile Alzheimer ve demansın ayrımında da etkinliğinden yararlanılmaktadır.
İlaçlı Tomografi Çekimi için Önemli Noktalar
Bu madde, idrar yoluyla atılmaktadır. Kontrast maddenin vücuttan atılması esnasında radyoloji hekiminin tavsiyelerine uyulması önem taşımaktadır.
Verilen ilaç, görüntünün daha net oluşabilmesini sağlayan kontrast maddedir ve çoğunlukla iyot ya da baryum içeriklidir. İlaçlı tomografi çekimi, bilgisayarlı tomografi çekimi ile aynı yöntemle ve aynı cihazla yapıldığından hastanın hissettikleri ve deneyimledikleri arasında bir fark yoktur.
Tomografi sonuçları genellikle 24 saat içerisinde çıkar.
Vücudun diğer bölgeleri için herhangi bir kısıtlama yoktur. Uzun süreli tedavilerde özellikle sona doğru bazı cilt reaksiyonları izlenebilir ve bu durumda bir süre için banyo yapılması doktor tarafından yasaklanabilir.
BT tetkiklerinin çoğu 5-15 dakika sürer. Eğer size damardan bir kontrast madde verildiyse ağzınızda metalik bir tat veya bütün vücudunuzu saran sıcak bir his oluşabilir. Bu oluşan hisler tamamen zararsızdır ve kısa bir süre içinde geçer.
Bilgisayarlı tomografi sonrası kişi günlük yaşamına geri dönebilir. İşlem sırasında kontrast madde verildiği takdirde kişinin özel talimatlar alması gerekebilir. Böbreklerin kontrast maddeyi vücuttan çıkarmasına yardımcı olmak için bol miktarda sıvı tüketmesi istenecektir.
Bir tomografi 442 röntgene bedel
Bir tomografinin 442 röntgene bedel olduğunu belirten uzmanlar, tomografi çektiren insanların vücutlarında biriken radyasyonun II. Dünya savaşında Hiroşima'ya atılan atom bombasından kurtulanlarla eş değerdir.
İlaçlı MR sonrası yan etkiler nelerdir? İlaçlı MR yan etkileri merak edilen konulardan biridir. İşlem sonrasında baş ağrısı, mide bulantısı olabilir. Fakat bunlar kontrol edilebilir yan etkilerdir.
BT sonrası ya da ilaçlı tomografi sonrası vücuda nüfuz eden radyasyon maddelerinin ve X-ışınlarının vücuttan atılması gerekir. Vücutta belirli bir ömrü olan radyoaktif maddeler bir süre sonra doğal yollar olan idrarla ve bağırsaklarla vücuttan atılmaktadır.
Özellikle sarımsak radyasyonu vücuttan atmak için ilk tercih edilen yiyeceklerden olmalıdır. Antibiyotik etkisi ile birlikte vücuda tomografiden kaynaklı olan girmiş radyasyonların atılmasını sağlar. Bunun için sabahları aç karnına bol bol sarımsak tüketilmesi doktorlar tarafından da önerilmektedir.
İlgili branş doktorunun istediği durumlarda, teşhis veya takip edilmesi istenen şüpheli konularda bu yönteme başvurulabilir. Bu nedenle genellikle röntgen veya ilaçsız tomografiyle görüntülenemeyen durumlarda istenir. Bu görüntüleme yöntemi aynı zamanda hastanın durumuna bağlı olarak da istenebilir.
Bilgisayarlı tomografi akciğer nodüllerinin tespitinde, akciğer grafisinden daha duyarlı bir inceleme yöntemidir. Akciğer grafisi teknik özelliklerinden dolayı küçük çaplı tümörleri ve akciğerlerin “hilus” adı verilen kesimlerinde yerleşim gösteren ve orta hatta yakın tümörleri erken evrede saptayamıyor.
Ağızdan kontrast madde alınması gereken durumlarda su içerisine karıştırılan kontrast maddenin tetkikten 1 saat önce içilmeye başlanması gerektiğinden hastanın randevu saatinden 1.5 saat önce merkezimizde bulunması gerekmektedir. Gereken hastalarda rektal yoldan (makattan) ilaç verilebilmektedir.
Proteinden zengin yiyeceklerle beslenmek önemli olduğu için balık, tavuk, et mutlaka tüketilmelidir. Tahıllı yiyeceklerin yanı sıra içerdiği yüksek protein nedeniyle yumurta beyazı, haşlama yoluyla bol miktarda tüketilebilir. Günde 2 litre sıvı (su ya da asitsiz içecekler) tüketilmelidir.
Randevu öncesi herhangi bir talimat verilmemişse hazırlık yapmanıza gerek yoktur; ancak ilaçlı çekimler için aç gelmeniz istenebilir. Bunun için en az sekiz (8) saatlik bir açlık gereklidir. Bazı çekimler için sizden 1,5 litre su istenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri